Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 серпня 2020, 17:50

Банкрутства і нові недобудови. Експерт розповів, як скандал з «Аркадою» вплине на первинний ринок

Скандал з банком Аркада вдарить по первинному ринку нерухомості. Довіра до забудовників знову постраждає, покупці почнуть перетікати на вторинний ринок. Про це «Мінфіну» розповів аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький.

Банки, банкрутство, Аркада, забудовники, первинний ринок, довіра клієнта, Укрбуд, інвестори, гроші
фото: ubr.ua

Довіри немає і не буде

За словами Сергія Костецького, довіра до забудовників сильно постраждала ще після банкрутства Укрбуду. «До 50% потенційних покупців, які планували придбати житло на первинному ринку, перейшли на вторинку», — стверджує Сергій Костецький.

Тепер ситуація ще погіршиться. На його думку, банкрутство банку Аркада може створити фінансові проблеми для всіх забудовників. Воно змусить інвесторів зайняти вичікувальну позицію або купувати нерухомість на вторинному ринку.

Навіть та частина забудовників, яка пережила карантин, ризикує зіткнутися з проблемами, оскільки більшість з них будували за рахунок грошей кінцевих покупців. Як результат, може з'явитися ще низка заморожених об'єктів і підприємств-банкрутів.

Читайте також: До 40% людей, які планували купити квартиру в новобудові, віддали перевагу житлу на вторинному ринку

«Кінцевий покупець перестане взагалі довіряти ринку. Зараз неможливо спрогнозувати, чи буде об'єкт введений в експлуатацію. У зв'язку з цим люди будуть інвестувати в нерухомість на первинному ринку або дуже точково, або на останніх етапах будівництва, коли житло майже введено в експлуатацію», — вважає Сергій Костецький.

Він зазначив, що 90% інвесторів, які купували на етапі фундаменту, просто підуть з ринку, тому що не будуть впевнені в тому, що об'єкт добудують і на ньому вдасться заробити.

«Забудовники зараз роблять все, щоб залучити покупців, пропонують акції та знижки. Це може обернутися тим, що всі готові квартири будуть розпродані, але грошей на будівництво все одно не вистачить. Таке вже було неодноразово», — говорить експерт.

Забудовникам доведеться закінчувати будівництво за рахунок грошей, які вони почнуть залучати на інші об'єкти. Таким чином буде утворюватися піраміда.

Єдиний спосіб відродити ринок — виділити з державного бюджету 10-20 млрд грн на будівництво проблемних об'єктів.

Читайте також: Експерт розповів, чи варто інвестувати в хрущовки і сталінки

Що робити вкладникам банку Аркада

Понад 90% вкладників банку Аркада (більше 5 тис. осіб) отримають вклади в повному обсязі. Інші вкладники отримають гроші в порядку, передбаченому законодавством. Про це заявив глава Нацбанку Кирило Шевченко під час брифінгу.

Сьогодні, 26 серпня, Фонд гарантування зайшов в банк Аркада.

«Всі вклади ми будемо виплачувати не пізніше 20 робочого дня, а враховуючи, що обсяг не великий, це буде набагато раніше. Коштів у Фонду більш ніж достатньо. Після виплат гарантованої суми ми будемо працювати власне з активами та повертати те, що належить наступній черзі кредиторів», - зазначила уповноважена на здійснення тимчасової адміністрації Ірина Штогрин.

Коментарі - 6

+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
26 серпня 2020, 17:58
#
Недвижимость в Украине 2020. На сколько упали цены и к чему готовиться дальше

https://www.youtube.com/watch?v=7uqepTH_8Ig

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфина» и комментируйте видео;)
+
+30
Alena1403
Alena1403
26 серпня 2020, 18:51
#
‘’Поприветствуем’’ ещё один объект долгостроя от застройщика //perfect-group, это ЖК Русанов Резиденс. Рядом незаконных схем в получении самого участка и разрешения строительств на нем, заинтересовалась прокуратура и идут судебные разбирательства! И рекламный обман инвесторов, начиная от рекламного фото, которое разнится с действительностью, до той инфраструктуры которую обещает застройщик!
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
26 серпня 2020, 21:37
#
Здесь по ним типа все ок.

https://lun.ua/ru/жк-rusaniv-residence-киев
+
0
Петро Інкогніто
Петро Інкогніто
27 серпня 2020, 17:39
#
Это житель дома напротив, она раз в неделю где-то пишет одно и то же, почитайте её другие комментарии. Ей тот дом вид закроет вот и бесится.
+
+42
Yiutsj
Yiutsj
26 серпня 2020, 20:29
#
Я так понимаю у нас такое понятие как кредитование это только о тех чувачках из манивэо? Застройщики до такого вида финансирования не опускаются?)
Не, оно и понятно. У банков есть много разных интересных способов испортить жизнь нерадивым позычальныкам. Это ж тебе не «инвесторы» (читай лохи), которые как известно не мамонт и соответственно не вымрет.
А, стоп, ещё ж можно из бюджета 10-20 лярдов выпросить. Это вообще песня. Ну а чё? Люди ж пострадали, надо ж помочь.
+
0
mary27
mary27
27 серпня 2020, 15:18
#
По сути статьи у меня только один вопрос - а что, это самое ''доверие к застройшщикам'', оно вообще когда-то было?)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися