Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 вересня 2020, 11:47

НБУ оприлюднив кількість учасників фінансового ринку

Національний банк оприлюднив серпневу статистику щодо кількісного складу учасників ринків фінансових послуг. Ринок не зазнав суттєвих змін, підкреслюється на сайті регулятора.

Банки та платіжні системи

Кількість банків в Україні залишилася незмінною і станом на 31 серпня їх діє 75. Як зазначає НБУ, за результатами перевірок у межах додержання вимог FATF і валютного законодавства у минулому місяці заходів впливу не застосовано.

Проте саме у серпні Нацбанк запровадив тимчасову адміністрацію у банку «Аркада» і розпочав процедуру його виведення з ринку задля захисту інтересів вкладників і кредиторів.

Читайте також: НБУ визнав банк Аркада неплатоспроможним

Не змінилася також кількість платіжних систем, що працюють на фінансовому ринку України. Наразі їх 48, серед яких 35 створено резидентами і 13 міжнародних платіжних систем від нерезидентів.

Небанківські фінансові установи

Усього на ринку обліковується 2084 учасників, до складу яких входять:

• 196 ризикових (non-life) та 19 лайфових страховиків;

• 63 страхових брокери;

• 1031 фінансова компанія, що мають ліцензії на кредитування, лізинг, факторинг, надання гарантій, переказ коштів та обмін валют;

• 327 кредитних спілок;

• 144 лізингові компанії;

• 304 ломбарди.

Хто пішов з ринку

Водночас з ринку небанківських фінансових послуг пішли 5 юридичних осіб, дві з яких займалися лізингом. Виключення з відповідних реєстрів учасників ринку сталося з їх власної ініціативи.

Нагадаємо

28 квітня 2020 року набрав чинності Закон «Про запобігання та протидію легалізації (відмивання) доходів».

З 1 липня 2020 Нацбанк почав регулювати не тільки банки, а й страхові компанії, кредитні спілки, ломбарди та інші фінансові установи, крім недержавних пенсійних фондів.

Читайте також: Новий регулятор: «небанки» починають покидати ринок

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися