Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 вересня 2020, 16:27

5 найчастіших запитань про кредитні картки

Кредитна карта — це за своєю суттю кредит, який банк готовий надати вам у будь-який момент, як тільки знадобляться кошти.

У динамічному і непередбачуваному світі, погодьтеся, така опція — відмінна підмога, щоб не пропустити важливе придбання (від необхідної побутової техніки за акцією до курсів, які підвищать ваш професійний рівень), а іноді і «подушка безпеки».

Багато українців вже не перший рік користуються кредитками і на власному досвіді могли переконатися, що це вигідно і зручно. А для тих, хто сумнівається, «Мінфін» разом з Альфа-Банком зібрав 5 найпопулярніших питань про кредитку.

Це матчастина, знаючи яку, ви зможете правильно і з вигодою користуватися кредитними картками.

1. Банки обіцяють за картами до 200 тис. грн. кредитного ліміту. Який ліміт буде встановлено саме мені? Як збільшити кредитний ліміт?

Дійсно, ліміт за кредитною карткою встановлюється, виходячи з персональних даних, в розмірі від 500 грн до 200 тис. грн. Високий кредитний ліміт можна отримати при наявності позитивної кредитної історії і, при необхідності, після підтвердження клієнтом своєї платоспроможності.

Так, в Альфа-Банку, для встановлення ліміту понад 75 тис. грн. необхідно надати документ, що підтверджує доходи. Розмір схваленого ліміту можна дізнатися з sms-повідомлення, яке надійде в разі позитивного рішення банку після подачі заявки на кредитну картку.

Кредитний ліміт може бути змінений як з ініціативи банку, так і клієнта.

Як правило, банки періодично переглядають кредитні ліміти за картками своїх клієнтів. Якщо власник картки активно нею користується і не має проблем зі своєчасними виплатами, то ліміт може бути збільшений автоматично.

Клієнт і сам може подати заявку на зміну ліміту через мобільний додаток та інтернет-банкінг. Наприклад, через додаток Alfa-Mobile Ukraine, де можливі два варіанти: перший — скористатися меню «Збільшити зараз» — для отримання ліміту на суму до 5 000 гривень. Або перейшовши в меню «Отримати більше» — для отримання ліміту понад 5 000 гривень. Для цього потрібно ввести суму бажаного ліміту (від 5 000 гривень і більше), поставити позначку про згоду з умовами кредитування та заповнити анкету. Рішення від банку надійде протягом п'яти хвилин після подачі заявки у вигляді смс або viber-повідомлення.

2. Чим вигідна кредитка, окрім кредитного ліміту?

Перш за все, можливістю купівлі товарів у розстрочку. Наприклад, власники кредитних карт Альфа-Банку можуть перевести в розстрочку будь-яку покупку на суму від 500 грн. Зробити це дуже просто. Після здійснення платежу, банк надішле SMS-повідомлення з номера 3530 з кодом підтвердження і пропозицією перевести покупку в розстрочку. Відправлення повідомлення у відповідь з отриманим від банку кодом активує розстрочку. Що також буде підтверджено банком.

Крім того, Альфа-Банк пропонує послугу «Легка розстрочка». Вона діє в мережах партнерів Альфа-Банку, таких як: «Фокстрот», Vodafone, Eldorado, ROZETKA, «Алло» і далі буде розширюватися. «Легка розстрочка» вигідна тим, що надається без щомісячної комісії.

І само собою не потрібно забувати, що кредитні картки часто передбачають кешбек. Наприклад, кредитки Альфа-Банку беруть участь в програмі винагород Cash'U CLUB, що дає можливість отримувати до 20% кешбека на щоденних покупках. Навіть за рахунок кредитних коштів!

3. Що таке «розрахункова дата» і пільговий період за кредитною карткою?

Розрахункова дата — це дата, у яку банк списує відсотки і комісії за користування кредитними коштами за минулий місяць. Після цього формується сума обов'язкового мінімального платежу, а також сума платежу пільгового періоду. Банки можуть встановлювати фіксовану дату (наприклад, 25-е число кожного місяця) або плаваючу, як в Альфа-Банку, яка залежить від дати підписання договору. Наприклад, договір по карті від Альфа-Банку був підписаний 21 листопада 2019 року. Розрахунковим днем ​​буде вважатися кожне 21 число місяця, тобто 21 грудня, 21 січня, 21 лютого тощо. Якщо розрахункова дата припадає на вихідний або святковий день, то списання відсотків і комісій, а також формування платежів відбудеться в попередній робочий день. Наприклад, якщо розрахункова дата випадає на неділю, 21 червня 2020 року, то списання комісій і відсотків, а також формування обов'язкового мінімального платежу та суми для пільгового періоду будуть виконані у п'ятницю, 19 червня.

Пільговий період (grace period) — це період, протягом якого банк дає можливість використовувати кредитну картку для розрахунків у торгово-сервісних мережах за пільговою відсотковою ставкою близькою до 0%.

У Альфа-Банку grace period становить до 62 днів, протягом яких застосовується ставка 0,01%. Пільгова ставка застосовується при повному погашенні суми заборгованості по карті, яка сформована в останню розрахункову дату.

Що ж відбувається, якщо не виплатити кредит протягом пільгового періоду? Насправді, нічого страшного. Просто на залишок заборгованості після закінчення пільгового періоду буде нараховуватися стандартна відсоткова ставка за тарифами картки.

4. Як оформити кредитні канікули по кредитці?

Банки самостійно приймають рішення щодо оформлення позичальникові кредитних канікул терміном на один місяць. У цьому випадку банк відправить клієнту sms. Клієнт може відмовитися від кредитних канікул, погасивши кредит на будь-яку суму в період їх дії.

У період канікул можна поповнювати карту на будь-яку суму. Якщо сума оплати буде менше стандартного мінімального платежу, штраф не буде нарахований. Внесена сума зменшить загальний борг по карті, а наступний платіж розрахується від фактичної заборгованості.

5. Коли краще оформити кредитну карту, щоб не заплутатися у платежах і датах?

Дата отримання кредитної картки відповідає розрахунковій даті, в яку ви будете щомісяця отримувати інформацію про стан рахунку, суму мінімального платежу, загальну заборгованість тощо. Щоб розрахункова дата була найбільш комфортною для вас, можна вирахувати, коли краще подавати заявку на кредитну картку.

При цьому потрібно врахувати, що карта виготовляється п'ять робочих днів, якщо клієнт проживає в обласному центрі, і на день довше в інших населених пунктах. Необхідно відрахувати від бажаної дати розрахункового дня кількість днів виготовлення картки. Наприклад, якщо заявка на карту подана 03.09.2020 року, то для жителя обласного центру дата її отримання припаде на 10.09.2020 р. Цей день і буде розрахунковим.

Коментарі - 10

+
0
bonv
bonv
18 вересня 2020, 17:25
#
Кредит — оптимизм, дошедший до абсурда.
https://minfin.com.ua/blogs/bonv/126467/
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
19 вересня 2020, 19:22
#
«Расчетная дата – это дата, в которую банк списывает проценты и комиссии за пользование кредитными средствами за прошедший месяц. В Альфа-Банке, расчётная дата зависит от даты подписания договора.»

«Дата получения кредитной карты соответствует расчетной дате, в которую вы будете каждый месяц получать информацию о состоянии счета, сумме минимального платежа, общей задолженности и т. д.»

Так какая дата будет всё-таки расчётной датой у Альфа-банка по факту:
— дата подписания договора
— дата получения кредитной карты
— дата активации кредитной карты

+
0
zig4free
zig4free
19 вересня 2020, 19:45
#
Проще глянуть в приложении банка.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
19 вересня 2020, 20:12
#
Приложение банка не является официальным документом...

Правильнее сначала знакомиться с правилами банка
и только потом принимать решение о сотрудничестве...
+
0
zig4free
zig4free
19 вересня 2020, 20:48
#
Очень правильно, но на самом деле в тех условиях хрен разберешься.

Вот на примере приватбанка, которому даже требования НБУ, как туалетная бумага — где подобное описано в правилах банка? Изменения в тарифах за 30 дней? — не мы публикуем об изменениях в день изменений.

А то что условия кредитного договора должны быть прозрачными? — Хрен там — ОЧ со скрытыми условиями — хрень НБУ.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
19 вересня 2020, 20:59
#
Zig4free
«на примере приватбанка»

В паспорте потребительского кредита по «универсальной кредитке»…
https://static.privatbank.ua/files/a6794867-31072020-ru.pdf

п.3. Основные условия кредитования с учетом пожеланий потребителя
льготный период — До 55 дней (льготная ставка действует при условии погашения до 25-го числа месяца, следующего за датой возникновения задолженности)
+
0
zig4free
zig4free
19 вересня 2020, 21:41
#
Где упоминания про 4% поборы в кредитном паспорте за регулярные платежи?
Где там упоминание ОЧ?
И где упоминание в кредитном-паспорте ОЧ про 4% поборы?

П.с. монобанк такими скрытными условиями не страдает.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
20 вересня 2020, 11:25
#
zig4free
«Где упоминания про 4%»


Я прекрасно понимаю, что ненависть к Привату отключает мозги напрочь.

Поэтому напомню, что на сайте Приватбанка надо зайти в раздел Карты,
выбрать «Универсальная Кредитка» и пролистать до таблицы с Тарифами.

В тарифах банка как раз и указаны все услуги и соответствующие комиссии,
которые взимает банк за свои услуги.


Ведь описанные вами операции и комиссии относятся к тарифам банка,
вот в тарифах и ищите ответы на эти вопросы…
+
0
zig4free
zig4free
20 вересня 2020, 13:22
#
Эти условия должны быть описаны в кредитном паспорте — это требование НБУ.

Также есть требования НБУ информировать об изменениях в тарифах за 30 дней.

Приват успешно игнорирует требования НБУ.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
20 вересня 2020, 21:28
#
Zig4free
«Эти условия должны быть описаны в кредитном паспорте — это требование НБУ.»

Это ваше личное мнение и оно не совпадает с требованием НБУ по информации,
которая должна быть в паспорте потребительского кредита.

Но вы всё равно можете написать жалобу в НБУ — мол такой-сякой Приватбанк не включил в паспорт потребительского кредита перечень всех услуг банка с перечнем комиссий и тарифов.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися