Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 вересня 2020, 11:45

За місяць до НБУ надходить тисяча скарг. Більшість — на методи стягнення боргів — Рожкова

Щомісяця до НБУ надходить близько 1 тис. скарг. 80% з них  стосуються діяльності фінансових організацій.  В основному заявники скаржаться на методи, які фінустанови застосовують для стягнення боргів. Про це розповіла перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова під час MFO Sammit, повідомляє кореспондент «Мінфіну».

Щомісяця до НБУ надходить близько 1 тис. скарг, 80% з яких стосуються діяльності фінансових організацій.
Фото: flickr.com

«Методи, які використовують колекторські компанії для стягнення боргів, антигуманні», — наголосила Рожкова.

Проблеми зі стягненням боргів виникають через кілька факторів, переконана заступник голови НБУ. В першу чергу це – необізнаність громадян у тих послугах, які надають фінансові організації. «Йдучи за позикою, більшість громадян не знає механізмів нарахування відсотків і стягнення заборгованості», — пояснила вона.

За словами Рожкової, до кінця року буде розроблено законодавство, яке встановлюватиме правила розкриття інформації про вартість кредитів та нарахування відсотків та пені у разі прострочення кредитів. Подібні правила з 1 вересня вже почали діяти для банків, зазначила Рожкова.

Читайте також: Кредитний калькулятор запрацював: чи можна тепер приховати правду про позику

Крім цього, зараз Нацбанк працює над зміною законодавства щодо регулювання колекторської діяльності. Вже підготовлено методичні рекомендації, яких мають дотримуватись колекторські компанії. При цьому, за словами Рожкової, якщо колектори і надалі порушуватимуть права боржників, такі компанії будуть позбавлятись ліцензій.

Коментарі - 1

+
0
yarg
yarg
9 вересня 2020, 11:59
#
««Методы, которые используют коллекторские компании для взыскания долгов, антигуманные», — отметила Рожкова.»

совершенно согласен. Какие нафиг коллекторы ? Мы правовое государство. Есть государственная исполнительная служба. 
замки на дверях срезали . бутылку в зад засунули - через 5 минут все долги вернул. А эти коллекторы . тупо обзваниващие родственников (и просто случайные номера) - это какая-то дикость !
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися