Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 серпня 2020, 18:50

Рада НБУ назвала ключові елементи основ монетарної політики

Рада Нацбанку розробила проєкт «Основних засад грошово-кредитної політики на 2021 рік та середньострокову перспективу» і винесла його на публічне обговорення. Про це повідомив голова Ради НБУ Богдан Данилишин у фейсбуці.

Рада Нацбанку розробила проєкт «Основних засад грошово-кредитної політики на 2021 рік та середньострокову перспективу» і винесла його на публічне обговорення.
Фото: 112.ua

Які виклики стоятимуть перед економікою

Глобальні виклики, пов'язані з коронакризою, чинитимуть негативний вплив на перебіг економічних процесів в Україні. Вони характеризуються падінням виробництва, низьким рівнем монетизації економіки, скороченням заощаджень населення, зростанням дефіциту державного бюджету.

Як зазначив голова Ради НБУ, одночасний вплив шоків попиту та пропозиції вимагатиме від державних інституцій рішучих кроків для захисту національної економіки від дестабілізуючих зовнішніх чинників разом із заходами підтримки внутрішнього попиту.

Він додав, що з огляду на ці передумови, проведення грошово-кредитної політики має відповідати вимогам часу та бути спрямованим на гармонійне досягнення цілей із забезпечення низької інфляції, фінансової стабільності та підтримки економічного зростання.

Ключові елементи засад грошово-кредитної політики

1. Продовження застосування монетарного режиму гнучкого інфляційного таргетування, що спирається на плаваючий обмінний курс.

Незмінність інфляційної цілі та принципів монетарної політики сприятиме стабілізації очікувань, підвищенню прозорості дій Нацбанку, що відобразиться на більш коректному включенні інфляційних ризиків у структуру процентних ставок та їх стабілізації на низькому рівні.

Прогнозованість інфляції та зниження її волатильності сприятимуть поглибленню грошово-кредитного ринку та розширюватимуть можливості позикового фінансування інвестицій.

Читайте також: ICU вважає, що Раді НБУ потрібно знизити середньострокову інфляційну ціль

Для найкращого сприяння економічному зростанню Нацбанк використовуватиме гнучкість режиму інфляційного таргетування, зокрема, допускаючи тимчасове відхилення інфляції від цілі, якщо це не перешкоджатиме її поверненню до цільового діапазону на прийнятному горизонті політики.

Це дасть змогу забезпечити збалансованість впливу монетарної політики на показники соціально-економічного розвитку та сприятиме активізації банківського кредитування.

2. Забезпечення стабільності фінсектору України як у цілому, так і його окремих сегментів

Цілі щодо забезпечення фінансової стабільності Нацбанк буде досягати через комплекс заходів, спрямованих на підвищення стійкості фінансової системи до системних ризиків, адекватну оцінку та сприйняття ризиків учасниками ринку, підвищення надійності ключових елементів інфраструктури грошово-кредитного і валютного ринку.

3. Сприяння стійкому економічному зростанню через підтримання середовища з низькою та стабільною інфляцією в умовах плаваючого обмінного курсу

Це дозволить уникнути накопичення макроекономічних дисбалансів, підвищить запас міцності до зовнішніх потрясінь, знижуватиме відхилення реального ВВП від його потенційного рівня.

Хто може подати пропозиції

  • Публічне обговорення проекту триватиме до 28 серпня 2020 року. Нацбанк запрошує учасників фінансового ринку, представників експертної та наукової спільноти надсилати зауваження та пропозиції на адресу zasady2021@bank.gov.ua.

Коментарі - 3

+
+59
AleksandrBank
AleksandrBank
13 серпня 2020, 20:23
#
Если кратко: «МЫ ПРОДОЛЖИМ ПОЛИТИКУ СМОЛИЯ, КОТОРОГО Я ГНОБИЛ»
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
13 серпня 2020, 20:51
#
Данилишин добился своего — выгнал Смолия.
А вот занять его тёплое кресло, как не пыжился — не удалось.
Да и в будущем однозначно не светит.

Теперь как бы не вылететь в трубу самому.
Ну а то, что будут придерживаться ранее
озвученных ориентиров было и так ясно…

Вариантов оптимальных решений не бывает много…
+
+29
Игорь Коляда
Игорь Коляда
13 серпня 2020, 22:04
#
1. Продолжать применять монетарный режим гибкого инфляционного таргетирования

Инфляционное таргетирование не может быть гибким,так как инфляционное таргетирование представляет собой достижение ОПРЕДЕЛЁННОЙ цели по инфляции.
А гибкое инфляционное таргетирование значит достижение НЕопределённой(изменяющейся) цели.
Гибкими могут быть только МЕРЫ(способы) достижения определённой цели - изменение учётной ставки ,или изменение нормативов ликвидности банков,или изменение правил оборота денег и финансовых инструментов.
Как можно допускать в одном ключевом элементе  логически ПРОТИВОПОЛОЖНЫЕ меры:
Неизменность инфляционной цели и принципов монетарной политики будет способствовать стабилизации ожиданий, повышению прозрачности действий Нацбанка.
и следом - Для лучшего содействия экономическому росту Нацбанк будет использовать гибкость режима инфляционного таргетирования. В частности, будет допускать временное отклонение инфляции от цели, ?

Как говорится - «или трусы наденьте,или крестик снимите».
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися