Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 вересня 2020, 15:52

Руслан Співак: Взаємодію бізнесу та держави треба будувати за принципом win-win

Про монетарну політику держави, доступність кредитних ресурсів для малого і середнього бізнесу та урядової підтримки даного сегмента економіки «Мінфін» поговорив з директором корпоративного бізнесу в Райффайзен Банк Аваль (Україна), спікером Форуму МСП. Перезавантаження 2020 Русланом Співаком.

Монетарна політика НБУ та уряду в останні кілька років не стимулювала кредитувати реальний сектор економіки, зокрема малий і середній бізнес. Чи бачите ви передумови для того, щоб ситуація з кредитуванням почала поступово змінюватися?

Якщо ви думаєте, що Україна є унікальною в цьому питанні, то це не так. Насправді проблематика access to finance з боку МСБ гостро стоїть у всьому світі та навіть у розвинених країнах. Безумовно, особливості та механізми розв'язання даного питання в кожній країні свої.

Я б розділив відповідальність між державою і бізнесом. З боку держави недостатньо просто зменшити облікову ставку і сподіватися на те, що таким чином вирішиться проблема доступності кредитів і нарешті ми побачимо відчутний приріст кредитних портфелів в цьому сегменті. Облікова ставка стрімко впала до 6%, і ми стоїмо на порозі самої «дешевої» гривні в історії, держава ініціює фіскальні стимули у вигляді масштабних програм «5-7-9%» в різних варіаціях, а обсягів немає ...

Очевидно, що проблема лежить набагато глибше. Я бачу її рішення в створенні трикутника ефективної взаємодії НБУ-Мінфін-Мінекономіки. Кожна зі сторін буде створювати необхідний набір стратегічних і тактичних проривних контрзаходів для забезпечення доступності кредитних коштів, внутрішнього попиту, експортної підтримки, внутрішньоекономічних і податкових стимулів, законодавчого забезпечення, технічної допомоги та так далі. Довгострокова і стабільна робота подібної взаємодії незмінно призведе до якісної зміни ринку!

Які законодавчі механізми необхідно задіяти для пожвавлення кредитування реального сектора економіки?

Я, на жаль, часто змушений повторювати фразу, що «в нашій країні народитися і померти варто непомірно дорого!». Це ж можна застосувати й до питання оптимальності законодавчої бази з точки зору розвитку підприємництва! Ми все ще дуже далекі від першої десятки країн за легкістю ведення бізнесу ...

Думаю тут варто виділити кілька ключових принципів побудови законодавчої бази:

  1. Влада повинна НЕ заважати бізнесу розвиватися, а законодавча політика повинна бути послідовною та передбачуваною, в тому числі й для зовнішніх інвесторів!
  2. Законодавче середовище визначає прозорі правила взаємодії та формує необхідний набір стимулів для розвитку підприємництва.
  3. Судова та правоохоронна система дозволяють ефективно вирішувати виникаючі господарські суперечки та надійно захищає в рамках правового поля.
  4. Робота держорганів налагоджена таким чином, щоб «підприємницький досвід» вирішення будь-яких виникаючих організаційно-правових питань був наближений до ідеального.
  5. Весь ланцюжок взаємодії бізнес-держава був побудований за принципом win-win з моменту організації бізнесу і закінчуючи виходом на зовнішні ринки.

Які напрямки бізнесу найбільш цікаві для комерційних банків з точки зору кредитування? Які, на думку банкірів, сегменти бізнесу мають найбільший потенціал для капіталізації?

На сьогодні аграрний сектор і його похідні виглядають безумовним фаворитом. Медицина та ІТ-сфера також дуже цікаві, хоч і, частіше за все, не мають потребу в кредитах. Однак, я глибоко переконаний, що банки повинні знаходити своїх клієнтів і в інших секторах! Я дуже вірю в нашого виробника і можу перерахувати десятки компаній, чия продукція сьогодні є бенчмарком якості на багатьох зарубіжних ринках. Багато з цих компаній отримали мультиплікативний, а іноді й експонентний ефект зростання, завдяки використанню позикових коштів. Але, для ефективного проникнення кредиту, одних зусиль банківського сектора не досить. Важливо, щоб ріс загальний рівень фінансової грамотності, структурної прозорості, технологічності та управлінський рівень самого бізнесу. Тут я спостерігаю суттєвий прогрес в останні кілька років і це дозволяє зробити bankable цілі сектори!

Малий і середній бізнес для значної частини фінансового сектора України не є пріоритетним сектором кредитування. У чому причина і чи буде рости кредитний портфель банків у секторі МСБ в найближчі роки, на вашу думку?

Не можу погодитися з цим твердженням! Якщо ви подивитесь структуру портфелів основних учасників ринку, то якраз малий і середній корпоративний бізнес були та є основними драйверами цільовими сегментами для банків. Поки що дещо відстає сегмент «мікро», але тут потрібен час і злагоджена робота держави та бізнесу. Тоді ми побачимо необхідну синергію і зовсім інший рівень доступності кредитів в цьому сегменті. В цілому, у мене немає сумнівів, що саме МСБ буде sweet spot для кредитування в наступні десятиліття!

Наскільки реалістичною є ідея цільової емісії гривні під реалізацію конкретних проектів у сфері інфраструктури, промисловості, науки, про яку останнім часом часто говорять окремі депутати та експерти?

Я проти будь-якої цільової емісії для створення «тепличних умов» для чого б то не було! Вся система повинна бути побудована на принципах конкуренції! В іншому випадку у цих проектів і компаній немає шансів на зовнішніх ринках! Все, що буде створено в спеціальних умовах — нежиттєздатна в жорсткій реальності нової економіки.

Детальна інформація про хід Форуму доступна тут.

Коментарі - 5

+
0
lenta19
lenta19
17 вересня 2020, 18:31
#
«Со стороны государства недостаточно просто снизить учётную ставку и надеяться на то, что таким образом решится проблема доступности кредитов и наконец-то мы увидим ощутимый прирост кредитных портфелей в этом сегменте»

Руслан, здесь все свои, говорите прямо «Банки тоже хотят кушать»)))
+
0
SAndreyS
SAndreyS
18 вересня 2020, 9:46
#
Так чтобы банку хорошо кушать, нужно активно кредитовать.
+
+28
mphet26
mphet26
18 вересня 2020, 12:52
#
Принципа win-win не существует, это мантры для лохов.
+
0
SAndreyS
SAndreyS
18 вересня 2020, 14:31
#
Существует, есть много случаев, когда банк брал на кредитование клиента еще ФОП, а через 5-10 лет уже выдавал сотни миллионов крупному клиенту.
Тут главное доверие и выполнение условий.
+
0
Пьер Вудман
Пьер Вудман
24 вересня 2020, 4:03
#
Та нет надо строить по принципу ниф ниф,наф наф,и нуф нуф.тогда будет понятна перспектива!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися