Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 серпня 2020, 11:14

П'ятниця на валютному ринку: хто і що може розгойдати курс протягом дня

У четвер після активного розігріву курсу долара в середині дня — на кінець сесії тренд на міжбанку різко розгорнувся в бік зміцнення гривні.

У четвер після активного розігріву курсу долара в середині дня — на кінець сесії тренд на міжбанку різко розгорнувся в бік зміцнення гривні.
Фото: glavcom.ua

І в цілому за 20 серпня безготівковий долар подешевшав з 27,45 / 27,48 гривень до 27,355 / 27,38. Зреагував на це і євро, котирування якого знизилися з 32,49 / 32,53 гривень до 32,37 / 32,40 на момент закриття торгів. Зміна співвідношення попиту і пропозиції валюти на міжбанку дозволила Нацбанку в другій половині четверга викупити в резерви $ 20 млн по 27,40 грн/$.

Ця п'ятниця пройде досить цікаво на валютному ринку, але зі зниженням обсягів операцій та активності учасників торгів. Причина — майбутні три святкових вихідних дня з урахуванням Дня Незалежності. Основні обсяги своїх зовнішньоекономічних операцій та розрахунки з бюджетом більшість великих компаній закрила за період понеділок — четвер, щоб не залишати їх на останній день тижня перед тривалими вихідними.

Відео: Чи очікувати сюрпризів по курсу долара та євро найближчим часом

Тому сьогодні «Мінфін» не чекає значної активності на міжбанку. Частина клієнтів ще закриє в першій половині сесії розрахунки у валюті, а також дозакриє ще свої борги перед бюджетом (у кого вони ще залишилися). А значна частина бізнесменів не буде мати бажання «зависати» із своїми операціями до 25 серпня і одразу ж перенесе їх на слідуючий вівторок, вважаючи за краще заробити на коротких гривневих депозитах в банках.

Це відіб'ється як на характері самої сесії п'ятниці, так і на обсягах операцій.Ми прогнозуємо на сьогодні зниження обсягів операцій на міжбанку у межах до $ 130-160 млн при укладанні до 500 угод. А сама сесія буде складатися з двох частин.

У першій половині дня всі клієнти будуть поспішати закрити свої угоди, що ще не завершені за цей тиждень та погасити свої заборгованості перед бюджетом (хто не встиг це зробити вчасно до 20-го числа), а після обіду на міжбанку залишаться в основному тільки спекулянти.

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

Партнер прогнозу курсу — Приватбанк

Саме друга половина дня буде «небезпечною» для гривні, тому що на фактично дуже низькому за обсягами і затихаючому ринку після обіду — у спекулянтів є можливість невеликими сумами спробувати «поганяти» курс в потрібний їм бік.

Нацбанк не буде особливо міняти свою тактику роботи і не стане сильно втручатися в ситуацію при зростанні котирувань на торгах, але при наявності ситуативного перевищення пропозиції долара — знову вийде на ринок з його купівлею в резерви, як він зробив це вчора в другій половині дня в той момент, коли на ринку виникло ситуативне перевищення пропозиції долара.

На готівковому ринку обмінники продовжать орієнтуватися на котирування і тренд міжбанку, а також — на обсяги реального попиту і пропозиції в своєму регіоні. У більшості обмінників спред по долару складе близько 15-20 копійок, а по євро — в межах до 20- 30 копійок. Як і всі дні цього тижня — при значних коливаннях котирувань євро на міжбанку — власники обмінників знову будуть часто змінювати свої цінники по євровалюті протягом дня.

Курси міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 21 серпня будуть знаходитися у межах: долар — коридор 27,25 — 27,50 гривень, євро — коридор 32,12 — 32,72 гривень.

На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати у межах: долар — коридор покупок і продажів 27,20 — 27,65 гривень, євро — коридор 31,80 — 32,75 гривень.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 27,20-27,33 і продаж 27,45 -27,65 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,20 -27,38 гривень та продаж 27,43 -27,50.

Хочете знати про валюту більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі

Подкаст з останнім випуском «Прямо по курсу» можна послухати тут:

Коментарі - 3

+
+139
AleksandrBank
AleksandrBank
21 серпня 2020, 11:29
#
На самом деле уже более 2 недель, да и по сути больше, у гривны много плюсов из-за карантина, ограничения импорта, норм ситуацией у металлургов и аграриев. Только ручное управление НБУ, порой жесткими откупами, заявление некоторых людей временно влияли на курс. То как дали слиться вчера и позавчера УкрГазбанку говорит даже о каком-то договорняке.Потому сейчас как и ранее от действий НБУ много что будет зависеть, курс ниже 27.40 или выше с разворотом.
+
0
motoruller
motoruller
21 серпня 2020, 12:58
#
Кирилл своих не обидит
+
+28
motoruller
motoruller
21 серпня 2020, 12:56
#
Никакой раскачки, пятница ж! Нал выше 27.4 что доказывает, дно прошли.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися