Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 серпня 2020, 10:00

ICU вважає, що Раді НБУ потрібно знизити середньострокову інфляційну ціль

Рада Національного банку має задуматися про зниження середньострокової інфляційної мети, яка зараз складає 5%. Таку думку висловив глава департаменту макроекономічних досліджень інвестиційної групи ICU Сергій Ніколайчук у фейсбуці.

Рада Національного банку має задуматися про зниження середньострокової інфляційної мети, яка зараз складає 5%.
Фото: liga.net

Чим аргументують

«Раді НБУ вже варто задуматися про зниження оптимального рівня інфляції в Україні та відповідної інфляційної цілі. Адже більш низька інфляція буде сприяти досягненню завдання президента — опустити ставки за кредитами, в тому числі за іпотечними, нижче 10%», — написав Ніколайчук.

Він нагадав, що Рада НБУ в липні 2018 року затвердила середньострокову інфляційну ціль на рівні 5% і задекларувала, що вона «може бути переглянута тільки у бік зниження за умови зниження волатильності обмінного курсу гривні та зміну відносних цін, і ослаблення ефектів конвергенції економіки України до рівня країн — основних торгових партнерів».

Читайте також: Зміна монетарної політики і зростання темпів емісії прискорять інфляцію — аналітики

Він додав, що вперше середньострокову мету на такому рівні Рада НБУ затвердила в серпні 2015 року.

«Тоді, п'ять років тому, коли інфляція перевищувала 50%, це виглядало дуже амбітною метою. Але, як бачимо, ця мета була Нацбанком виконана в минулому році і навіть трохи перевиконана в першій половині цього», – уточнив глава департаменту макроекономічних досліджень ICU.

За словами Ніколайчука, інфляційна ціль на рівні 5% є однією з найвищих у світі — серед 39 країн з режимом інфляційного таргетування (як і в українського центробанку).

Він додав, що чинники, які брала до уваги Рада НБУ в 2015 році, встановлюючи інфляційну ціль, залишаються вагомими, проте їх потужність істотно ослабла за п'ять років.

Читайте також: Зростання мінімальної зарплати може вплинути на інфляцію, НБУ

«Макроекономічна волатильність з моменту впровадження інфляційного таргетування істотно знизилася порівняно з попередніми роками», – уточнив Ніколайчук.

За його словами, частково управління інфляцією Нацбанком також полегшилось після завершення основного етапу приведення адміністративно регульованих цін до ринкового рівня, що було одним з вагомих факторів, які закладалися в траєкторію зниження інфляційних цілей в 2015 році.

«Хоча не всі питання ще зняті, в тому числі ціни на електроенергію для населення поки істотно нижче собівартості її виробництва і субсидуються високими цінами для промисловості, майбутні зміни відносних цін з високою ймовірністю будуть істотно менші, ніж у попередні роки», – додав Ніколайчук.

Він також зазначив, що ще одним фактором для перегляду мети є значне зміцнення (на 23%) реального ефективного обмінного курсу гривні протягом останніх п'яти років.

«Це означає, що ціни в Україні значно наблизилися до відповідних цін у країнах-торгових партнерах. І хоча потенціал для подальшої конвергенції залишається (в середньому ціни в Україні все ще нижче), він вже набагато нижче, ніж у 2015 році», – пояснив глава департаменту макроекономічних досліджень ICU.

Раніше повідомлялося

  • Інфляція в першому півріччі 2020 року виявилася трохи нижче прогнозованого значення, склавши в середньому 2,6% у першому кварталі (прогноз НБУ: 2,3%) та 2,1% у другому (4,8%). Середня інфляція за третій квартал може бути трохи нижче прогнозованої (5,3%), але в четвертому кварталі очікується її прискорення.

Коментарі - 3

+
+40
Dаrk Lite
Dаrk Lite
9 серпня 2020, 10:19
#
Что с дырой в 300млрд гривен будем делать...кого спасать в первую очередь??? это к ICU
+
0
yarg
yarg
9 серпня 2020, 19:16
#
Куда снизить ? 
Это Смолий снижал , за что его и выгнали. А новые пацаны обязались повышать.
+
+15
987
987
10 серпня 2020, 11:44
#
Так у ICU задача выпустить инвесторов в гривневые ОВГЗ с прибылью, а не убытками от курсовой разницы и привлечь новых. «Место сидения определяет точку зрения», классика.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися