Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 серпня 2020, 7:30

Початок осені: що буде з курсом долара та євро

Сезон літнього затишшя добіг кінця і з вересня валютний ринок пожвавиться.

Останній тиждень літа дійсно видався спокійним. За 25-28 серпня долар на міжбанку зріс лише на 5 копійок — до 27,475/27,50 гривень. А НБУ зміг без особливих зусиль поповнити резерви на скромні $68 млн, що швидше підтримало котирування американської валюти на торгах, ніж додало фінансових м'язів країні. На обсягах валютних операцій позначився сезон літніх відпусток, карантин, що триває, а також уповільнення економіки як в Україні, так і у наших основних торговельних партнерів, що знизило обсяги експорту та імпорту.

Значно більше додав євро, що зміцнився відразу на 29 копійок до 32,65/32,68 гривень до кінця сесії минулої п'ятниці. Але це сталося тільки в результаті зміцнення позицій євро щодо долара на світових ринках.

На готівковому ринку власники обмінників працювали з доларом у форматі «з обороту» із середнім та низьким рівнем спреду. При цьому вони активно заробляли на скачках курсу євро, часто змінюючи свої цінники протягом дня.

Відверто не порадував фінансистів результат аукціону з розміщення ОВДП, що відбувся 25 серпня. Чиновники змогли продати облігацій всього на 894 млн гривень в еквіваленті, в тому числі валютних паперів на $29,8 млн. Це фактично ніяк не відбилося на поведінці ані ресурсного, ані валютного ринків. Нерезиденти продовжують поступово виходити з українських гривневих ОВДП, скоротивши свій портфель в них до 85,5 млрд гривень станом на 27 серпня.

Читайте також: Акції Tesla: «бульбашка» або перспектива на майбутнє?

Що вплине на курс та на настрої валютного ринку

Основними драйверами валютного ринку найближчим часом будуть:

1. Календарний фактор та господарські операції клієнтів.

У понеділок, 31 серпня, спрацює ефект «кінця місяця». Банки та їхні клієнти будуть закривати свої операції на звітну дату, що призведе до періодичних перекосів попиту і пропозиції за валютою протягом дня.

У вівторок, 1 вересня, вже спрацює фактор першого робочого дня нового звітного періоду. Компанії будуть підводити підсумки серпня і остаточно визначатися зі своїми планами і завданнями на новий місяць, що традиційно знизить обсяг торгів.

Крім цього, наступного понеділка, 7 вересня, у США відзначають День праці. Це змусить українських клієнтів активно попрацювати цього тижня у середу і четвер, щоб потім не застрягти зі своїми розрахунками в доларах на три дні через вихідні у США.

Протягом тижня експортери будуть витрачати отримане від держави відшкодування ПДВ, що зменшить їх інтерес до продажу валюти і зіграє проти гривні.

Але нацвалюту підстрахує потреба компаній у грошових коштах для розрахунків з персоналом, оплати оренди, закупівель сировини і матеріалів. Компанії швидко витратять суми відшкодувань ПДВ і знову вийдуть на торги з продажем валютної виручки.

Пропозицію валюти збільшать аграрії і металурги, які в даний час активно працюють із зовнішніми ринками. Аграрії — за рахунок збору врожаю і його експорту, а металурги — за рахунок хороших цін на метал, які дозволяють їм отримувати хороші результати від експорту своєї продукції.

Читайте також: Яким буде курс долара восени. Перспективи золота і срібла на найближчий рік (відео)

2. Майбутні пікові виплати зовнішніх боргів та період репатріації дивідендів «дочками» іноземних компаній.

«Мінфін» зараз не прогнозує значного тиску на курс у період виходу на торги «дочок» іноземних компаній для купівлі валюти і виведення дивідендів. Традиційно цей ефект спостерігається у першій декаді кожного місяця. Але основна частина «дочок» іноземних компаній змінила тактику поведінки на міжбанку. Щоб не втрачати на курсі, вони купують валюту в декілька етапів, вичікуючи мінімальні котирування протягом дня. Це не дає можливості спекулянтам, як раніше, активно розігрівати ринок.

У вересні очікується проведення кількох зборів акціонерів великих компаній, в тому числі і Райффайзен Банку Аваль. Якщо акціонери банків і компаній вирішать виводити свої дивіденди, то це збільшить попит на валюту і вплине на міжбанк.

Останній цього року пік виплат за зовнішнім боргом у вересні також спрацює проти нацвалюти, хоча фізично обсяги ЗВР дозволяють це зробити і безпосередньо з міжбанку — держава може ці суми не викуповувати, щоб не створювати тиску на курс;

3. Проведення аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП 1 вересня.

Мінфін планує розміщувати гривневі облігації на 238, 392 і 700 днів без обмеження за обсягами. Основними покупцями будуть держбанки і великі місцеві фінустанови. Особливого ​​попиту на ці папери з боку нерезидентів ми не прогнозуємо. Розрахунки місцевих гравців за аукціонами Мінфіну України при розміщенні ОВДП вплинуть на поведінку ресурсного і опосередковано валютного ринків цієї середи, 2-го вересня (день розрахунків за куплені держпапери);

4. Поведінка спекулянтів, інтервенції НБУ та готівковий ринок.

Спекулянти. У зв'язку із кризою і фактично закритими для наших громадян кордонами з ЄС та іншими країнами — особливо великого попиту на валюту як з боку бізнесу, так і громадян, на даний час немає. Тому спекулянти зараз в основному заробляють тільки у форматі «у дві сторони», граючи на різниці котирувань готівкового та безготівкового ринків, а також за рахунок коливань курсу євро на світових майданчиках і, як наслідок, місцевому ринку.

Інтервенції НБУ. Нацбанк залишається головним маркетмейкером на міжбанку, а його котирування будуть основним орієнтиром для учасників торгів. За розрахунками «Мінфіну», регулятор без додаткового тиску на курс гривні цього тижня зможе викупити в резерви не більше $65-110 млн.

Готівковий ринок. Власники українських обмінників при виставленні своїх курсів будуть орієнтуватися лише на поведінку міжбанку і реальний попит населення на валюту. Свої валютні ризики вони мінімізують за рахунок періодичного розширення спреду між ціною покупки і продажу валюти. Гри «на підвищення» або «на пониження» вони зараз вести не будуть, так як активного попиту на готівкову валюту не спостерігається.

Особливих загроз для ресурсного та валютного ринків, з точки зору ліквідності, ми на даний час не прогнозуємо. За розрахунками «Мінфіну, залишки на коррахунках банків у період 31 серпня — 4 вересня перебуватимуть в межах 45-68 млрд гривень. Цього буде достатньо для виконання всіх вимог Нацбанку щодо ліквідності і резервування на коррахунку в НБУ.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень

На готівковому ринку фінансисти при виставленні курсів будуть орієнтуватися на:

  1. поведінку міжбанку;
  2. реальний попит і пропозицію валюти;
  3. фізичні обсяги наявної у власників обмінників валюти та гривні;
  4. крос-курс пар євро/долар та долар/рубль на міжнародних ринках.

Спред за доларом більшість обмінників фінкомпаній будуть тримати в межах 15-20 копійок, а в банках 15-25 копійок.

Спред за євро фінансисти будуть тримати в межах 20-45 копійок, часто змінюючи котирування в обмінних пунктах протягом дня, в залежності від поведінки євро на міжбанку.

«Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 31 серпня — 4 вересня у обмінниках фінкомпаній у межах 27,25-27,70 грн/$, у банках 27,20-27,80 грн/$.

Коридор за готівковим євро: у обмінниках фінкомпаній у межах 31,95-32,80 гривень за євро, у банках 31,85-32,95 гривень за євро.

На міжбанку. Ситуація на торгах залишиться складною, за винятком вівторка, коли за рахунок ефекту першого дня нового звітного періоду активність на міжбанку буде низькою.

Спекулянти продовжать заробляти у форматі «у дві сторони» на різниці готівкового та безготівкового курсів, а також на євро, який продовжить активне ралі на міжнародних ринках.

При виникненні надлишку долара на торги буде виходити Нацбанк, від обсягів інтервенцій якого і котирувань, що виставляються, буде залежати поведінка інших учасників торгів. Основний обсяг угод припаде на великих місцевих гравців, НБУ і ту частину нерезидентів, яка продовжує працювати з українськими ОВДП. «Дочки» іноземних компаній намагатимуться не розгойдувати ринок, купуючи валюту невеликими лотами.

За розрахунками «Мінфіну» у період з 31 серпня до 4 вересня коридор за безготівковим доларом на міжбанку складе 27,25 — 27,70 грн/$, а за євро у межах 32,10-32,95 гривень за євро.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

Понеділок — до $170-200 млн при укладанні 540-620 угод;

Вівторок — низька активність валютного ринку, в зв'язку з першим днем ​​нового звітного періоду — в межах $130-170 млн при укладанні 440-540 угод;

Середа — четвер — $205-230 млн при укладанні до 570-640 угод;

У п'ятницю — до $155-200 млн при здійсненні до 480-530 угод. Спрацює як ефект закінчення тижня, так і скоротяться обсяги операцій в доларі перед триденними вихідними у США.

Коментарі - 4

+
+55
Андрей Иванов
Андрей Иванов
31 серпня 2020, 12:26
#
С 31 августа по 4 сентября коридор по безналичному доллару на межбанке составит 27,25 — 27,70 грн/$, а по евро в пределах 32,10-32,95 гривен за евро. Остальное можно не читать.
+
0
Eugenio Kisselev
Eugenio Kisselev
1 вересня 2020, 7:32
#
А сколько полезной информации в том, что вы прочитали? 27,25 — 27,70 — это не прогноз, а констатация факта. С таким диапазоном не промахнется даже слепой и тупой. А потом будут писать «как мы и прогнозировали». Гениально!
+
+22
PELE1987
PELE1987
31 серпня 2020, 15:15
#
Я зразу перейшов до коментарів,дякую.
+
0
QGS
QGS
1 вересня 2020, 13:54
#
Думаю перемахнем за 27.70 на этой неделе.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися