Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 вересня 2020, 8:22

Нацбанк пропонує уряду частково компенсовувати відсотки за іпотеками

Національний банк пропонує уряду ввести часткову компенсацію відсотковою ставки за іпотекою. Про це повідомили Інтерфакс-Україна в пресслужбі регулятора.

Національний банк пропонує уряду ввести часткову компенсацію відсотковою ставки за іпотекою.
Фото: investment.24tv.ua

Що каже регулятор

«Для більшої частини позичальників, зокрема для молодих сімей без довгої позитивної кредитної історії, кредити за ставкою в 10% усе ще не завжди доступні, хоча вони вже є на ринку… Пропоновані НБУ заходи передбачають часткову компенсацію відсоткової ставки за іпотечними кредитами або часткове покриття державою кредитних ризиків банків», — зазначено в повідомленні.

Читайте також: Голова НБУ про те, скільки буде коштувати іпотека, депозитні ставки та курс гривні

При цьому уточнюється, що іпотеку під 10% банки частіше пропонують давнім клієнтам із високим рівнем надійності, який визначається внутрішніми методиками фінустанов.

«Потрібно розуміти, що через високі ризики банки неохоче йдуть у цей сегмент», — пояснила пресслужба.

Що пропонує НБУ

У повідомленні зазначено, що механізм застосування програми для активізації іпотечного кредитування має передбачати достатньо заходів щодо мінімізації ризиків для фінансової стабільності, оскільки залишаються актуальними проблеми наявності «прогалин» на ринку нерухомості в частині захисту прав інвесторів і кредиторів.

Читайте також: Зеленський: люди можуть і беруть іпотеку під 10%

Водночас така програма могла б дати додатковий імпульс зниженню вартості іпотеки до більш доступного рівня, додали в прес-службі.

Голова НБУ про вартість кредитів

«Ще в грудні вартість іпотеки становила 19-20%, а сьогодні банки вже пропонують програми менше 10%, окремі приватні банки під 12-13%.
Я впевнений, що тренд буде зберігатися. Якщо Національний банк буде підтримувати, то ставки будуть знижуватися, і для населення, і для юридичних осіб», — зазначив голова НБУ Кирило Шевченко.

Крім того, за словами Шевченка, непрозорі схеми фінансування серед забудовників є однією з ключових причин, чому банки не поспішають активніше працювати з іпотекою.

Нагадаємо

  • Раніше перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова заявила, що 2020 рік повинен стати роком повноцінного відновлення іпотечного кредитування».
  • Напередодні президент Володимир Зеленський заявив, що ставки по іпотеці знизять до 10% річних вже у вересні 2020 року: «Уряд і Нацбанк вже працюють над зниженням процентної ставки. На вересень іпотека може бути 10%. Це дуже важке завдання, але вже реальне», — заявив Зеленський.

Читайте також: Як отримати іпотеку на квартиру: покрокова інструкція

  • За підсумками 4 кварталу 2019 року банки знизили ставки для споживчих кредитів та кредитів на покупку авто, в той же час іпотека подорожчала.

  • В даний час середні ставки по кредитах для фізичних осіб у банках становлять близько 35% річних, для підприємців — 15-19% річних. Ставки по іпотеці на початок 2020 року становили 18-25% річних.

Які банки пропонують дешеву іпотеку

Коментарі - 8

+
+24
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
15 вересня 2020, 8:29
#
Что, инвесторы купили квартиры, а платить нечем? А не хочет правительство заплатить мой кредит? все для людей! Назовите количество проблемных ипотек и все станет ясно.Как платить чужие долги, спасая реформированные банки, это нужно, а как сменьшить акциз на авто, так сразу бюджет теряет деньги.
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
15 вересня 2020, 8:42
#
Жду комментариев от сторонников белых зарплат и уплаты налогов.Значит платите налоги, что бы правительство покупало гражданам квартиры, это уже переходит все рамки приличия.
+
+27
TheGOD
TheGOD
15 вересня 2020, 9:32
#
1) Брехня и манипуляция. Нет кредитов под 10%. Везде UIRD +4-6%. Плюс обязательные комиссии 2-3% от суммы. Задолбали уже
2) Компенсация процентов это нормально, только кому? Всем? На всех денег не хватит. Получится, как обычно, только избранным
+
+59
bonv
bonv
15 вересня 2020, 9:43
#
Немає 10% по іпотеці.. Популісти!
+
+25
bonv
bonv
15 вересня 2020, 9:46
#
Банки за підсумками серпня були готові кредитувати населення в середньому під 35,6% річних, найнижчі ставки за новими кредитами у гривні - у столичному регіоні. Про це УНН повідомляє з посиланням на дані НБУ.
Так, відсоткові ставки за новими кредитами банків для населення в серпні 2020 року в гривні в середньому становили 35,6% річних. При цьому у Київській області та Києві в середньому готові кредитувати в нацвалюті під 31,8%, у Дніпропетровській області - 36,5%, в Одеській області - 37,2%, у Харківській області - 37,7%. Найвищі ставки за новими кредитами у гривні в середньому у Миколаївській області - 40,4%, Луганській області - 40%, Закарпатській області - 39,8%.
А зелебоби продовжують вірити у обіцяні владою  «дешеві кредити»...
+
+15
bonv
bonv
15 вересня 2020, 9:47
#
– Чомусь я, куме, нічого не можу зрозуміти у нашій банківській системі.
– Що маєте на увазі?
– Надувають нас, а лопаються банки.
+
+29
bonv
bonv
15 вересня 2020, 9:56
#
Недвижимый вопрос. Почему провалился рынок жилья и что будет с ценами.
https://www.minprom.ua/digest/264326.html
+
+10
AAAA2000
AAAA2000
15 вересня 2020, 11:02
#
Ни о чём. Куда он провалился!? Ценники вверх поперли при том что новое почти замерло. Ох уж эти мне доморощенные статейки.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися