Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 вересня 2020, 14:11

На сьогодні фінустанови в два рази частіше, ніж під час карантину, схвалюють кредит

Банки не готові видавати великі кредити і прискіпливо аналізують кожного позичальника. Потенційні позичальники також стали більш обережно залучати позики. Такі головні поведінкові зміни на фінансовому ринку. Про це повідомив представник Першого всеукраїнського бюро кредитних історій (ПВБКІ) Олександр Москалюк на MFO Summit.

Гроші в кредит, взяти кредит, МФО, банки, мікрофінансові організації, прострочка, заборгованість, карантин, клієнти
фото: golos.com.ua

Кредитування під час карантину

На початку карантину банківське кредитування скоротилося втричі.

«Деякі банки призупинили кредитування, деякі скоротили його в 5-7 разів. Така ситуація спостерігалася до середини травня. На початку травня почалося поступове відновлення », — розповів Олександр Москалюк.

По МФО спостерігалася інша картина: плавне зниження видачі кредитів і плавне зростання. За даними ПВБКІ, в серпні показники повернулися на докарантинний рівень.

Читайте також: Як перевірити свою кредитну історію

Кому видають кредити

Банки під час карантину охочіше працювали з тими позичальниками, які вже брали у них кредити, тобто з внутрішньою базою клієнтів. Зараз банки починають потроху розширювати клієнтську базу.

«Мікрофінансовы організації продовжують кредитувати тих клієнтів, яких знають, які вже залучали позики. Таких близько 90%. На початку карантину кількість «своїх» клієнтів було на рівні 70% », — уточнив Олександр Москалюк.

За словами представника ПВБКІ, під час карантину частина МФО пішла з ринку. Решта переглянули свої скорингові моделі і значно скоротили видачу кредитів.

Рівень схвалення заявок на кредити в банках і мікрофінансових організаціях практично не відрізняється. Зараз фінустанови в два рази частіше погоджуються видати позику, ніж в розпал коронакрізи.

Читайте також: Як карантин змінив бізнес і споживчі звички

Прострочення і заборгованість

У період з квітня по червень показник простроченої заборгованості в банках виріс до 40%. Як зазначив Олександр Москаленко, в кінці літа він почав плавно знижуватися. Але, за прогнозами ПВБКІ, він залишиться трохи вище, ніж був до карантину.

Що стосується МФО, під час карантину значного зростання заборгованості не спостерігалося. Прострочення за кредитами помітно збільшилося влітку — практично в два рази. «Зараз є тенденція до зниження. Ми очікуємо, що протягом декількох місяців показник впаде до 40% », — зазначив експерт.

Як писав «Мінфін», через зростання безробіття під час кризи збільшився попит на мікрокредити, одночасно загострилася проблема платіжної дисципліни. Кожен третій займ, виданий МФО, перекочував в розряд проблемних.

«Відсоток прийняття заявок клієнтів скоротився в середньому з 75% від усього потоку вхідних запитів до 50%. Ми дивимося на клієнта під лупою, скажімо так », — розповідає CEO Moneyveо Алена Андронникова.

Рейтинг кращих кредитів під 0% в МФО

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися