Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 вересня 2020, 14:08

Українська індустрія кіберспорту щорічно генерує близько $40-50 мільйонів

Кіберспорт як індустрія може легко заробити $ 40-50 млрд, заявив голова правління Української професійної кіберспортивної асоціації (UPEA) Олександр Кохановський, пише UBR.ua.

Кіберспорт як індустрія може легко заробити $ 40-50 млрд, заявив голова правління Української професійної кіберспортивної асоціації (UPEA) Олександр Кохановський, пише UBR.ua.
Фото: esquire.ru

За його словами, в кіберспорте розігрується близько $300 млн призових плюс доходи суміжних галузей, що працюють на кіберспорт. Наприклад, кіберспортсмени купують клавіатури, «мишки», монітори та інші пристрої. Розробники отримують доходи від випуску своїх продуктів. Можна також приплюсувати ставки букмекерів, вважає Кохановський.


Яке місце посідає Україна у світовому кіберспорті


Україна входить до топ-10 найбільш кіберспортивних держав світу, підкреслив Олександр Кохановський. На презентації UPEA, що відбулася 17 вересня, він розповів, що аудиторія кіберспорту в Україні налічує 1,8 млн осіб. З них 90% — це чоловіки, переважна вікова група — 16-36 років.

Топ-10 країн у кіберспорті

1 США

2 Китай

3 Південна Корея

4 Німеччина

5 Швеція

6 Франція

7 Канада

8 Великобританія

9 Україна

10 Росія

Однак останнім часом намічається тенденція до зниження позицій у рейтингу. У 2011 році за сумою призових, отриманих на Esports-турнірах, Україна посідала третє місце. У 2015-му — опустилася на восьме, а за підсумками 2019 року — зайняла лише 28-у позицію у світовому рейтингу.

Як кіберспорт розвивається в світі


У 2019 році доходи кіберспортивной індустрії оцінювалися в $950 млн, а аудиторія — в 445 млн осіб. З них 245 млн склали випадкові глядачі, але 200 були кіберспортивними ентузіастами, розповів президент UPEA. Ці категорії значно збільшаться через кілька років — до 350 млн і 295 млн відповідно за підсумками 2023 року. Тоді ж доходи зростуть до $1,56 млрд.

У 2019 році призовий фонд турніру The International по грі Dota 2 становив $34 млн, а в 2020-м зріс до $36 млн.

Як планується розвивати кіберспорт в Україні

Кіберспорт — це однозначно інноваційна економіка, однозначно креативна економіка та 100% цифрова трансформація суспільства, підкреслив Олександр Кохановський.

Читайте також: Кіберспорт офіційно визнали видом спорту в Україні

Крім того, кіберспорт — це величезна можливість для соціалізації дуже багатьох людей. Наприклад, тих, хто страждає від посттравматичного синдрому, адже «ми знаходимося у воюючій країні», зазначив міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов.

Тому новостворена асоціація UPEA поставила перед собою завдання вивести Україну в топ-5 країн з кіберспорту.

Крім цього, UPEA має намір відкрити на базі готелю «Дніпро» перший у світі Esports-ready-готель. Кохановський разом з партнерами на приватизаційному конкурсі викупив цей об'єкт за 1,1 млрд грн.

Читайте також: Приватизація готелю «Дніпро»: все, що потрібно знати

Крім інфраструктури, UPEA планує створити кілька ліг, зокрема професійну, а також студентську та шкільну. З 2021 року в них проводитимуться турніри як мінімум по двох іграх — Counter-Strike і Dota 2. Можливо, додасться ще й Fortnite.

Читайте також: Велика приватизація. Україна запросила португальських інвесторів

Три причини почати інвестувати в кіберспорт

1. Швидко зростаючий ринок

Ринок кіберспорту стрімко зростає. Безумовно, це привертає рекламодавців.

2. Перспективна аудиторія

Кіберспорт — лідер серед усіх спортивних активностей за показниками залучення. Дослідження Nielsen засвідчили, що 90% вболівальників грають самі. Це пов'язано з тим, що ядро ​​аудиторії — молоді люди.

3. Можливість виходу на суміжні ринки

У країнах, де сегмент кіберспорту найбільш розвинутий, він проникає в найрізноманітніші галузі та інститути. Наприклад, у Данії кіберспорт вже додали до деяких шкільні програми. 

Коментарі - 3

+
+60
Volshebnik
Volshebnik
21 вересня 2020, 14:34
#
Какая бы отрасль не была, заметьте, во времена Порошенко она шла на убыль. Бл… даже киберспорт угробил! Это был худший президент в истории Украины!
+
0
qZen
qZen
21 вересня 2020, 18:10
#
Написал тот кто абсолютно не следит ни за одной из сцен на которых представлены Украинские организации и кто не знает что киберспортивный клуб состоит из граждан других стран. 
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
21 вересня 2020, 15:32
#
Уважаемые пользователи, приглашаем вас на онлайн экскурсию в Музей денег.

В новом видео нашего канала вы узнаете, какая самая дорогая монета, как появилась гривна и другие интересные факты, в том числе об инвестиционных монетах:

https://www.youtube.com/watch?v=zZIecNjDaZE&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфина», комментируйте и задавайте свои вопросы под видео;)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися