Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 вересня 2020, 13:32

Євросоюз вперше запропонував законодавство про криптовалюти

Європейська комісія (ЄК) вперше запропонувала законодавчо врегулювати ринок криптоактивів. Про це на пресконференції заявив виконавчий заступник голови ЄК Валдіс Домбровскіс, передає Інтерфакс-Україна.

Європейська комісія (ЄК) вперше запропонувала законодавчо врегулювати ринок криптоактивів.
Фото: pixabay.com

«У нас є пропозиція по криптоактивах, спрямована на те, щоб дозволити компаніям використовувати можливості, які пропонуються цими активами, але так, аби знизити ризики для інвесторів і зберегти фінансову стабільність», — підкреслив Домбровскіс.

Що це дасть ринку

Регламент ринків криптоактивів (MiCA), на думку ЄК, стимулюватиме інновації, зберігаючи при цьому фінансову стабільність і захищаючи інвесторів від ризиків. Це надасть юридичну ясність і визначеність емітентам і постачальникам криптоактивів.

Нові правила дозволять операторам, уповноваженим в одній державі-члені ЄС, надавати свої послуги на всій території союзу («паспортизація»).

Читайте також: Для відновлення економіки ЄС буде використовувати криптоактиви

Якими є заходи регулювання

Захисні заходи включають вимоги до достатності капіталу, фінансове забезпечення безпеки активів, обов'язкову процедуру подачі скарги, доступну інвесторам, і права інвестора щодо емітента.

До емітентів великих криптоактивів (так званих глобальних «стейблкоінів»), забезпечених активами, висуватимуться суворіші вимоги.

Пропонується також пілотний режим для ринкових інфраструктур, які хочуть торгувати і проводити трансакції з фінансовими інструментами в формі криптоактивів. Пілотний режим — це так званий підхід «пісочниці», або контрольованого середовища, який дозволяє тимчасово відступати від існуючих правил. Він дасть можливість компаніям протестувати на практиці існуючі правила і дізнатися більше про те, як вони працюють.

Читайте також: Біткоіни vs криза: чи стане крипта порятунком від фінансових потрясінь

Цифровізація єврозони була запланована

Валдіс Домбровскіс у середині вересня підкреслив, що пізніше він презентує оновлену Стратегію цифрових фінансів ЄС — Next Generation EU (План відновлення). Погоджений у липні лідерами ЄС, цей план покликаний підвищити конкурентоспроможність та інноваційні можливості союзу, допомогти йому реалізувати «зелений курс».

«Ми хочемо привести правила ЄС у відповідність з епохою цифрових технологій, щоб просувати інновації, стримуючи ризики. Ось чому ми висунемо законодавчу пропозицію по ринках криптоактивів», — сказав заступник голови ЄК, який опікується питаннями фінансів.

Читайте також: Швейцарія прийматиме податкові платежі в криптовалюті

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися