Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 вересня 2020, 13:29

НБУ доведеться викуповувати у 2021 році ОВДП на вторинному ринку і емітувати гривню. Відносини України з МВФ можуть ускладнитися — аналітики

Бюджетний дефіцит в 270,4 млрд грн, закладений у проекті держбюджету — 2021, може ускладнити залучення коштів, необхідних для управління держборгом. Попит на ОВДП, які уряд планує продати на 550 млрд грн, може виявитися недостатнім. Про це йдеться в огляді Focus Ukraine, підготовленому аналітиками Райффайзен Банку Аваль.

У документі наголошується, що планова емісія ОВДП на 550 млрд грн може зіткнутися з недостатнім попитом. Це призведе до того, що НБУ буде змушений викуповувати ОВДП на вторинному ринку. У свою чергу, це означає додаткову емісію гривні через фондовий канал.

Аналітики банку нагадують, що держбюджети 2019 і 2020 років більшу частину бюджетного року хронічно не виконувалися за доходами. У 2021 році ця проблема може повторитися. Вони також підкреслюють, що заплановане підвищення мінімальної заробітної плати до 6000 грн в січні і 6500 грн в липні 2021 року не є економічно обґрунтованим рішенням.

Читайте також: Повертаємося в 2012 рік: влада знову запускає друкарський верстат

«Значний бюджетний дефіцит і потенційна покупка ОВДП з боку НБУ можуть ускладнити взаємини з МВФ. Це, ймовірно, ще більше ускладнить залучення коштів для управління державним боргом та фінансування майбутнього дефіциту», — йдеться в огляді.

Головні цифри проєкту бюджету

Як писав «Мінфін», Міністерство фінансів заклало в проєкт держбюджету-2021 такі параметри:

  • ВВП – 4,5 трлн грн. Зростання ВВП очікується на рівні 4,6%
  • Доходи плануються на рівні – 1071 млрд грн (+92,3 млрд грн до плану 2020 року)
  • Видатки – 1350 млрд грн
  • Середньомісячна зарплата – 13,6 тис. грн
  • Споживча інфляція – 7,3%
  • Державний борг до ВВП – 64,6%

Читайте також: Новий проект бюджету: кому підвищать зарплату і що чекає бізнес

Коментарі - 8

+
+32
bonv
bonv
21 вересня 2020, 13:42
#
Ні МВФ, ні Світовий Банк не планують надавати допомогу популістичній зе-владі.
+
0
Rubi0
Rubi0
21 вересня 2020, 18:41
#
А зачем она? чтоб платить инострацам в набсоветах по 500 тыщ ЗП, это еще не считая толпы чиновников с их 100 тыс премиями. Надоело уже слушать про кредиты без которых нам станет плохо, населению плохо не станет, а прихлебателям да...будет тяжковато
+
+13
bonv
bonv
21 вересня 2020, 20:24
#
Запозичення під 1-3% це навіть дуже вигідно. Плюс це сигнал іншим інвесторам що з Україною варто мати справу.. Це якщо коротко.
+
0
bonv
bonv
21 вересня 2020, 13:43
#
Голова НБУ Кирило Шевченко розраховує на отримання одного траншу кредиту МВФ у 2020 році
Про це повідомляє пресслужба НБУ.
«»Діалог з МВФ триває. Продовження співпраці з Фондом – пріоритетне завдання. Україна поступово просувається в частині виконання зобов’язань перед фондом. Ми очікуємо, що наступний транш від МВФ надійде цього року",- заявив голова Нацбанку Кирило Шевченко під час зустрічі із керівниками установ-членів Форуму провідних міжнародних фінансових установ (FLIFI).
«Хочу вас запевнити, що Національний банк залишатиметься вашим прогнозованим та передбачуваним партнером. Ви не побачите жодних розворотів на 180 градусів у нашій політиці. Наш мандат незмінний. Це забезпечення цінової та фінансової стабільності, а також сприяння розвитку економіки», - наголосив голова НБУ.
 МВФ вимагає від України гарантій незалежності антикорупційних органів. Жодного траншу в цьому році від МВФ не буде.
+
0
bonv
bonv
21 вересня 2020, 13:43
#
Партія «Європейська солідарність» вимагає переглянути рішення Верховної ради щодо формування конкурсної комісії САП, яке поставило під загрозу безвізовий режим з Євросоюзом.
Про це заявив лідер партії, п’ятий президент Петро Порошенко у Facebook.
«В Європарламенті заговорили про загрозу скасування безвізу для України. Це таке ввічливе попередження Банковій, яка останніми тижнями буквально трощить незалежну антикорупційну структуру», — наголошує Порошенко.
На його думку, ставити під загрозу безвіз — значить сприяти поверненню України у сферу впливу Росії.
«Показово, що формування кишенькової комісії для фіктивного конкурсу з обрання керівництва САП відбулося спільним голосуванням коаліції із »Слуг«, ОПЗЖ Медведчука. І депутатів-утриманців Коломойського, який давно ратує переорієнтуватися із Заходу на Москву. Останньому безвіз не потрібен, бо земля горить під ногами по всьому світу, від Ізраїлю до США», — додає Порошенко. Зе-ждуни ж чекають на транші в цьому році…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
21 вересня 2020, 14:33
#
Будет тяжело, особенно простым людям у которых доходы пенсия или малая ЗП.
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
21 вересня 2020, 15:32
#
Уважаемые пользователи, приглашаем вас на онлайн экскурсию в Музей денег.

В новом видео нашего канала вы узнаете, какая самая дорогая монета, как появилась гривна и другие интересные факты, в том числе об инвестиционных монетах:

https://www.youtube.com/watch?v=zZIecNjDaZE&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфина», комментируйте и задавайте свои вопросы под видео;)
+
0
bublik
bublik
21 вересня 2020, 17:28
#
Весь спрос на ОВГЗ сейчас это банковские депозиты. Население несет депо в банки а банки депо сливают на ОВГЗ. Только я сильно сомневаюсь что в 2021 население занесет в банки 550 млрд. При малейшей встряске население побежит забирать депо вот тогда и начнется самое интересное.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися