Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 серпня 2020, 11:10

Кінець тижня на валютному ринку: чому варто очікувати стрибків євро та що буде з доларом

Остання п'ятниця цього літа пройде на валютному ринку під знаком двох різноспрямованих факторів.

Остання п'ятниця цього літа пройде на валютному ринку під знаком двох різноспрямованих факторів.
Фото: finclub.net

З одного боку — наближення кінця місяця змусить клієнтів бути досить активними на ринку, щоб закрити вже майже всі свої господарські розрахунки на звітну дату і не залишати їх на 31 серпня. Це додасть статистики торгів за рахунок дій цих компаній.

З іншого — через наслідки карантину більшість клієнтів поки так і не вийшли на докарантинні обсяги свого бізнесу і тому вже встигли закрити свої основні операції по серпню, залишаючи на останній робочий день місяця (понеділок, 31 серпня) лише «рихтування» своїх розрахунків на звітну дату. В цьому випадку, подібні компанії вже не будуть такі активні сьогодні на торгах і віддадуть перевагу заробити за суботу та неділю на коротких гривневих депозитах, а не купувати валюту перед вихідними і «зависати» з валютними розрахунками до 31-го числа. Це вже спрацює на міжбанку в форматі «п'ятничного ефекту» і дещо знизить активність ринку за рахунок таких клієнтів.

Тому загальна статистика торгів у п'ятницю буде залежати від фактично індивідуальних розкладів великих клієнтів в частині закриття / незакриття ними вже основних операцій по серпню на звітну дату. За розрахунками «Мінфіну» обсяги  торгів 28 серпня навряд чи перевищать поріг у $ 180-210 млн при укладанні до 470-510 угод.

А сама сесія складатиметься з двох частин: перша — досить активна з урахуванням закриття угод основною частиною клієнтів перед вихідними і друга — з швидким закриттям вже того, що залишилися по обсягах операцій запізнілих компаній за своїми господарським розрахунками по валюті і потім на торгах вже залишаться лише спекулянти.

На поведінку учасників ринку продовжить суттєво впливати пік періоду основних відшкодувань ПДВ експортерам і головне — час перерахувань їм гривні за цими операціями. Якщо гривня від Держказначейства прийде у першій половині дня — це ще вплине на поведінку клієнтів на валютному ринку, а ось якщо у другій (що зазвичай і відбувається) — то ці обсяги гривневих ресурсів вже зіграють на міжбанку лише у понеділок.

При ситуативному надлишку пропозиції долара на торгах — ми побачимо Нацбанк з інтервенцією по його викупу в резерви, якщо ж надлишку валюти не буде — НБУ надасть перевагу дати ринку самому знаходити компромісний курс і витрачати ЗВР не стане.

Спекулянти у п'ятницю зароблятимуть у форматі «в дві сторони» і за рахунок різниць готівкового та безготівкового курсів, але також намагатимуться активно пограти на парі євро / долар і відповідно на стрибках євро щодо гривні. Після вчорашнього виступу глави ФРС США Джерома Пауелла пара євро / долар демонструє,  як ми і попереджали — чергові валютні ралі і на момент написання статті євро коштує вже близько 1,1894 долара, встигнувши за цей час вже декілька разів істотно то зрости, то просісти. Це дозволить як міжнародним, так і українським спекулянтам сьогодні активно пограти з євровалютою як безпосередньо на самій парі євро / долар на зовнішньому ринку, так і на українському міжбанку.

На готівковому ринку обмінники продовжать орієнтуватися на котирування міжбанку, крос-курс долар / євро на міжнародному ринку і на реальний попит і пропозицію з боку населення у своєму регіоні. У більшості обмінників спред по долару буде перебувати у межах 15-25 копійок і по євро — у межах до 25- 40 копійок. Власники обмінників будуть часто змінювати цінники по євро протягом дня в залежності від котирувань євро як на зовнішніх ринках, так і на українських торгах.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 28 серпня будуть знаходитися у межах: долар — коридор 27,35 — 27,60 гривень, євро — коридор 32,32 — 32,90 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар — коридор покупок і продажів 27,25 — 27,75 гривень, євро — коридор 31,90 — 32,95 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

1) Курс долара в банках: прийом 27,25 -27,46 і продаж 27,55 -27,75 гривень.

2) В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,35 -27,47 гривень та продаж 27,52 -27,59.

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

Подкаст з останнім випуском «Прямо по курсу» можна послухати тут:

Партнер прогнозу курсу — Приватбанк

Немає нічого ціннішого за життя. Благодійний фонд «Приватбанку» в межах програми «Дихай! Разом проти коронавірусу» передав до лікарень 12 апаратів штучної вентиляції легень і закупив ще 15.

Приватбанк — беремо і допомагаємо!

Маєте бажання знати про валюту більше? Слідкуйте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі

Коментарі - 12

+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
28 серпня 2020, 11:15
#
Каким будет курс доллара осенью. Перспективы золота и серебра на ближайший год

https://www.youtube.com/watch?v=DH-CCcHM4iw&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфина», комментируйте и задавайте свои вопросы экспертам под видео;)
+
+11
delucrum
delucrum
28 серпня 2020, 11:17
#
А НБУ уже покупает)
+
+32
Алексей Козырев
Алексей Козырев
28 серпня 2020, 11:31
#
Да, по 27,45 вышел
+
+42
AleksandrBank
AleksandrBank
28 серпня 2020, 11:33
#
28.08.2020
НДС идет полным ходом, но ключевое сегодня это пятница и мало желающих на 31-е понедельник оставить расчеты в гривне. Это давит на потребность в гривне, валют.расчеты большинство вчера закончило. Потому НБУ с самого утра гребет по 27.45, не давая далее проседать. Рост евро — чисто фактор межд.курса доллар/евро.
Карантин шкалит, закрывают границы, 2400+ показывают — власти не справляются с карантином, меры как внутри больниц, так и городов не выполняются, у нас один из самых высокий показателей в мире среди заражения врачей.
Одно хорошо, цена на метал на высоте, аграрии норм чувствуют, импорт слабоватый, потому гривне все на руку, печатного ставка как такового открыто не запустили.

Потому ручное управление курсом продолжается.
+
+24
Makulu
Makulu
28 серпня 2020, 11:36
#
НБУ уже не знает в какое место цёмкнуть продавцов валюты, на международной арене бакс падает, а тут укрепляют, страна чудес.
+
+7
banxter
banxter
28 серпня 2020, 13:55
#
Советую вам посвятить себя изучению, что такое свободно конвертируемая валюта (СКВ) и понять для себя, что падение падение доллара к свободно конвертируемым валютам и курс доллар/гривна (как и движения других валют третьего мира к парам с СКВ) — это как алюминиевые огурцы, — процессы между собой никак не связанные. Курс гривны к доллару не формируется на глобальном рынке / форексе (даю вам подсказку, если вы не сможете разобраться:)
+
+4
Viach
Viach
28 серпня 2020, 15:09
#
Курс долара падає до багатьох не найкращих валют: мексиканський песо, румунський лей, польський злотий та багато інших. Багато з них вже коштують дорожче ніж до початку кризи. Зростає до небагатьох, наприклад до турецької ліри, яку самі турки в коментарях вважають переоціненою бо в них інфляція набагато випереджає падіння курсу. Це цілком логічний процес, доларів у інвесторів вистачає і вони інтенсивно вкладають їх у ризикові активи. В Україні з інфляцією і поточним рахунком все добре, тому долар підтримують в інтересах експортерів сировини та бюджету. Можливо воно і непогано, але інфляція від цього буде прискорюватися і які будуть наслідки - ми незабаром побачимо.
+
0
banxter
banxter
29 серпня 2020, 4:39
#
Мексиканський песо — СКВ; румунський лей, польський злотий — страны неучасники Еврозоны, но входящие в Евросоюз, а значит с большой привязкой к евро: растет евро к доллару укрепляются и данные валюты.
Еще варианты?:)

Счет текущих операций (опять мимо):
2017: -3,533$ млрд
2018: -6,467$ млрд
2019: -4,208 $ млрд.
2020: 2,327$ млрд (данные только за 1-й квартал так что не обольщайтесь)

США вливают в свою экономику трилионны, у нас с горем пополам «иностранцы» (и иностранцы ли, а не Порошенко, Коломойский и прочая олигархия) купили за год аж на целых 4$ млрд. Кто, что, куда вкладывает?

«долар підтримують в інтересах експортерів сировини та бюджету»
Ну и зачем было писать перечисленные доводы выше? Что вы этим хотели сказать)
+
0
baks07
baks07
28 серпня 2020, 12:24
#
Та ладно вам, курс ведь плавающий)))
+
0
unknown unknown
unknown unknown
28 серпня 2020, 15:02
#
НБУ одна проблема перекредитоваться дешевле
и видимость нац.кредитования создать
+
0
enigma21
enigma21
28 серпня 2020, 15:40
#
Ничего не понял,покупать валюту или продавать?
+
+15
alexat3107
alexat3107
28 серпня 2020, 16:30
#
Копайте лучше картошку!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися