Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 серпня 2020, 11:43

Аналітики розповіли, що зараз гальмує попит на нафту

Головними умовами для повного відновлення попиту на нафту є відновлення авіаперельотів і поїздок на роботу. Про це йдеться в огляді аналітичного агентства IHS Markit, передає delo.ua.

Головними умовами для повного відновлення попиту на нафту є відновлення авіаперельотів і поїздок на роботу.
Фото: salamnews.org

Як змінювався попит на нафту

За інформацією експертів, за останні чотири місяці світовий попит на нафту рекордно зріс — на 13 млн барелів на день з моменту падіння у квітні, викликаного пандемією covid-19.

Попит на нафту підскочив після ослаблення карантинних обмежень, пов'язаних з covid-19, і зараз знаходиться на рівні 89% від рівня минулого року в порівнянні з 78% в квітні.

Читайте також: Нафта дорожчає на тлі антикризових указів Трампа

Аналітики IHS Markit вважають, що зростання попиту сповільниться і зупиниться на рівні 92-95 млн барелів на добу (або приблизно 92-95% від рівня попереднього року) протягом першого кварталу 2021 року.

Що гальмує попит

На сьогодні фактичні витрати авіаційного гасу і раніше на 50% нижче рівня минулого року. Аналітики називають цей чинник гальмом для стабілізації ринку.

«Для відновлення попиту необхідно відновити подорожі і поїздки на роботу. І цього не станеться доти, доки не буде створена ефективна вакцина від коронавірусу», — заявив аналітик Джим Буркхард.

За оцінками аналітиків, ціни на нафту будуть коливатися в діапазоні $ 45-65 за барель в 2021 році.

Читайте також: ОПЕК спрогнозувала зниження світового попиту на нафту в 2020 році

Нагадаємо

  • На початку березня 2020 року учасники програми ОПЕК + не продовжили угоду, оскільки не змогли домовитися про обсяги обмеження видобутку. В результаті стався обвал цін на нафту.
  • Після цього на ринку нафти сталося ще кілька обвалів цін — на тлі ситуації з коронавірусом і обмежень через пандемію в найбільших економіках світу.
  • 12 квітня країни-члени ОПЕК +, в тому числі Росія, домовилися скоротити видобуток нафти в умовах пандемії.
  • Передбачається, що кінцеве зменшення видобутку складе 9,7 млн ​​барелів на добу. Ця угода набула чинності з травня.
  • У липні держави-члени ОПЕК + почали пом'якшувати угоду по скороченню видобутку, знизивши загальну квоту на 2 млн барелів на добу.
  • Таким чином, вони узгодили зниження загальної квоти з нинішніх 9,7 млн ​​барелів на добу (б/д) до 7,7 млн ​​б/д в серпні і далі до кінця року.

Коментарі - 2

+
0
bonv
bonv
28 серпня 2020, 11:46
#
Криза посилюється - об"єми падають.
+
0
bonv
bonv
28 серпня 2020, 11:47
#
- Изя, новость слыхали: рубль упал?
- Таки это, конечно, не новость, но грохот падения было слышно.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися