Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 липня 2020, 14:29

Попит на кредити може відновитися вже в цьому кварталі (опитування НБУ)

Попит населення та бізнесу на кредити у другому кварталі 2020 року був низьким, однак банки сподіваються на його відновлення у наступні три місяці. Про це свідчать результати «Опитування про умови банківського кредитування» за 3 квартал, передає пресслужба НБУ.

Попит населення та бізнесу на кредити у другому кварталі 2020 року був низьким, однак банки сподіваються на його відновлення у наступні три місяці.
Фото: glavcom.ua

Що кажуть у Нацбанку

«У квітні-червні 2020 року на тлі продовження коронакризи попит бізнесу на кредити майже не змінився, якщо порівняти з минулим кварталом, показавши лише певне зростання з боку малих та середніх підприємств (МСП).

Тут ключовими чинниками стали реструктуризація боргу, здешевлення вартості кредитів, потреба в запасах коштів та обіговому капіталі. З боку великих підприємств головними чинниками зниження попиту стали зменшення їхніх потреб у запасах коштів, обіговому капіталі та капітальних інвестиціях», — йдеться в повідомленні.

Так само знижувався і попит населення на кредити, зокрема на споживчі позики. Водночас інтерес до кредитування і для населення, і для бізнесу підтримувало подальше зниження ставок за кредитами. Така тенденція триває уже четвертий квартал поспіль.

Читайте також: Президент про іпотеку: і у комерційних, і у держбанків повинна бути не вище 10%

Другий квартал поспіль знижувався і рівень схвалення заявок на кредити.

79% опитаних банків вказали на зростання рівня кредитного ризику в квітні-червні, але загалом оцінки рівня ризиків у другому кварталі були кращими, ніж у попередньому.

Водночас спостерігалося поліпшення очікувань банків на наступні 12 місяців: пік негативних очікувань банків було пройдено в першому кварталі 2020 року.

Очікування фінустанов

Опитані фінустанови сподіваються, що у наступному кварталі відновиться попит на кредити з боку як населення, так і бізнесу, а умови кредитування пом’якшаться.

Майже 60% респондентів очікують збільшення обсягу кредитного портфеля в наступні 12 місяців, що вдвічі більше, ніж у попередньому опитуванні. Зокрема, банки сподіваються на зростання попиту на кредити МСП.

При цьому великі банки оптимістичніше оцінюють перспективи зростання обсягу корпоративного портфеля, однак їхні очікування щодо відновлення споживчого кредитування у наступні 12 місяців стримані. Хоча у ІІІ кварталі банки очікують відновлення попиту населення на споживчі кредити та іпотеку.

Читайте також: Шевченко розповів, як Нацбанк стимулюватиме кредитування реального сектору

Разом з тим банки й надалі очікують погіршення якості кредитних портфелів, хоча ці очікування дещо поліпшились порівняно з попереднім кварталом. Також фінустанови вказують на певне відновлення зростання обсягів депозитів: близько половини респондентів прогнозують приплив коштів населення та бізнесу.

Банки повідомили, що сподіваються на пом’якшення стандартів кредитування бізнесу та населення (споживчі кредити та іпотека) у наступні три місяці.

Порівняти умови кредитів онлайн

Нагадаємо

  • Новий голова НБУ Кирило Шевченко має на меті відновити кредитування, скоротити рівень проблемних кредитів у банках та зберегти макростабільність. Про це він сказав на брифінгу 20 липня.

Коментарі - 5

+
+24
mary27
mary27
26 липня 2020, 15:38
#
В кризис кредитный риск становится ожидаемо огромным.
И банки начинают кредитовать...ОВГЗ.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
26 липня 2020, 18:14
#
Во 2 кв просто многим с апреля отказывали, кто сейчас работает хоть как-то дадут, вопрос лишь размера лимита
+
+15
Heiter75
Heiter75
27 липня 2020, 7:52
#
Кредитование развивается семимильными шагами. Кредит «от зарплаты до зарплаты». Кредит на оплату коммуналки. Кредит «не помереть с голоду»...
+
0
sadbuttrue
sadbuttrue
27 липня 2020, 9:12
#
А може і не відновитися...Такі коментарі характеризують всю сутність керманичів нашоі краіни - так ви впевнені чи не впевнені? Відновиться чи не відновиться? Може треба брати відповідальність за своі діі або бездіяльність і казати конкретно?!
+
+15
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
27 липня 2020, 9:52
#
Поки над банками висить загроза різного роду мораторіїв на стягнення боргів, доти не буде серйозних змін. Як можна вводити мораторій на виселення валютних боржників, не давши банкам нічого на заміну? Чому батько тих дітей, яких жаліє держава коштом банків не думав головою, коли кредит в доларах брав? А тоді дивуємося, чому у нас проблемних кредитів багато?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися