Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 вересня 2020, 14:32

5 головних питань про обмін валюти онлайн

Чому вигідно міняти валюту онлайн, скільки доларів чи євро можна купити за один раз, як миттєво відкрити валютну картку, уникнути комісії при обміні та як відбувається конвертація – розкриваємо усі нюанси вдалого валютообміну.

Чому вигідно міняти валюту онлайн, скільки доларів чи євро можна купити за один раз, як миттєво відкрити валютну картку, уникнути комісії при обміні та як відбувається конвертація – розкриваємо усі нюанси вдалого валютообміну.
Фото: Альфа-Банк

Обмінювати валюту онлайн в Україні можна з лютого 2019 року. Тож багато хто вже встиг оцінити переваги дистанційного сервісу. Однак дехто продовжує вважати, що за онлайн-послуги потрібно платити додаткову комісію, що існують жорсткі обмеження на обмін валюти в інтернеті або що курс у відділеннях завжди кращий. Через брак інформації такі клієнти нехтують дійсно зручним та вигідним сервісом.

«Мінфін» та Альфа-Банк Україна підготували відповіді на 5 найбільш поширених питань щодо валютообміну онлайн.

1. Як купувати валюту онлайн?

Купівля валюти онлайн здійснюється зазвичай у мобільному додатку банку. Процес займає декілька секунд.

Наприклад, клієнти Альфа-Банку Україна, у яких є поточні або карткові рахунки, можуть скористатися сервісом валютообміну онлайн у додатку Alfa-Mobile Ukraine. Картковий рахунок може бути дебетовим чи зарплатним. Якщо у клієнта відсутня картка в іноземній валюті, то він може відкрити рахунок також онлайн в процесі проведення операції обміну валют.

Щоб провести обмін валют онлайн, потрібно увійти у мобільний додаток Alfa-Mobile Ukraine і виконати 3 прості кроки:

  1. Знаходимо в головному меню розділ «Курси валют», де ми одразу бачимо потчні курси, і натискаємо «Обміняти».

  2. Вибираємо карткові/поточні рахунки та валюту для обміну – у верхньому полі вказуємо рахунок, з якого буде знято кошти, а у нижньому – рахунок, на який будуть зараховані гроші в обраній валюті. Одразу зрозуміло скільки потрібно коштів, щоб придбати потрібну суму, а також курс проведення даної операції.

    Якщо потрібно змінити валюту або рахунок, натисніть на «галочку» біля позначення валюти і виберіть один із запропонованих варіантів.

  3. Програма допоможе з розрахунками – просто вкажіть суму у гривні, або бажану суму у валюті. Після чого підтвердіть транзакцію, натиснувши «Обміняти». Гроші надійдуть на рахунок протягом кількох секунд.

2. Чи відрізняється курс валютообміну онлайн від звичайного обміну у касі банку?

Так, курс може відрізнятися. Однак це рішення на стороні банку. Обмін валюти онлайн через мобільний додаток Alfa-Mobile Ukraine завжди проходить по курсу вигіднішому, ніж у відділенні банку. І це на додачу, що здійснити операцію ви можете будь-де і у будь-який час, головне, щоб був доступ до мережі інтернет.

3. Чи потрібно платити якусь комісію під час обміну?

Як і у питання про курс – це вирішує банк, який надає послугу валютообміну онлайн. Клієнти Альфа-Банку користуються нею без жодної комісії з боку банку.

4. Які ліміти встановлено на купівлю валюти онлайн?

Ліміти можуть існувати і також залежать від рішення банку, але зазвичай вони дуже комфортні та скоріше за все задовільнять ваші потреби.

Так, для клієнтів Альфа-Банку, при обміні гривні на іноземну валюту мінімальна сума становить 10 доларів чи євро. Якщо ж потрібно здійснити обмін іноземної валюти на гривню або обмін між іноземними валютами, то достатньо мати на рахунку один долар або євро.

Що стосується верхньої межі подібних операцій протягом доби – вона не обмежена. У випадку покупки гривні чи обміну між євро/доларами сума лімітована лише наявними на рахунку коштами

5. Як купити валюту онлайн, якщо немає валютної картки?

Щоб здійснити обмін онлайн, достатньо мати віртуальну картку. Оформити таку валютну картку можна безпосередньо під час операції обміну, за допомогою опції Fast card.

Коли ви обираєте валюту для обміну у Alfa-Mobile Ukraine, але не маєте відповідного рахунку, програма сама пропонує відкрити картку. Після того, як ви натиснете кнопку «Оформити безкоштовно», система запропонує обрати відділення, у якому можна буде забрати пластик. Є дві опції – погодитися із запропонованим варіантом або обрати свій, натиснувши «Вибрати інше відділення». Оберіть адресу відділення і підтвердіть, що згодні із вказаними умовами. Після чого залишається лише натиснути «Випустити картку» та ввести код автентифікації, який банк надішле на телефон для підтвердження.

Натисніть «Готово» і одразу зможете використовувати карту для обміну валюти онлайн.

Додаткове питання: Як проводиться операція при оплаті карткою в іншій валюті?

Це питання напряму не стосується обміну онлайн, однак воно також часто звучить від користувачів мобільних банків.

Під час карантину суттєво зросла популярність онлайн-покупок, у тому числі на міжнародних платформах, таких як Amazon та AliExpress. Однак не всім клієнтам відомо, як проходять такі розрахунки, що може призводити до непорозумінь. Розповідаємо, що саме відбувається з моменту оплати до списання коштів з картки.

По-перше, транзакції проводяться у валюті рахунку. Тож якщо ви платите гривневою карткою за товар, вартість якого вказана в доларах чи євро, відбувається конвертація. В деяких випадках послуга конвертації платна: інформацію про це можна знайти в тарифах для платіжних карток.

Також потрібно враховувати, що списання може проходить не день в день, а за таким графіком:

  • в день розрахунку банк блокує суму покупки по курсу, встановленому на цю дату (клієнт отримує відповідний sms);

  • списання суми відбувається приблизно через 2-3 робочі дні, але вже за курсом, дійсним на дату списання.

Якщо курс за цей період змінювався, початкова сума відрізнятиметься від суми списання. Наприклад, ви оплатили покупку на $30 за курсом 27.00грн/$– заблокована сума 810 грн. Однак на день списання курс виріс до 27,15 грн/$, тож кінцева сума операції становитиме 814,5 грн.

Під час транзакції використовуються курси валют, які банк встановлює саме для розрахунків картками, а також курси валют міжнародних платіжних систем (ПС) Visa чи Mastercard.

Коментарі - 12

+
+45
Fuzzy
Fuzzy
2 вересня 2020, 20:05
#
Хоть это и реклама Альфы, хоть у меня с ними сейчас идет тяжелый диалог по кэшбеку, но по онлайновому валютообмену - они молодцы. И удобство аппликации и адекватные курсы (особенно кросс) и отсутсвие комиссий - одни из элементов, которые до сих пор удерживают меня в этом банке.
+
0
Makc Mark
Makc Mark
2 вересня 2020, 23:32
#
А в обменниках есть комиссия??
+
+15
Fuzzy
Fuzzy
3 вересня 2020, 6:53
#
Нет, но мы же сравниваем яблоко с яблоком. Тогда придется сюда еще учитывать комиссию за снятие наличных.
+
+7
yurahist
yurahist
3 вересня 2020, 0:12
#
Это российский банк...
+
0
banxter
banxter
3 вересня 2020, 23:37
#
Ну если разница в 5-7 пунктов, как минимум, от рыночных кроссов (по-крайней мере для моего региона это так) - это адекватные курсы, то да ,может быть, если срочно нужно провести обмен, еще сгодится, в обычной же ситуации терять на 1 тыс. евро 140-200 грн минимум - не комильфо
+
0
zig4free
zig4free
3 вересня 2020, 8:38
#
Что-то не замечал того, что онлайн курс лучше курса в обменниках.
В альфа-банке нет бесплатной грн дебетной карты, есть условно бесплатные — это не подходит.
+
0
banxter
banxter
4 вересня 2020, 11:55
#
Иногда, но бывает. Зачастую происходит, когда курсовое движение однонаправленно несколько дней подряд. В то время, как черный рынок не опускался ниже 27,40-27,45 в продаже, онлайн можно было купить вплоть до 27,32 — последнее курсовое дно в этом году для опоздавших. Аналогично бывает, что и покупка гривны выгоднее рынка в определенные моменты
+
+14
Kanarej
Kanarej
3 вересня 2020, 14:20
#
При все удобстве валютообмена и выгодных курсах в Альфабанке, они забыли указать маленький нюанс при покупке карточками в валюте отличной от валюты счета. У них снимается еще 1% за конвертацию дополнительно.
+
0
banxter
banxter
3 вересня 2020, 22:50
#
Почему забыли?

«В некоторых случаях услуга конвертации платная: информацию об этом можно найти в тарифах для платежных карт.»
+
0
vladymyrkiev
vladymyrkiev
4 вересня 2020, 11:52
#
Имел недавно необходимость обмена валюты через банк, чтобы сразу оплатить на счёт юрлица. Хотел воспользоваться услугой индивидуального курса начиная с 10 тыс долл/евро. АльфаБанк это дно! Нет, это днище просто!!! Никто ничего толком ответить не может, дозвониться на отделение невозможно. Я прождал на линии почти 15 минут, дважды звонил. Курс отличался от общего на 1 копейку. Чтобы я когда то переступил порог или стал их клиентом...
+
0
Roman Roman
Roman Roman
9 вересня 2020, 11:00
#
Ще є суттєвий мінус, при купівлі онлайн ч/з конвертацію валюти застосовується курс на момент здійснення проводки а не в момент розрахунку (в мене в день операції курс складав 27.85, а через 3 дні по факту проводки 28.05)
Тому не раджу цей банк
+
0
zig4free
zig4free
9 вересня 2020, 11:13
#
Для валютных покупок альфу-категоричести не рекомендую у них курс специальный завышенный.
А вот для покупок в гривне очень даже хорош, особенно когда категорию кешбека удачные.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися