Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 серпня 2020, 15:51

Чому акції надійніші за гроші

В умовах економічної кризи багато експертів очікують падіння фондового ринку. Однак, не дивлячись на такі прогнози, ринки близькі до історичних максимумів, а то й оновлюють їх.

У чому причина цієї ситуації і чому акції будуть продовжувати зростати, в колонці для «Мінфіну» розповів аналітик ІГ Універ Михайло Федоров.

Зростання триває

Фондові ринки світу останніми тижнями показали трохи різну динаміку. Американський індекс S&P500 трохи зріс і впритул наблизився до своїх історичних максимумів, на яких він був на початку року. У той же час німецький індекс DAX відстав від свого американського побратима і залишився приблизно на тих же рівнях, що був у червні.

Але якщо до різниці в динаміці американського індексу S&P500, який обчислюється в доларах, і німецького індексу DAX, який обчислюється в євро, закласти зміни між євро і доларом, то динаміки німецького та американського індексів будуть приблизно рівні. Євро, у відношенні до долара, з червня додав приблизно 6% і якщо німецький індекс DAX рахувати в доларах, і додати ці 6%, то німецький фондовий ринок, так само як і американський, зріс в ціні на порівняну величину.

Більш того, якщо рахувати німецький індекс DAX у доларах США, то він вже переписав свої історичні максимуми і обігнав американський індекс S&P500. Адже в середині лютого, коли фондові індекси були на своїх максимумах, пара євро/долар котирувалася по 1,085, а зараз — на 10% вище, по 1,194. І якщо індекс DAX перерахувати в доларах і закласти цю різницю між євро і доларом, то DAX вже коштує дорожче своїх пікових значень в лютому майже на 3%.

Читайте також: У пошуку нового Amazon: як заробити на IPO

А з цього виходить, що німецький фондовий ринок обігнав американський. І це незважаючи на те, що у німецького DAX немає таких сильних драйверів зростання, як Amazon і Google, які у всіх на слуху і які своїм зростанням дуже сильно вплинули на динаміку зростання індексу S&P500.

Зв'язок грошей і акцій

Це показує, наскільки важливі для фінансових ринків гроші та їх вартість. А також підтверджує, що все на фінансових ринках взаємопов'язане.

Гроші, їх вартість та кількість мають дуже важливе значення для фондових ринків. І все фондові ринки світу завжди змінюються в зв'язці з номінальною вартістю грошей.

Падіння фондового ринку майже завжди означає подорожчання грошей. З іншого боку, здешевлення грошей майже завжди веде до зростання фондового ринку. І в цьому ключі абсолютно невірно очікувати падіння і грошей, і фондового ринку одночасно. Якщо долар США в майбутньому буде втрачати свої позиції, і інфляція буде зростати, то номінований в доларах індекс S&P500 буде зростати. І як сказав колись Уоррен Баффет, «індекс DOW через 100 років буде коштувати 1 мільйон пунктів», і швидше за все він має рацію!

Читайте також: Приручити дракона: як заробити на фондовому ринку Китаю

Якщо долару судилося впасти, то американським фондовим індексам S&P500 і Dow Jones судилося зрости. І акції надійніші за гроші! Звичайно ж, у фондового ринку США іноді бувають і корекції, але будь-яка корекція і падіння — це лише тимчасове явище, а зростання фондового ринку разом з розвитком людства вічне.

Коментарі - 17

+
+56
Kuzyalik
Kuzyalik
20 серпня 2020, 16:20
#
Смешно
+
+14
lika197
lika197
20 серпня 2020, 17:44
#
Автору нужно объяснить что случилось в 2014? В 2014 и доллар вырос, и акции выросли.

Акции надежнее чем валюты, в которых они измеряются, особенно в странах, где их систематично поддерживают ЦБ. Но это не значит, что этим валютам обязательно падать против других валют.
+
0
busypit
busypit
30 серпня 2020, 17:35
#
А если измерять в золоте, а не в фиатных эквивалентам?
+
0
bonv
bonv
21 серпня 2020, 12:01
#
В умовах економічної кризи багато експертів очікують падіння фондового ринку. І це правда. Тому акції під час пандемії не є надійнішими за кеш.
+
+25
Alpenstein
Alpenstein
21 серпня 2020, 12:11
#
Є досить багато компаній, що продовжують виплачувати дивіденди в кризу. В принципі падіння вартості таких акцій тільки на руку інвестору, бо підвищується відносна відсоткова ставка дивіденду на вкладений під час кризи капітал.
+
0
Kuzyalik
Kuzyalik
21 серпня 2020, 13:06
#
Вы все комментаторы в США живете?
+
+44
Alpenstein
Alpenstein
21 серпня 2020, 13:11
#
Нет, но я в принципе и китайский чай пью не живя в КНР. Или о чём вы?
+
+14
Kuzyalik
Kuzyalik
21 серпня 2020, 13:25
#
Пить китайский чай и покупать акции в США или в Украине две большие разницы,даже три.
+
+48
Alpenstein
Alpenstein
21 серпня 2020, 15:36
#
Мы вас раздражаем разговорами про акции? А почему? Вы опасаетесь этой темы что это какая-то афера?  

Именно технически никакой сложности или нарушения закона нет в том, чтобы купить акции украинской МХП на лондонской бирже или Apple на американской.

Если хотите, могу подсказать в ютюбе украинцев, которые про это рассказывают. Даже можно посмотреть пошаговую инструкцию как открыть счет у украинского или американского брокера. В конце-концов наше правительство же покупает западные ценные бумаги в свои золото-валютные резервы. Даже отчитываются, когда ЗВР растет )
+
+14
lika197
lika197
21 серпня 2020, 18:25
#
Если не вложат свои деньги, значит они, как вы, с удовольствием принимают девальвацию своих денег. Иногда программы QE ФРС называются «Free Money», но бывают дурацкие контингенты, которые упорно не используют возможности и таким образом добровольно разрешают другим делать их беднее и беднее.
+
+14
lika197
lika197
21 серпня 2020, 18:56
#
Политику и инвестицию нельзя смешивать.
+
+11
Kuzyalik
Kuzyalik
21 серпня 2020, 19:00
#
Расскажи это пинчуку и коломойскому.
+
+14
lika197
lika197
21 серпня 2020, 19:03
#
Я не о миллиардерах. Я о вас. Нравится или не нравится рынок, хотите ли вы вверх или вниз, это не изменит направление рынка. Поэтому, зарабатывать или терять, ваше решение)
+
+11
bonv
bonv
21 серпня 2020, 13:58
#
Від спекуляцій на біржі слід утриматись у двох випадках:
якщо ви не маєте грошей, й якщо ви їх маєте.
(Кажуть люди, що то Марк Твен).
+
+35
Alpenstein
Alpenstein
21 серпня 2020, 15:44
#
Я могу рассчитать движение небесных тел, но не могу предсказать безумие толпы.
(Исаак Ньютон после того, как забил на диверсификацию портфеля и вложил всё в акции South Sea Company, после чего прогорел). Говорят 4 ляма (на сегодняшние деньги) потерял.
+
+37
bonv
bonv
21 серпня 2020, 14:06
#
Сидят дедушка с внуком, сок пьют.
 Заходит мамаша:
 - Вы слыхали, американские акции опять подорожали.
 Дедушка:
- А ты наши акции покупай, нашим-то с чего дорожать?:)
+
+29
AlSaher
AlSaher
23 серпня 2020, 19:38
#
Все правильно не надо инвестировать в акции. 
Пусть другие зарабатывают на них десятки лет уже безпроиграшно.
Все равно что график цен на акции всегда (это буквально сотни лет) идет вверх и самых худший вариант что они просядут на пару лет а потом как всегда вернуться и поднимутся еще выше.
Все равно что все что я написал железные факты, сухие цифры. 

Как дети, серьезно.
Единственный вариант проиграть на акциях это не инвестировать в них или вложить на год. Если вкладывать на 10 лет вы будете в плюсе всегда. Подтверждение этому пару сотен лет.

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися