Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 вересня 2020, 12:01

Що дасть Tesla другий шанс стати частиною S&P 500

Інвесторів Tesla Inc розчарувала новина про те, що компанію відмовилися включити в S&P 500. Проте у виробника електрокарів ще є шанс увійти в індекс в будь-який момент. Про це пише Financial One із посиланням на Reuters .

Навіщо інвесторам Tesla стежити за угодами M&A

Основною передумовою для того, щоб Tesla увійшла в індекс S&P 500, можуть стати угоди по злиттю інших членів бенчмарка. Такі злиття історично були основною причиною виходу компаній з індексу. Це може відкрити шлях для такої компанії, як Tesla, повідомили два джерела, знайомих з тим, як комітет приймає рішення.

Хоча деякі учасники ринку сумніваються в якості прибутку Tesla, багато хто все ж вірили в те, що вона отримає доступ до бенчмарку.

«Вона потрапить в S&P. У певний момент це обов'язково відбудеться, — сказав Тім Гріском, головний інвестиційний стратег Inverness Counsel в Нью-Йорку. — Можливо, зараз фірма сидить на лаві запасних, поки експерти просто оцінюють ситуацію».

Читайте також: Як почуває себе «велика трійка» німецьких автогігантів і чи варто в них інвестувати

За його словами, хоча оцінка Tesla «здається абсолютно божевільною», ігнорувати компанію не вийде. Представник S&P від ​​коментарів відмовився. Tesla не відразу відповіла на запити про коментарі.

Як компанії потрапляють в S&P 500

Вибір компаній, які входять до індексу S&P 500, почасти є наукою, а почасти — мистецтвом. Існують формальні критерії, яким має відповідати компанія, в тому числі такі, як прибутковість, кількість акцій в обігу і ринкова капіталізація, але комітет індексу має повну свободу дій при ухваленні рішення.

Мета S&P 500 — не перевищувати ринок, а відповідати показникам його 11 секторів, а також 156 підгалузей в цих секторах.

Tesla, як автовиробник, є частиною сектора споживчих товарів вторинної необхідності, вага якого в індексі в даний момент складає 11,4%. У цей сектор також входять такі компанії, як рітейлери, домобудівники і ресторани.

Комітет індексу прагне відбирати компанії, які найкраще представляють свою галузь. При цьому порівнюється вага сектора з іншими, включаючи інформаційні технології, охорону здоров'я і фінанси, щоб показники індексу відповідали показникам ринку в цілому.

Злиття компаній, включених в індекс, дають членам комітету — імена яких S&P не розголошує — додаткові можливості для коригування внеску з урахуванням мінливої динаміки ринку.

Наприклад, в цьому році акції Tesla злетіли більш ніж на 300%, що зробило її найдорожчим автовиробником в світі і змінило вплив всього сектора. З моменту останнього рішення S&P про включення компанії в індекс акції Tesla впали більш ніж на 10%.

Читайте також: Сім головних «не можна» для будь-якого інвестора

Коли в липні Tesla повідомила про четвертий прибутковий квартал поспіль — одна з умов входу в S&P 500 — багато інвесторів вважали, що їй вдасться стати частиною індексу, і це сприяло зростанню акцій компанії. Але Tesla не потрапила до списку нових компаній, оголошених 4 вересня в переддень щоквартальної ребалансировки індексу 18 вересня.

Рішення комітету «могло виходити тільки з колективної та твердої думки про те, що Tesla сильно переоцінена, а її фундаментальні показники досить хиткі навіть незважаючи на мегакапіталізацію», — вважає співзасновник DataTrek Research Ніколас Колас.

Проте експерт був «здивований» тим, що Tesla не включили в індекс.

За словами одного з джерел, завжди існує від 25 до 50 компаній, які технічно відповідають критеріям для включення в індекс, але не входять до нього. Тільки деякі з них є компаніями, які комітет визнає підходящими кандидатами під час обговорення на щомісячних зборах.

Коментарі - 3

+
0
Danconia
Danconia
15 вересня 2020, 12:20
#
Сейчас наверняка инвесторы спекулянты призадумались открывать ли большие шорты с таких высот утопить цену акций до рыночной цены вот это будет опрокид уверовавших в илона маска
+
+30
Kanarej
Kanarej
15 вересня 2020, 23:55
#
Да они регулярно призадумываются… а потом Маск отправляет им в подарок шорты… из красного атласа…
+
0
bonv
bonv
15 вересня 2020, 22:32
#
Вкладайте в Тесла!?:)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися