Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 серпня 2020, 13:44

Рубіні: повідомлення про швидку кончину долара сильно перебільшені

Різке зниження курсу долара США змусило деяких експертів засумніватися в тому, що «зелений» здатний і далі перебувати в статусі основної світової резервної валюти.

Різке зниження курсу долара США змусило деяких експертів засумніватися в тому, що «зелений» здатний і далі перебувати в статусі основної світової резервної валюти.
Фото: focus.ua

І хоча смерть долара пророкують вже не один десяток років, зараз побоювання підігрівають важливі фактори: занадто агресивна політика ФРС щодо пом'якшення грошово-кредитної політики, що загрожує ще більше знецінити долар, повільне відновлення економіки США.

Професор економіки Школи бізнесу Леонарда Штерна в Університеті Нью-Йорка Нуріель Рубіні вважає, що повідомлення про швидку кончину долара сильно перебільшені. І ось чому.

Недавня слабкість долара викликана короткостроковими циклічними факторами. У довгостроковій перспективі ситуація складніша: у долара є як сильні, так і слабкі сторони, які можуть з часом послабити, а можуть і зміцнити його становище на світовій арені.

Що грає проти долара

Головним з короткострокових негативних факторів є надмірно м'яка грошово-кредитна політика ФРС. Оскільки Сполучені Штати монетизують все більший бюджетний дефіцит, підхід ФРС виглядає більш гнучким, ніж підхід більшості інших великих центральних банків.

Читайте також: Міжнародний ринок: Долар зміцнюється в очікування виступу Пауелла

Долар має тенденцію слабшати за часів підвищеної схильності учасників ринку до ризику, і навпаки. Ось чому його вартість досягла піку в період паніки через COVID-19 в лютому-березні, а потім почала слабшати з квітня по мірі відновлення позитивних настроїв на ринку.

Більш того, активізація ФРС валютних своп-ліній з іншими центральними банками знизила неліквідність долара, яка підштовхувала курс вгору на початку кризи. Тепер потік доларів у всьому світі робить понижуючий тиск на долар.

Деякі розвинені країни (в Європі та інших частинах світу) та деякі ринки, що розвиваються (наприклад, Китай та інші країни Азії) набагато краще справляються зі стримуванням COVID-19, ніж Сполучені Штати.

А це означає, що їх економічне відновлення може виявитися більш стійким. Таким чином, невдачі у сфері охорони здоров'я і пов'язана з цим економічна слабкість США ще більше посилюють слабкість долара.

Зверніть увагу і на те, що до пандемії долар з 2011 року зріс більш, ніж на 30% в номінальному і реальному (з поправкою на інфляцію) вираженні. Для відновлення конкурентоспроможності в галузі торгівлі США знадобилося зниження курсу долара, з огляду на зовнішньоторговельний дефіцит і недостатньо високі процентні ставки, щоб фінансувати його за рахунок припливу капіталу. А звернення США до протекціонізму свідчить про те, що вони віддають перевагу слабкішому долару для відновлення зовнішньої конкурентоспроможності.

Чому долар може зміцнитися

Навіть в короткостроковій перспективі долар може знову зміцнитися, якщо — як показують останні дані про світове зростання — V-подібне зростання повністю перейде в мляве U-подібне відновлення. Крім того, відсутність адекватного контролю над пандемією, а також тривала розробка вакцини можуть призвести до настання другої хвилі кризи.

У середньостроковій і довгостроковій перспективі кілька факторів можуть зберегти світове панування долара. Долар буде як і раніше отримувати зиск від широкої системи гнучких обмінних курсів, обмеженого контролю над рухом капіталу і глибоких ліквідних ринків облігацій.

Більш того, просто не існує альтернативної валюти, яка могла б бути загальною розрахунковою одиницею, платіжним засобом і стабільним засобом збереження капіталу.

Читайте також: Долар та євро в середу: чи чекати серйозних стрибків курсу

Незважаючи на пандемію потенційний щорічний темп зростання в США, що становить близько 2%, вище, ніж в більшості інших країн з розвиненою економікою, де він перебуває на рівні 1%.

Економіка США також залишається динамічною і конкурентоспроможною у багатьох провідних галузях, таких як високі технології, біотехнології, фармацевтика, охорона здоров'я і передові фінансові послуги, що допомогатиме і надалі залучати капітал з-за кордону.

Будь-яка країна, що претендує на позицію США на світовій арені, має запитати себе, чи дійсно вона хоче в кінцевому підсумку отримати сильну валюту і пов'язаний з нею великий дефіцит поточного рахунку, який є наслідком задоволення глобального попиту на безпечні активи (державні облігації). Цей сценарій здається досить непривабливим для Європи, Японії або Китаю, де сильний експорт відіграє ключову роль в економічному зростанні.

У нинішніх обставинах США, ймовірно, збережуть свій «непомірний привілей» як емітент надійних довгострокових боргових зобов'язань, які приватні та державні інвестори хочуть бачити в своїх портфелях.

Довгострокова перспектива

Тоді виникає питання, які фактори можуть з часом підірвати глобальні позиції долара. По-перше, якщо США продовжать монетизувати великий бюджетний дефіцит, тим самим підживлюючи великий зовнішній дефіцит, сплеск інфляції в кінцевому підсумку може знецінити долар і послабити його привабливість як резервної валюти. Ризики в цьому відношенні продовжують рости на тлі поточної економічної політики.

Ще один ризик — це втрата геополітичної гегемонії США, яка є однією з основних причин, через які  так багато країн взагалі використовують долар. Немає нічого нового в тому, що валюта гегемона є світовою резервною валютою. Так було з Іспанією в 16 столітті, Голландією в 17 столітті, Францією в 18 столітті і Великобританією в 19 столітті.

Якщо в найближчі десятиліття настане те, що багато хто вже називає «століттям Китаю», долар цілком може значно ослабнути в міру зростання юаня.

Перетворення долара в зброю за допомогою торгових, фінансових та технологічних санкцій може прискорити цю трансформацію. Навіть якщо американці оберуть нового президента в листопаді, така політика, ймовірно, триватиме, оскільки холодна війна між США і Китаєм є довгостроковою тенденцією, а стратегічні суперники США (Китай і Росія) і союзники вже диверсифицируются від доларових активів, які можуть бути піддані санкціям або арешту.

У той же час Китай підвищує гнучкість власного обмінного курсу, поступово послаблюючи деякі заходи контролю за рухом капіталу і створюючи більш глибокі ринки боргових зобов'язань. Держава переконала велику кількість торгових і інвестиційних партнерів використовувати юань в якості розрахункової одиниці, платіжного засобу і стабільного засобу збереження капіталу, в тому числі в іноземних резервах.

Читайте такожЯкі зарплати отримують українські банкіри і куди йдуть після скорочень

Китай створює альтернативу системі SWIFT і працює над цифровим юанем, який в кінцевому підсумку може стати міжнародним. А його власні технологічні гіганти створюють величезні платформи електронної комерції та цифрових платежів (Alipay і WeChat Pay), які інші країни можуть використовувати в своїй місцевій валюті.

Таким чином, хоча становище долара на даний момент є безпечним, в майбутні роки і десятиліття він зіткнеться з серйозними проблемами. Правда, ні економічна система Китаю (державний капіталізм з фінансовим контролем), ні його технократично-авторитарний політичний режим не користуються популярністю на Заході.

Проте китайська модель вже стала досить привабливою для багатьох ринків, що розвиваються, і менш демократичних країн. Згодом, у міру розширення економічної, фінансової, технологічної та геополітичної могутності Китаю, його валюта може проникнути в багато інших частин світу.

Коментарі - 4

+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
26 серпня 2020, 14:45
#
Скорiше кончиться той,хто придумав ту кончину доллара....)
+
+50
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
26 серпня 2020, 19:47
#
Долар вже був дешевим, коли єврик коштував 1,45, але потім курс просів до 1,05, тепер відіграв частину.
+
0
Nordic
Nordic
26 серпня 2020, 23:21
#
Пэрэжывэ-э-э. ) усих.. майжэ.
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
27 серпня 2020, 10:43
#
Прогноз по золоту и серебру. Что будет с курсом доллара и евро

https://www.youtube.com/watch?v=60enPhUFBVU&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфина», комментируйте и задавайте свои вопросы эксперту под видео;)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися