Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 вересня 2020, 7:40

На якій нерухомості в Іспанії можна заробити 15% річних

Купівля нерухомості в Іспанії може стати дуже вдалою інвестицією. Навіть після закінчення курортного сезону під час коронакризи вона здатна принести своєму власникові непоганий дохід.

На які об'єкти варто звернути увагу інвестору, «Мінфіну» розповів СЕО, генеральний директор групи компаній «Alegria» Ян Вайнрух.

Хто купує і чому

Ще до початку пандемії експерти прогнозували подальше зростання вартості іспанської нерухомості. За прогнозами аналітиків, цього року квадратні метри там повинні були подорожчати ще на 3,5-5,5%. Але пандемія внесла свої корективи.

Перш за все, сильно просіла кількість угод з іноземними інвесторами, що, в свою чергу, чинило тиск і на ціни. Причини тут лежать на поверхні — закриття кордонів через covid-19 і більш акуратне розпорядження коштами з боку потенційних інвесторів.

Наприкінці серпня компанія Knight Frank оприлюднила результати свого дослідження. Експерти опитали своїх клієнтів у 44 країнах світу і з'ясували, де люди хочуть придбати житло. На першому місці опинилася Великобританія, на другому — Іспанія. Трійку лідерів замикає Франція.

Що приваблює іноземних покупців нерухомості в Іспанії? В агентстві кажуть, що їхні клієнти відзначають якість життя, гарну медицину і освіту, стійку валюту, політичну стабільність, транспортну доступність.

Крім того, в іспанських регіонах, де зазвичай купують нерухомість, ситуація з коронавірусом не так вже й страшна, у порівнянні з тими країнами, де живуть покупці. Аналітики порівнюють Малагу, Аліканте, Балеарські і Канарські острови з Великобританією, Бельгією, Голландією, Францією, Німеччиною.

Більше половини опитаних агентством клієнтів вважають, що ціни на житло в Іспанії знизяться протягом 12 місяців, але незначно. Більшість вважає, що не більше, ніж на 10%. А чверть респондентів впевнені, що ціни будуть стабільними. 19% вважають, що нерухомість в Іспанії подорожчає.

Однак останніми місяцями попит на іспанську нерухомість почав відновлюватися. Все активніше цікавляться нею громадяни північних країн Євросоюзу і колишнього СНД. Однак мова поки що йде більше про потенційні покупки, ніж про реальні угоди. Оскільки кордони Іспанія поки що відкрила не для всіх.

Підтримує ринок попит з боку місцевих покупців, який не сильно змінився, в порівнянні з докризовим часом. Зокрема, це стосується вілл, таунхаусів і апартаментів з власною ділянкою і видом на море.

Карантинне ув'язнення у квартирах і перспективи повторення локдауну змусили людей змінити вимоги до нерухомості, що купується. В результаті з'явилося дуже багато запитів на вілли з власною ділянкою або таунхауси. Потрібно сказати, що нерухомості цього сегмента, в різних варіаціях і на різні гаманці, в Іспанії достатньо.

Чим Іспанія приваблює інвестора

Нерухомість в Іспанії, зокрема на узбережжі Коста-Бланка, має кілька очевидних переваг для потенційного інвестора.

Перш за все, це можливість отримати вид на проживання в країні Євросоюзу. Дана програма імміграції є однією з найлояльніших в Європі. Для того, що б претендувати на ПНП, інвестору необхідно вкласти €500 тис. в будь-яку нерухомість або її комбінації. При цьому він може зберегти податкову резиденцію своєї країни. Саме це для більшості інвесторів є основним аргументом на користь даної програми.

До слова, нещодавно компанія iProperty Management проаналізувала планувальник ключових слів Google, щоб визначити річний обсяг пошукових запитів, пов'язаних з переїздом у кожну країну світу.

Найпопулярнішою країною для імміграції за річним обсягом пошукових запитів стала саме Іспанія. Умовами переїзду цікавилися 690 360 разів. На другому місці і третьому місці зі значним відставанням Канада (495 840) і Франція (484 800).

Важливим фактором для потенційних інвесторів є можливість отримання постійного доходу в стабільній валюті — євро.

Важливий плюс: велика кількість інвестиційно-привабливих об'єктів нерухомості залишаються недооціненими, в порівнянні з аналогічними об'єктами в таких країнах Європи, як Німеччина чи Франція.

Що вигідніше: купити і перепродати або отримувати ренту

Вигідно і те, й інше. Однак є певні нюанси, які обов'язково треба враховувати.

Купівля з метою перепродажу — один з найпопулярніших способів збереження інвестицій. Але в Іспанії не все так просто. Перш за все, існує податкове навантаження: купуючи будь-яку нерухомість, покупець змушений заплатити податок на передачу прав власності в розмірі 10%. Плюс близько 2-3% потягне документальне оформлення угоди. А якщо залучається іпотека, то сміливо можна додавати ще 1,5%.

Відповідно, купуючи будь-яке нерухоме майно, потрібно автоматично закласти 12-14% до ціни перепродажу, окрім маржинальності. Купивши квартиру за €50 тис., клієнт повинен розуміти, що її потрібно продати не менше, ніж за €56-58 тис.

Тому такі угоди абсолютно непривабливі у короткостроковій перспективі для будь-яких інвесторів. А ось в перспективі 3-5 років, за рахунок зростання вартості активу, індексації цін, клієнт відіб'є всі втрати. А якщо буде правильно здавати свою нерухомість в оренду, то отримає ще й хороший прибуток.

Читайте також: Де купити квартиру біля моря за €10 тис.

Де і що купувати, щоб заробити

Якщо купувати нерухомість для здачі в оренду, то варто звернути увагу на недорогі €30-35 тис. однокімнатні квартири у спальних районах Валенсії та Аліканте. Купуючи в цих містах Коста-Бланки, інвестор точно не помилиться.

По-перше, це великі промислові міста-порти, тут завжди є робота, тому люди з'їжджаються звідусіль. А по-друге, фактор сезонності на ці квартири не впливає, вони здаються на постійній основі і запит на довгострокову оренду завжди є.

До того ж, криза зіграла на руку цьому сегменту. Багато, хто орендував дорожчі квартири, вирішили заощадити і переїжджають до квартир подешевше.

Вартість оренди таких квартир близько €300 на місяць. Разом виходить близько 8-9% річних «брудного» доходу. Якщо відняти 24% податку на прибуток від оренди та всі витрати на утримання, то дохідність зменшується на 1,5-2%.

Нерухомість Валенсії та Аліканте може принести дохід і в 14-15% річних. Такий високий прибуток забезпечують хостели. Для їх організації інвестори викуповують цілі під'їзди в будинках і далі переформатують їх для здачі в туристичну оренду.

Загальний бюджет, який для цього потрібен, становить приблизно €350 тис., де €300 тис. — ціна самої будівлі, а €50 тис. — ліцензія, ремонт, перепланування, меблі.

Читайте також: Осіння нерухомість: акції, розстрочки і знижки на квартири в Києві

Недешеве задоволення

Купуючи нерухомість, варто знати, що вміст навіть невеликої квартири в Іспанії стане у кругленьку суму. По-перше, кожен рік потрібно сплачувати податок на майно.

В Іспанії він досить низький за мірками, наприклад, Німеччини чи Франції. Він розраховується від кадастрової вартості, а ставка залежить від об'єкта нерухомості і місцезнаходження. Наприклад, податок на найдешевші квартири за €30-40 тис. складе близько €120-140 на рік.

Наступна обов'язкова стаття витрат — це комунальні платежі. Їх можна оцінити лише приблизно. Адже якщо витрати в багатоквартирному міському будинку потягнуть на €15-20 на місяць, то витрати на апартаменти з інфраструктурою можуть обчислюватися декількома сотнями євро.

Рахунки за воду і електрику залежать від споживання.

Якщо нерухомість здається в оренду, то потрібно сплатити податок на прибуток, який для нерезидентів становить 24%. А якщо до цієї справи підключена керуюча компанія, то за свої послуги при довгостроковій оренді вона візьме місячну плату.

Разом щорічні витрати на утримання — обслуговування, податки, оплату води і електрики — складуть не менше 1% від вартості нерухомості.

Читайте також: Скільки тепер коштує оренда житла в столиці і великих містах

Лайфхаки для інвестора

​Як буде вести себе ринок нерухомості далі, залежить від багатьох чинників. Що зрозуміло вже зараз, так це неминуче просідання цін. Щоправда, торкнеться воно не всіх сегментів, а вторинного житла і дорогої нерухомості вище €100-150 тис.

Найбільше пандемія вплинула на вторинний ринок сегмента бізнес-клас. Якщо говорити мовою цифр, то нерухомість в ціновій категорії від €200 до €450 тис. євро, швидше за все, втратить в ціні до 15%. Тому, з покупкою даних квадратних метрів краще почекати декілька місяців.

Має сенс звернути увагу на первинний ринок. Тут дисконтів немає і не передбачається. Але в період пандемії багато забудовників і девелоперів заморозили ціни і зараз існує можливість придбати практично готову нерухомість за дуже привабливими цінами.

На іспанському ринку нерухомості, особливо вторинному, зараз дійсно настав час покупця. Свої умови диктують ті, у кого на руках кеш.

Ірина Рибніцька

Коментарі - 10

+
+75
frank007
frank007
10 вересня 2020, 9:10
#
Ну для казнокрадов самое оно...
+
+15
Roma41
Roma41
10 вересня 2020, 13:44
#
15% річних. 30 тис. вартість квартири. Це там певно ціла черга европейців на такі пропозиції? Вони ж зі своїми доходами можуть цілими під'їздами викупляти. Та місцеві почекають, доки покупці зі східної Європи спочатку перекажуть та верифікують свої кошти в Іспанію, потім поїдуть на перегляд. І потім будуть на відстані 3 тис. км контролювати оренду своєї квартири. Іспанці ж толерантні. Їх банкам з заставними квартирами також не потрібна дохідність 15% річних. Все для нас.
+
+65
bublik
bublik
10 вересня 2020, 10:29
#
Статья о том как в ближайший год потерять 15% своих денег купив недвижку в Испании.
В целом в статье автор манипулирует цифрами занижая расходы на содержания недвижимости в Испании и завышая доходность. (24% на доход, 1 мес. управляющая, не указаны IBI около 1%, расходы на периодическое обновление, время простоя, страховка). В стабильные годы доходность 5-6% это уже что-то с чем-то.
+
0
Graycat
Graycat
10 вересня 2020, 13:18
#
IBI указан в статье. «К примеру, налог на самые дешевые квартиры по €30-40 тыс. составит около €120-140 в год.»
+
0
bublik
bublik
10 вересня 2020, 15:56
#
Автор даже в этом месте приукрасила ибо минимальный IBI в Испании 0,4% в год (зависит от того где недвижка находится) и при стоимости 30-40 тыс. это не 120-140 евро, а 120-160 евро. Еще раз говорю, доходность Испанской недвиги 5-6% годовых в лучшем случае.
+
0
OlexK
OlexK
10 вересня 2020, 15:14
#
А еще - непрошеные гости из Африки, которые заселяются с кучей детей, которых потом не выгонишь : ))
+
0
bonv
bonv
10 вересня 2020, 10:32
#
Під час кризи, нерухомість не фонтан:)
+
+41
bonv
bonv
10 вересня 2020, 10:33
#
О тренингах. Среди желающих помочь нам,,, большую часть составляют желающие помочь потратить наши деньги. (с)
Где то так:)
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
10 вересня 2020, 12:04
#
Прогноз курса Может ли Китай обвалить экономику США в любой момент

https://www.youtube.com/watch?v=mg_BsQsOQGw&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфина», комментируйте и задавайте свои вопросы эксперту под видео;)
+
0
OlexK
OlexK
10 вересня 2020, 15:11
#
Чисто рекламная статья. Медицина в Испании - это ситы, которые нужно еще выстоять в очереди, дороги - это да, но, что касается всего остального, Испания - это для туристов, не для вложения денег (если они, конечно, не украдены из бюджета страны). 
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися