Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 вересня 2020, 14:38

Голова НБУ: Визнання неконституційним закону про Фонд гарантування не має жодних підстав

Визнання закону про систему гарантування вкладів фізичних осіб неконституційним не має жодних підстав. Про це заявив голова НБУ Кирило Шевченко на засіданні Конституційного Суду щодо системи гарантування вкладів фізосіб, повідомляє пресслужба Нацбанку.

Визнання закону про систему гарантування вкладів фізичних осіб неконституційним не має жодних підстав.
Фото: nabludatel.od.ua

Шевченко про закон

«Мета закону „Про систему гарантування вкладів фізичних осіб“ завжди була та залишається незмінною — захищати права та інтереси громадян, які вкладають кошти в українські банки. Фонд гарантування вкладів створювався для підвищення довіри до банківської системи. З цим завданням він успішно впорався.

Норми закону захистили майже 2 млн вкладників. Упродовж 2014–2020 років їм було виплачено понад 90 млрд грн гарантованого державою відшкодування», — підкреслив Шевченко.

Визнання закону неконституційним не має жодних підстав.

"По-перше, повноваження НБУ та Фонду гарантування вкладів чітко розмежовані на законодавчому рівні. Вони не суперечать один одному та не містять дублюючих положень.

Читайте також: Якщо Фонд гарантування вкладів опиниться поза законом. В НБУ розповіли про 2 сценарії — поганий і ще гірший

По-друге, Фонд гарантування вкладів підзвітний Верховній Раді, Кабміну та Національному банку. Представники цих держорганів беруть участь у діяльності вищого органу управління Фонду — його адміністративної ради. Твердження, що Фонд нікому не підпорядковується, — хибне. По-третє, закон дозволив прискорити терміни задоволення вимог вкладників та відшкодовувати їм кошти оперативніше", — пояснили в Нацбанку.

"По-четверте, принцип рівності вкладників банків суворо дотримується, а не порушується, як стверджується в поданні. По-п’яте, упродовж 2015–2020 років до закону неодноразово вносилися законодавчі зміни внаслідок ухвалення дванадцяти законів. Усі зміни були спрямовані на удосконалення норм і захисту інтересів вкладників.

По-шосте, закон забезпечив виконання міжнародних зобов’язань України перед Європейським Союзом, Міжнародним валютним фондом та Світовим банком. Визнання закону неконституційним нашкодить репутації країни", — додали в регуляторі.

Чому Фонд гарантування опинився в небезпеці

Як писав «Мінфін», Конституційний суд поновив розгляд справи про відповідність Конституції закону «Про систему гарантування вкладів фізосіб».

Якщо КСУ задовольнить конституційне подання в повному обсязі, інститут системи гарантування вкладів опиниться поза правовим полем.

«Якщо це рішення буде мати ретроспективну дію і буде росповсюджено на весь період з моменту виникнення Фонду гарантування, діяльність ФГВФО за всі роки буде визнано незаконною», — пояснює заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

З відміною закону, ризик для вкладників підвищиться, а їх ціна не буде знижуватися. В цьому разі не варто розраховувати і на зниження вартості кредитів, включаючи іпотеку.

До чого може призвести рішення КСУ

Рішення КСУ може призвести, зокрема:

  • до неможливості виведення неплатоспроможних банків з ринку та задоволення вимог вкладників та інших кредиторів банків;
  • скасування вимог до пов'язаних з неплатоспроможними банками особам щодо відшкодування збитків банку і його кредиторів;
  • неможливості виконання Україною взятих на себе зобов'язань в межах чинних міжнародних програм і меморандумів.

Крім того, під питанням опиниться і легітимність рішень ФГВФО з дня прийняття закону, в тому числі тих, що стосуються Приватбанку, зазначають в листі.

Передісторія

15 вересня Конституційний суд продовжив розгляд справи про конституційність закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Коментарі - 3

+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
15 вересня 2020, 15:27
#
Фантомас вернувся.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
15 вересня 2020, 15:30
#
Конституционного Суду в пору принять решение о неконституционности закона «О конституционном суде» и самораспуститься.
+
0
Pavel Demishev
Pavel Demishev
15 вересня 2020, 17:48
#
Наверное что-то задумали не хорошее что-то. Или хотят обесценить вклады в случае вывода банков.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися