Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 серпня 2020, 14:59

Дешево й надійно. Що треба знати про факторинг

Багатьом малим підприємствам важко отримати кредит, коли їм терміново потрібна готівка. Овердрафт може бути дорогим, а банківські кредити надходять із усілякими складними умовами та кваліфікаційними критеріями. Інший варіант — факторинг боргу. За допомогою цього виду фінансування ви продаєте свою дебіторську заборгованість зі знижкою, щоб отримати швидкий доступ до грошових коштів.

Що таке факторинг заборгованості?

Факторинг заборгованості — це процес продажу неоплачених рахунків ваших клієнтів, відомих як дебіторська заборгованість, посереднику. Як правило, ви отримуєте близько 80 відсотків вартості рахунків майже одразу після одержання рахунків для факторингу. Після того, як клієнт заплатить, компанія, яка займається факторингом боргу, віддасть вам 20 відсотків решти за вирахуванням свого гонорару.

Заборгованість як джерело фінансування

Більшість комерційних рахунків-фактур базуються на термінах 30-ти, 60-ти або навіть 90-денних угод, а це означає, що вільні гроші у вас з’являться не раніше, ніж за кілька тижнів. Але не всі клієнти своєчасно оплачують рахунки, а деякі взагалі не їх платять. Борговий факторинг гарантує оплату рахунку набагато швидше, що зменшує грошовий цикл для бізнесу. Це хороша новина, якщо вам потрібно терміново оплатити рахунки, придбати запаси чи відремонтувати важливий об’єкт.

Чому бізнесу потрібно використовувати факторингову компанію?

Підприємства використовують факторинг заборгованості як альтернативу овердрафту, коли їм потрібно зменшити тимчасові проблеми з грошовим потоком. Він також захищає від поганих боргів, оскільки компанія, яка займається факторингом боргів, бере на себе завдання стягнення та ризик, що замовник не заплатить. Зокрема, для малого бізнесу плата, яку ви віддаєте посереднику, може бути нижчою, ніж витрати, які ви б понесли за власного управління рахунками-фактурами. Вам більше не потрібен співробітник, який займається управлінням платежів клієнтів та стягненням заборгованості, що може зменшити ваші витрати.

Скільки коштує факторинг?

Посередники зазвичай стягують плату, відому як дисконтна ставка, в межах від 0,5 відсотка до 5 відсотків вартості рахунків-фактур на місяць. Ставка стягується щотижня або щомісяця, тому чим довше потрібно клієнту платити, тим вища загальна вартість факторингу. Та в будь-якому разі ставки факторингу значно нижчі за ставку, яку ви отримаєте за звичайну позику.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися