Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 вересня 2020, 12:37

Економіка відновлюється швидше, ніж очікувалось — експерт

Економіка відновлюється після карантинного шоку швидше, ніж очікувалося. Це констатувала  у фейсбуці головний економіст Dragon Capital Ольга Білан.

Економіка відновлюється після карантинного шоку швидше, ніж очікувалося.
Фото: mk-turkey.ru

Багато секторів уже повернулися на докризові рівні, зокрема промисловість, роздрібна торгівля, вантажні перевезення. Деяким ще далеко до цих рівнів через соціальне дистанціювання і карантинні обмеження.

«Але в цілому динаміка ВВП більше схожа на букву V, ніж на будь-яку іншу», - підкреслила експерт.

Динаміка українського ВВП під час попередніх і поточної криз з прогнозом (новим і старим) до кінця 2021 року. GFC - Global Financial Crisis 2008 року.

Фактори відновлення

Чинників швидкого відновлення два, вважає Ольга Білан.

Перший - світова економіка відходить від шоку швидше, ніж прогнозували кращі уми, і швидше, ніж після кризи 2008 року.

Другий - в Україні доходи і купівельна спроможність населення постраждали від жорсткого карантину не так істотно, як прогнозувалося. Частково - внаслідок особливостей українського ринку праці, частково - за рахунок тіньової діяльності. Також допомогли доплати з бюджету пенсіонерам і безробітним і швидка стабілізація на валютному ринку.

Читайте також: Світовий банк: відновлення світової економіки може зайняти 5 років

Що далі

У найближчі місяці темпи відновлення економіки ймовірно сповільняться. Але в 4 кварталі, прогнозує аналітик, економіка перейде в плато, хоча можливий і невеликий відкат через швидке поширення другої хвилі коронавіруса.

Проте, завдяки швидкому посткарантинному відскоку за результами 2020 року падіння ВВП становитиме близько 5,5% г/г порівняно з падінням на 7,2%, як прогнозувалося раніше. «Створюється враження, - пише Білан, - що вся економіка зможе повернутися до докризового рівня вже наприкінці наступного року». Раніше очікували, що подібного рівня слід очікувати тільки до середини 2022 року.

Все буде добре

Все залежить від темпів поширення вірусу і карантинних обмежень, світової кон'юнктури і внутрішньої економічної політики. "Турбує, що вона стає проціклічной, з фокусом на економічне зростання «тут і зараз», - зауважує Ольга Білан. Як правило, це відбувається на шкоду середньостроковій стабільності і стійкості до шоків.

Читайте також: Загроза вічного дна для України

Прогноз на III квартал

«Мінфін» писав, що в III кварталі 2020 року очікується поступове відновлення економіки.

За даними НБУ, очікується не тільки пом'якшення умов карантину, а й посилення зовнішнього попиту та активізація внутрішнього споживання. Однак є ризик стримування економічної активності в разі збільшення захворюваності на коронавірус.

Очікування влади

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, як і уряд, утримують прогноз спаду ВВП в цьому році на рівні 4,8% та очікують його відновлення на 4,6% у наступному році.

НБУ очікує уповільнення спаду в третьому кварталі до 7,4%, в четвертому кварталі - до 3,8%. В цілому зниження ВВП за підсумками цього року прогнозується на рівні 6%. У 2021 році очікується зростання цього показника на 4%.

Коментарі - 7

+
0
zzel
zzel
23 вересня 2020, 13:01
#
А она упала? Нам же говорили что рост на 40%, а всякие там войны с росией это не влияют на экономику. У меня закрались сомнения что зеленский нам правду говорит
+
0
bonv
bonv
23 вересня 2020, 15:36
#
У II кварталі 2020 року реальний ВВП скоротився на 11,4% в річному вимірі.
+
0
bonv
bonv
23 вересня 2020, 18:25
#
В Україні прискорилося падіння промисловості.
У серпні 2020 року промислове виробництво в Україні в порівнянні з аналогічним місяцем минулого року знизилося на 5,3%. Йдеться про дані без урахування коригування на ефект календарних днів. Падіння прискорилося в порівнянні з липневим показником на рівні «мінус» 4,2%. Де там ріст зелебоби?:)))
+
+28
400kg
400kg
23 вересня 2020, 14:11
#
Дані не зовсім вірні, реально економіка зростає і це видно неозброєним поглядом. Одне те, що у нас подушний ВВП на 127% вище ніж в Росії, а промисловий випуск на 196% більше, говорить про все. Пандемія на нас не вплинула, як розвивалися, так і розвиваємося.
+
0
Vasililiy
Vasililiy
23 вересня 2020, 15:51
#
Можно ссылку на данные?
+
0
vipost
vipost
23 вересня 2020, 16:51
#
Лол оце так аналітика
+
0
bonv
bonv
23 вересня 2020, 15:36
#
Суттєво збільшили доходи від податку на додану вартість. Податкова буде використовувати планові показники, щоб тиснути на бізнес, змушуючи платити більше. Використовуючи інструмент блокування податкових накладних, не відшкодування ПДВ, що вдарить по економіці.
Коли економіка падає, мінімальну зарплату не піднімають. Пропоноване підвищення призведе до того, що бізнес йтиме у тінь або звільнятимуть низькокваліфікованих працівників. Роботу декількох осіб виконуватиме одна.
Якщо держборг погашатимуть внутрішніми ресурсами – це емісія. Тоді доходи українців знеціняться. По зовнішньому запозиченню бачимо проблеми у співпраці з нашими міжнародними партнерами.
Замість створення умов для бізнесу, щоб зростала економіка, а відповідно зарплати, влада пішла іншим шляхом – давайте просто збільшимо мінімалку і скажемо «Ви почали жити краще». У попередні роки мінімальна зарплата збільшувалася повільнішими темпами, а реальна – швидшими. Це був правильний підхід. Створювалися умови, коли бізнес мав можливості платити працівникам більше", - каже економіст. Зе-популізм рулить. Відчуйте наслідки.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися