Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 серпня 2020, 10:56

Кінець місяця: що буде з курсами долара та євро в понеділок

Понеділок на валютному ринку пройде під впливом двох основних чинників:

1) Останній день місяця. Наближення кінця місяця максимально активізує клієнтів і самі банки під час міжбанківської сесії та розділить її на два етапи. До обіду - банки закриють в основному всі клієнтські операції та забезпечать розрахунки за ними, після нього - в основному вже самі будуть закривати свої операції по власної валютної позиції, фіксації фінансового результату з торгівлі валютою на перше число та виконання економічних нормативів Нацбанку на звітну дату.

Незважаючи на те, що значна частина великих клієнтів вже закрила свої основні розрахунки по місяцю - сьогодні й вони, і невеликі клієнти вже остаточно «підрихтують» свої розрахунки за серпень, що додасть статистики торгів. За нашими розрахунками обсяги операцій на міжбанку у понеділок будуть перебувати у межах до $ 170-200 млн при здійсненні до 540-620 угод;

2) Завершення періоду основних відшкодувань ПДВ експортерам. Ключове - це час зарахувань їм гривні за данними операціями Держказначейства. Якщо гривня від держави прийде у першій половині дня - це зменшить активність продавців на міжбанку та скоротить обсяги пропозиції валюти на торгах, що спрацює проти нацвалюти. Якщо у другій (що відбувається зазвичай набагато частіше) - то за рахунок цих коштів експортери вже закриватимуть тільки свої розрахунки на внутрішньому ринку. І тоді цей фактор вже спрацює в основному завтра - в перший день нового звітного періода.

Відео: Яким буде курс долара восени. Перспективи золота та срібла на найближчий рік

Завершення місяця змусить клієнтів оперативно закривати свої господарські операції по серпню і особливо торгуватися за курсом і покупцям, і продавцям буде ніколи.

Як завжди - при ситуативному надлишку пропозиції долара на торгах ми побачимо НБУ з інтервенцією по його викупу. Спекулянти не зможуть особливо активно розгойдувати ринок перед звітною датою і при поточній ситуації на міжбанку вважатимуть за краще в основному працювати тільки у форматі «в дві сторони». Лише при значних ситуативних перекосах попиту і пропозиції, що сьогодні дуже малоймовірно - вони можуть спробувати похитати ринок. Але їх також підпирає час і особливо розгойдати котирування вони фізично не встигнуть. Лише в останні дві-три години сесії, на малооб'ємному ринку - вони можуть спробувати «поганяти» курс.

На готівковому ринку фактор завершення місяця буде відображатися менше, чим по безготівковій валюті. Обмінники продовжать працювати у форматі «з обороту», орієнтуватися на котирування міжбанку, крос-курс долар / євро на міжнародному ринку і на реальний попит та пропозицію з боку населення в своєму регіоні. У більшості обмінників спред по долару буде перебувати у межах 15-20 копійок і по євро - у межах до 20- 30 копійок. При стрибках євро на зовнішніх ринках щодо долара і на нашому міжбанку щодо гривні - власники обмінників знову будуть часто змінювати цінники по євровалюті протягом дня.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 31 серпня будуть знаходитися у межах: долар - коридор 27,40- 27,65 гривень, євро - коридор 32,40 - 32,95 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар - коридор покупок і продажів 27,25 - 27,75 гривень, євро - коридор 32,05 - 32,95 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 27,25-27,46 і продаж 27,57-27,75 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,40 -27,48 гривень та продаж 27,52 -27,57.

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

Подкаст з останнім випуском «Прямо по курсу» можна послухати тут:

Партнер прогнозу курсу — Приватбанк

Немає нічого ціннішого за життя. Благодійний фонд «Приватбанку» в межах програми «Дихай! Разом проти коронавірусу» передав до лікарень 12 апаратів штучної вентиляції легень і закупив ще 15.

Приватбанк — беремо і допомагаємо!

Хочете знати про валюту більше? Слідкуйте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі

Коментарі - 2

+
+91
AleksandrBank
AleksandrBank
31 серпня 2020, 11:14
#
31.08.2020

Последний день лета, погода радует, похоже купаться можно будет осенью. Спекулянты утром попытались резко разогнать курс на фоне поступления НДС ключевым игрокам, это ранее сработало бы, но конец месяца это еще и выплата ЗП с 31-05 число, плюс сам по себе карантин. Потому тут в лучшем случае максимум фиксация на 27.50+, а евро на 32.80. Сегодня банки фиксируют свою позицию по валютам. День интересный, начало новой недели и полит.борьбы, выход депутатов «дармоедов» с отпусков и начало каруселей, одну карусель под Харьков Кива уже запустил.
Красные зоны вызовут бунты городов, Кличко поговаривает об возможной остановке метро снова, короче впереди много 'веселого'…
Доллар попытка качнуть к 27.60.
Евро попытка качнуть к 32.85+.

https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/149637/
+
+39
Phoenix245
Phoenix245
31 серпня 2020, 12:14
#
На рахунок купання з Вами згоден. Спека. Вода тепла. Чим і користуюсь. По курсу, на мою думку, на цьому тижні суттєвих коливань не буде. Нацбанк нарешті показав своє «обличчя» і наміри. А за геніальними висловлюваннями «дуже розумних» можновладців треба звісно стежити, в нашій державі вони суттєво впливають на курс та й жити так веселіше!!!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися