Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 липня 2020, 10:33

Китай ухилився від рецесії, але зростання залежить від Заходу

За повідомленням аналітика компанії Tickmill, динаміка основних макроекономічних показників Китаю за другий квартал перевершила очікування (в позитивному сенсі). Економіка зросла за рахунок «старих добрих» драйверів — промислового виробництва і експорту, в той час як роздрібні продажі внесли негативний внесок:

Очікувалося що роздрібні продажі зростуть на 0.5%, але як бачимо актуальні дані значно відстають від прогнозів.

Що цікаво на Заході, навпаки, основний імпульс відновлення саме в роздрібних продажах. Складається відчуття, що вони ростуть там, де спочатку виходило краще. І дійсно, якщо в США частка споживання (тобто витрат на кінцеві товари та послуги) у ВВП 71%, в ЄС — 52.4%, то в Китаї всього 38.7%.

Отже, зберігається залежність зростання економіки від споживання Заходу і новий потенційний локдаун в світі може легко вивести економіку з траєкторії зростання.

Експортні та імпортні ціни в США виросли сильніше прогнозу в червні, вказуючи на сприятливий тренд у зовнішній торгівлі, і що важливо, на позитивні очікування рітейлерів у США. Промислове виробництво в США несподівано підскочило на 5.4% в місячному вираженні (прогноз +4.3%), проте в річному вираженні в мінусі на 10.8%. В цілому динаміка дійсно нагадує V-подібний відскік, виправдовуючи ринковий оптимізм. Фондові індекси позавчора із задоволенням росли після релізу, S&P 500 закрився в плюсі майже на 1%. Ф'ючерси на індекс намагаються зростати і надалі.

Важко припустити, що зараз може зіпсувати настрої інвесторів. З економічного календаря невеликий потенціал рушити ринок мають заявки на допомогу з безробіття, роздрібні продажі в США за червень і прес-конференція президента ЄЦБ Крістін Лагард, яка, як очікується, не скаже нічого нового. Тим не менш, фондові індекси Європи помітно нервують, STOXX 600 в мінусі на 0.8%.

За матеріалами Tickmill

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися