Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 липня 2020, 14:04

Тематичні дошки: оголошення як джерело інформації про ринок праці

Теоретично знайти роботу, яка підходить умовами праці, зарплатою і вимогами до претендентів вакансії, нескладно. Достатньо володіти актуальною інформацією про ринок праці в конкретному населеному пункті і мати контакти роботодавців.

На практиці пошук і обробка необхідних даних займає набагато більше часу, ніж планувалося, доводиться працювати з неактуальною інформацією, та ще й відсівати вакансії-обманки. Частково вирішити названі проблеми і забезпечити доступ до актуальних оголошень допомагають тематичні онлайн-дошки.

Портали шукачів та хедхантерів

Як і у випадку зі звичайними оголошеннями про купівлю-продаж речей, автомобілів, нерухомості, спеціалізовані портали для тих, хто шукає роботу, функціонують за загальноприйнятою схемою — якщо ви шукайте працевлаштування, то аналізуєте анкети, а якщо шукайте людей в штат — додаєте анкети в базу або аналізуєте резюме.

Так само шукаються, наприклад , вакансії на Бесплатке — одному з порталів, який оперує вакансіями у Києві, Харкові, Дніпрі та ще кількох мегаполісах України.

Чому не агентства і не преса

Є й інші, які прийшли з минулого, варіанти пошуку інформації про ринок праці. Перший — друкована преса з оголошеннями. Вона доступна, але інформація в ній швидко втрачає актуальність, а самі анкети роботодавців неінформативні.

Агентства з працевлаштування — це ще один варіант пошуку роботи. Однак необхідність платити гроші, не отримуючи гарантій, а також випадки шахрайства, які почастішали в даній сфері у відношенні до простих людей, справедливо знижують попит на послуги агентств.

Онлайн-дошка з оголошеннями, тим паче тематична — це не тільки база даних, що постійно оновлюється, (на вже згаданій Бесплатке в базі близько 40 тисяч оголошень) і не тільки інформативні анкети за вакансіями, а й можливість працювати з індивідуальними фільтрами — за зарплатами, графіком роботи, видами зайнятості тощо.

Декілька порад, як розпізнати вакансію-обманку

Незважаючи на те, що оголошення на великих порталах перевіряються і модеруються, фактично аналіз пропозицій і розпізнання шахраїв лягає на плечі користувачів. Їм самим потрібно довіряти, але перевіряти, уникати роботодавців, які пропонують незаконну діяльність або дають неправдиву інформацію. Мережевий маркетинг, прихований або явний — це теж лихо сучасного ринку праці.

Поширені ознаки того, що знайдене оголошення варто обійти стороною — надто привабливі умови праці при низьких вимогах до претендентів, приховування інформації про роботодавця або юридичних контактів, неясний і розпливчастий опис вакансії, прохання оплатити за працевлаштування або шанс потрапити на співбесіду, платний номер в контактах тощо.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися