Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 вересня 2020, 16:11

В НБУ пропонують оздоровити ринок страхування

На онлайн-зустрічі представників Нацбанку та учасників ринку фінансових небанківських послуг були представлені пропозиції, спрямовані на вдосконалення регулятивного законодавства, зокрема запропоновано зміни до проєкту закону «Про страхування». Про це повідомила пресслужба НБУ у фейсбуці.

На онлайн-зустрічі представників Нацбанку та учасників ринку фінансових небанківських послуг були представлені пропозиції, спрямовані на вдосконалення регулятивного законодавства, зокрема запропоновано зміни до проєкту закону «Про страхування».
Фото: banker.ua

Основні зміни

Вони стосувалися насамперед стандартів ліцензування страховиків, забезпечення їх платоспроможної та інвестиційної діяльності, виконання ключових функцій, нових механізмів виходу з ринку.

Читайте також: Сім страхових компаній покидають ринок

Що пропонують 

• впровадити єдину ліцензію з можливістю розширення або звуження видів страхування, а також переведення видів страхування у класи;

• встановити вимоги до абсолютного мінімального значення капіталу: для страховиків non-life – на рівні 32 млн грн; для страховиків non-life (класи страхування відповідальності/кредити/поручительства), страховиків life та перестраховиків – 48 млн грн;

• використовувати два можливих підходи до оцінки платоспроможності страховиків на основі принципів Solvency I та Solvency II;

• класифікувати страховиків залежно від вимог до їх ключових функцій (оцінка ризиків, комплаенс, внутрішній аудит та ін.);

• визначити критерії примусового виходу страховика з ринку, а також коло опцій для добровільного припинення діяльності шляхом реорганізації (приєднання, злиття, поділу), ліквідації, передачі або виконання страхового портфеля.

Вплив регулятора

Запропоновані до проєкту зміни також передбачають глибший нагляд за діяльністю учасників страхового ринку, можливість застосування коригувальних або пруденційних дій, а також заходів раннього впливу в разі появи негативних тенденцій у діяльності страховика.

Читайте також: У Нацбанку з'явився комітет з регулювання ринків небанківських фінпослуг

Нагадаємо

На початку року пресслужба Нацбанку заявила про створення робочої групи з розробки нового законодавства для небанківських фінансових установ, зокрема нового закону «Про страхування».

Такі зміни зроблено вже до третього з шести законопроєктів, що спрямовані на вдосконалення регулятивного правового поля в рамках Закону «Про спліт», відзначили в НБУ.

Коментарі - 1

+
0
mary27
mary27
9 вересня 2020, 13:56
#
Этот рынок давно пора оздоровить, как банки в 2014-17 годах.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися