Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 вересня 2020, 19:10

Зміни облікової ставки залежатимуть від ситуації з коронавірусом — НБУ

Рішення Національного банку України по обліковій ставці, яка зараз перебуває на рівні 6% річних, залежатимуть від розвитку ситуації з коронавірусом. Про це повідомило правління НБУ під час зустрічі з керівниками установ — членів Форуму провідних іноземних фінансових інститутів (FLIFI).

Рішення Національного банку України по обліковій ставці, яка зараз перебуває на рівні 6% річних, залежатимуть від розвитку ситуації з коронавірусом.
Фото: bank.gov.ua

Основні тези зустрічі

Монетарна політика центробанку залишається незмінно послідовною. «Хочу вас запевнити, що НБУ залишатиметься вашим прогнозованим і передбачуваним партнером. Ви не побачите жодних розворотів на 180 градусів в нашій політиці», — зазначив глава НБУ Кирило Шевченко.

Протягом останніх монетарних засідань Нацбанк зберігав дисконтну ставку на рівні 6%. У тих умовах — це було оптимальне рішення, підкреслила пресслужба регулятора в повідомленні. Воно сприяло, з одного боку, помірній інфляції протягом поточного і наступних років, з іншого — залишає простір для зниження процентних ставок в економіці.

Читайте також: Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 6%

Продовження співпраці з МВФ — пріоритетне завдання. Тому діалог України з Фондом триває, а надходження наступного траншу від міжнародних кредиторів очікується вже в цьому році.

Уся банківська система очікує пожвавлення іпотечного кредитування, зокрема зазначено, що зниження процентних ставок по іпотеці до однознакового рівня — це питання поточного та наступного років.

Оформити кредит за вигідною ставкою завдяки бонусам від «Мінфіну»

Правління також додало, що центробанк долучився до розробки нового законодавства про фінансово-кредитні механізми для будівництва житла, метою якого є посилення відповідальності забудовників і прозорість фінансування ринку нерухомості.

Нацбанк уважно стежить за капіталізацією банківського сектора і дотриманням всіх нормативів. Особливо це важливо в зв'язку з можливим посиленням карантинних обмежень.

Страхування від covid-19. Виплата до 50 тисяч гривень

Крім того, правління регулятора звернуло увагу на поглиблення в останні місяці діалогу з ключовими стейкхолдерами: урядом, Радою НБУ, бізнесом і міжнародним співтовариством.

Як змінювалася облікова ставка раніше

  • Цикл зниження облікової ставки розпочався в квітні 2019 року, коли регулятор знизив її з 18% до 17,5%. Після цього протягом минулого року Нацбанк переглядав її розмір ще кілька разів.
  • 11 червня правління Національного банку прийняло рішення знизити облікову ставку з 8% до 6% річних. Це найнижчий рівень облікової ставки в історії незалежної України.
  • 23 липня Нацбанк залишив ставку незмінною на рівні 6%.

Коментарі - 3

+
+29
GGGGdpua
GGGGdpua
18 вересня 2020, 2:19
#
Если госбанк берет под 6% деньги у государства, под 9% у населения. То почему он выдает кредит под 36% ? Бред какой-то, в стране диктатуры нет, старых корумпированых политиков нет, а жить только хуже и хуже (
+
0
Viach
Viach
18 вересня 2020, 11:46
#
Тому, що в країні не існує правоохоронної системи і значна частина кредитів, особливо тих «найкращих» громадян, кому все дозволено, не просто не планується до повернення, а їх навіть і обслуговувати не збираються.
+
+7
Сергей emerald
Сергей emerald
18 вересня 2020, 2:31
#
Понятно, будут поднимать.
повод нашли.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися