Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 липня 2020, 8:17

Європейські банки понесуть збитки в сотні мільярдів євро — FT

Збитки європейських банків за виданими кредитами в разі загострення ситуації з пандемією коронавірусу можуть скласти 800 мільярдів євро, а доходи протягом трьох років скоротяться на 30 мільярдів євро. Про це говориться в доповіді консалтингової компанії Oliver Wyman, передає Financial Times.

Збитки європейських банків за виданими кредитами в разі загострення ситуації з пандемією коронавірусу можуть скласти 800 мільярдів євро, а доходи протягом трьох років скоротяться на 30 мільярдів євро.
Фото: delo.ua

Сценарії розвитку

Вона допустила два сценарії розвитку подій. У базовому обсяг неповернутих кредитів збільшиться до 400 мільярдів євро, що в 2,5 рази більше, ніж у попередні три роки.

У найгіршому частка неповернутих кредитів зросте до 10%, а обсяг неповернутих позик подвоїться в порівнянні з базовим сценарієм.

В поточному році з урахуванням збитків за кредитами доходи європейських банків можуть впасти на 180 мільярдів євро до 385 мільярдів. У 2022 році показник не повернеться до рівня 2019 року.

Читайте також: Чому створення антикризового фонду ЄС послабило євровалюту

Доходи банків

На думку експертів, чистий процентний дохід у 2021 році буде на 8% нижче, ніж в 2019-му, а середня рентабельність капіталу в поточному році досягне нульової позначки і лише в 2022-му підніметься до 5,3%.

Банки Центральної Європи і Великобританії більше десяти років намагалися відновитися після кризи 2008 року, коли прибутковість в умовах конкуренції знизилася.

Однак з порівняння з американськими банками вони як і раніше в два рази менш прибуткові. У найближчому майбутньому на тлі збільшення кількості неповернених кредитів і падіння прибутковості показники базової фінансової стійкості європейських банків знизяться з 15% до 3,8.

Читайте також: Євро або долар: у чому зберігати заощадження

Oliver Wyman пропонує банкам значно скоротити витрати і змінити політику щодо проблемних кредитів. Проте, компанія визнає, без підтримки держави цього навряд чи вдасться досягти.

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка та коронавірус».

Коментарі - 1

+
0
ofindependence
ofindependence
22 липня 2020, 8:39
#
Украинские банки тоже что то понесут в карман, они уже давно на поддержке или в розыске)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися