Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 серпня 2020, 9:10

Зеленський підписав закон про ринки капіталу

Президент Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів» № 738-IX.

Президент Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів» № 738-IX.
Фото: ua.112.ua

Що дає цей закон

Документ усуває низку проблем, які заважали повноцінному функціонуванню та подальшому розвитку ринків капіталу в Україні.

«Таким чином, комплексно врегульовуються питання функціонування ринків деривативних (похідних) фінансових інструментів, ринків капіталу та організованих товарних ринків, а також розбудови їхньої інфраструктури», — зазначає Офіс президента.

Читайте також: Голова НКЦПФР: «Навіть дрібний інвестор має знати, що закон його захищає»

Цей закон уніфікує підхід до організації торгівлі активами на товарних ринках з метою забезпечення прозорості цін, які формуються на таких ринках, та запобігання маніпулюванню на них.

Документ розширює перелік фінансових інструментів шляхом віднесення інструментів грошового ринку до фінансових інструментів, а також запровадження нових видів цінних паперів – депозитних сертифікатів банку, зелених облігацій, опціонних сертифікатів, депозитарних розписок тощо.

Читайте також: Рада схвалила законопроект про спрощення залучення інвестицій

У законі передбачено врегулювання відносин, що виникають під час розміщення та обігу цінних паперів, укладення й виконання деривативних контрактів та правочинів з ними.

Забезпечується захист прав власників облігацій, зокрема шляхом передбачення інституту зборів власників облігацій та колективного представника власників корпоративних облігацій, відповідно до найкращих світових практик.

Також документ містить перелік та опис видів професійної діяльності на ринках капіталу та організованих товарних ринках, опис вимог, що встановлюються до професійних учасників та до їхньої діяльності, зокрема обов’язків перед клієнтами.

Читайте також: Дохід з інвестиції: скільки доведеться заплатити державі

Нагадаємо

  • 20 грудня 2019 року Верховна Рада України ухвалила за основу проект закону № 2284 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій і впровадження нових фінансових інструментів.
  • За словами Данила Гетманцева, законопроєкт передбачає внесення змін до законів про фондовий ринок і товарні ринки.
  • Також за словами Гетманцева, цей законопроект повинен змінити правила роботи фондового і товарного ринків.

Коментарі - 9

+
+41
bobmarle
bobmarle
13 серпня 2020, 10:19
#
Ми хотеть тоже ОВГЗ и другие облигации проще покупать, хранить и продавать! Ми граждане этой страны! Гиде наша закона?
+
0
mary27
mary27
13 серпня 2020, 11:34
#
Идея хорошая.
Только будут ли наши офшорщики выводить ЦБ на украинские биржи?
+
+26
Alpenstein
Alpenstein
13 серпня 2020, 13:00
#
Та будут и с удовольствием, но покупать никто из миноритариев в здравом уме их не станет. Не вижу смысла инвестировать в какой-нибудь МХП в гривне по украинским законам и с украинским судом (тройной риск), если можно их бумаги купить в Лондоне.
+
+30
bonv
bonv
13 серпня 2020, 11:40
#
Закони підписувати то не інвестиції залучати....
+
+15
Alpenstein
Alpenstein
13 серпня 2020, 12:05
#
Дорогая редакция, наблюдаю признаки машинного перевода с украинского на русский.

Обеспечивается защита прав владельцев облигаций, в частности путем предсказания института собрания владельцев облигаций 

В оригинале, наверное, было «передбачення» и должно переводить, как «предусматривания» или «предусмотрения». Вряд ли наш Президент дошел уже до того, что зафиксировал «предсказания» на законодательном уровне.

Хотя он прошел процедуру инавгурации, т.е. посвящения в авгуры. А авгур - это 
«Авгу́р (лат. augures) — член почётной римской жреческой коллегии, выполнявший официальные государственные гадания для предсказания исхода тех или иных мероприятий по ряду природных признаков, поведению, полёту и крикам птиц»
Так что может я и ошибаюсь и будут официально предсказывать ))
+
0
locustsucol
locustsucol
13 серпня 2020, 19:33
#
Почувствуйте на себе то издевательство, которое терпят годами украиноязьічньіе читатели, в каждой статье пачками.
+
0
Alpenstein
Alpenstein
13 серпня 2020, 20:05
#
Типа такого?
Підлога країни мешкає за рискою зубожіння, усі витікають за пагорб видаляти сортири статевими ганчірками, а сміття окремого призначення скоро будуть відбивати протестувальникам бруньки, коли вони з бойовими стовбурами під прапорами червоно-чорних бойових квітів штурмуватимуть драбину Верховної Зради! Роботів в селі майже ні, а хто буде виробляти м'ясо, молоко, пшеничне та житнє страждання, виноградні провина, соняшникове мастило та вершкову олію? Час міняти державний будуй! Усі відповідальні за це обличчя в розділі з Президентом мають висіти на галузях, виваливши мову з рота! Бо вже немає сечі оце терпіти!!!
+
+30
bonv
bonv
13 серпня 2020, 12:07
#
Деньги как женщины: могут разлюбить и уйти к другому...
Влада активно допомагає інвесторам виводити інвестиції з України.
+
0
Dаrk Lite
Dаrk Lite
13 серпня 2020, 13:13
#
Укрзализниця пример
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися