Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 липня 2020, 14:46

Сергій Будкін: Банки дають сигнал, що ми поки що переживаємо першу фазу кризи

Коронакриза загострила хронічні хвороби української економіки та банківського сектора. Але масштабна перебудова глобальних зв'язків відкриває перед нашою країною нові шляхи вирішення старих проблем.

Інвестбанкір, співзасновник та керуючий партнер FinPoint Сергій Будкін на вебінарі 5 o'clock Tea with Deloitte розповів про больові точки української промисловості і фінсектора і дав слушну інвестиційну пораду. «Мінфін» обрав головне.

Три фактори, які рухають світовою економікою

На розвиток світової економіки зараз впливають три ключових фактори.

  1. Пандемія COVID-19.
  2. Декитаїзація.
  3. Вибори у США.

Причому, всі вони безпосередньо впливають і на вітчизняну економіку.

Тотальний локдаун через пандемію підкосив світову торгівлю: у другому кварталі вона скоротилася на 24%. Багато підприємств зіткнулися з проблемою збуту, через що вони змушені закриватися або обмежувати своє виробництво і зайнятість персоналу.

Щодо другого фактора. Винесення виробництва за межі Китаю почалося 2-3 роки тому. У період пандемії тенденція дуже чітко оформилася. Практично всі великі виробники починають розмірковувати над зменшенням залежності від Китаю і перебудовою виробничих ланцюжків.

Настало якесь усвідомлення, що Китай в довгостроковій перспективі вже не союзник, а супротивник, як мінімум, на економічному фронті. Відповідно країни, в першу чергу США, переміщують ближче до себе значущі виробництва. На батьківщину повертаються заводи і фабрики, які виводилися раніше в інші країни з більш дешевою робочою силою.

Читайте також: Держава, яка скасує податок на доходи, отримає джокер у новій економіці

Це буде відбуватися і далі. Враховуючи те, що світовий розподіл праці найближчими роками буде кардинально змінюватися, Україна може знайти в цьому ключі своє місце.

Третій фактор – вибори в США, порівняно з першими двома, є абсолютно непередбачуваним.

До Tesla Україна ще не доросла, але дещо вже може

У ході перебудови виробничих ланцюжків, Україні, напевно, ще довго не світить виробляти автомобілі Tesla. Але дещо вона може запропонувати. Скажімо, стати частиною виробничих ланцюжків, які зараз знаходяться в Китаї.

Читайте також: Чому Ілон Маск не будує заводи в Україні

Наведу приклад. Найбільша австралійська компанія з виробництва добрив рік тому скаржилась, що її залежність від Китаю за певними групами товарів становить близько 90%.

Це відбувається тому, що на території Піднебесної розташоване виробництво одного зі складових компонентів кінцевої продукції. Але з економічної точки зору, виробнику в будь-якому випадку було вигідно розміщення виробництва в Китаї.

Коли почалася епідемія COVID і загострилася загроза торгової війни, простий аналіз показав, що ті ж самі компоненти або вже виробляються, або це легко влаштувати на потужностях українських хімкомбінатів. Відповідно, виробничі ланцюжки можна частково або повністю замінити.

Це один з багатьох прикладів того, що зараз буде з'являтися, як можливості для розвитку економіки України.

Банки, як індикатор кризи

Під час усіх криз найбільші банкрутства були саме серед банків або фінансових компаній. Вони, як правило, першими відчувають вплив кризи.

Коли криза настає різко, а кризи 1998-го та 2008-го років, COVID-криза саме такими є, практично у всіх банків одночасно «протухає» портфель.

Позичальники, які ще вчора були хорошими, стають неплатоспроможними. Аналогічна картина і з заставами, які втрачають вартість через відсутність потенційного попиту на ці активи.

Але банки не тільки першими відчувають кризу. Вони точно так само першими повинні показувати відскік після нього. Зараз банківські акції не показують глобального великого відскоку від тих мінімумів, які у них були в березні-квітні. Про що це говорить? Що криза ще далеко не закінчилася, що ми знаходимося у першій її фазі.

Читайте також: Чому банки не лякає коронакриза

Гроші — ще не все

Україна набагато краще готова до нинішньої кризи, ніж була готова до всіх попередніх. Розмір валютних резервів НБУ один з найвищих за всю історію існування Нацбанку.

Єдиний казначейський рахунок наповнений, незважаючи на те, що важливе джерело наповнення бюджету – імпорт впав на 38%, що суттєво більше, ніж падіння експорту.

Іншими словами, ресурси у нас є, а от стратегії, куди їх направити і як ними управляти, немає. У нас є все, щоб будувати майбутнє, але немає розуміння того, яке майбутнє ми хочемо.

Ми хочемо майбутнє, в якому долар буде за 30 грн, ми хочемо стимулювати експорт з України за рахунок зменшення купівельної спроможності населення? Якщо це є метою, то зрозуміло, чому звільнили голову НБУ. Але тоді так і треба пояснити народу.

Проблема українських держбанків

Домінування держави в банківській системі не є поганим фактором. Це характерно для багатьох країн. Наприклад, у Польщі, Чехії, Румунії, Росії найбільші банки з найбільшою часткою ринку – державні.

Але для такої відносно маленької економіки, як Україна, наявність такої кількості держбанків вже погано. Конкуренція між держбанками за визначенням ускладнена і буває вкрай рідко. Вони можуть конкурувати між собою на якомусь низовому рівні, наприклад, у кредитуванні МСБ, але не на рівні глобальних рішень.

Читайте також: Скільки заробили держбанки в 1 кварталі

До того ж, нинішня структура банківської системи є продуктом кризи 2008 року. Тоді було прийнято рішення про націоналізацію «Укргазбанку», вливання в нього банку «Київ». Держава сподівалася, що коли-небудь зможе повернути вкладені гроші.

Але це квиток в один кінець. Держава об'єктивно не визнає, що, націоналізувавши той чи інший актив, зробив це не через його високу цінність, а через бажання не допустити соціального дефолту, паніки на банківському ринку або збою у функціонуванні критичної інфраструктури. Як, наприклад, інфраструктури платежів «Приватбанку».

Відповідно державою, як інвестором, керували не економічні, а політичні міркування. Тому розраховувати на вигоду від приватизації, тим більше в умовах слабо розвиненого ринку, безглуздо.

З точки зору розвитку, краще мати один великий державний банк, який виконує якусь чітко сформовану державну політику і кредитує стратегічно важливі галузі. Але мати багато держбанків і не мати єдиної політики і розуміння, що хочемо розвивати, – це шлях в нікуди.

Чому в Україні не приживуться проривні ідеї

Навряд чи COVID-криза кардинально вплине на банківський сектор і призведе до появи великої кількості нових фінтех рішень, пов'язаних з повним відходом в онлайн, розвитком так званих банків-привидів.

У нас, на жаль, є дві України. Одна дуже патріархальна. Її представники залишили за собою велику кількість консервативних звичок. І друга – просунуті люди, які перебувають на гребені технологічного прогресу і є активними користувачами всіх банківських технологій.

Проблема в тому, що перша частина дуже сильно домінує. Консерватори виступають за те, щоб «Укрпошті» видали банківську ліцензію, тому що нам не вистачає банківських відділень. В той час, як у світі шириться тренд на зменшення їх кількості.

Яппі (молоді, успішні, просунуті люди, – ред.), навпаки, дуже схильні до споживання нових цифрових проривних продуктів. Вони й забезпечили такий успіх monobank, з точки зору проникнення на ринок. Але ймовірність, що на базі цієї популяції вдасться побудувати великий бізнес, невелика.

До того ж, ми не США, кількість населення у нас не дозволить повторити успішну модель на більшу частину ринку. monobank у цьому плані унікальний проект. Україна часто служить тестовим полігоном, але не основним ринком для такого роду рішень.

Найкращим прикладом в цьому випадку є Revolut. Ідея народилася тут, якась частина девелопменту була тут, але реально цей продукт до України не має ні найменшого відношення, але абсолютно перевертає в багатьох своїх параметрах з ніг на голову банківську ідею.

Підвищ дохідність свого депозиту з «Бонусом від Мінфіну»

Куди інвестувати

На питання: а що взагалі робити з грошима – відповідей в українців, в принципі, вкрай мало. Інвестицій, альтернативних банківським депозитам, практично немає. У якийсь момент цю роль виконували інвестиції у відносно недорогу нерухомість.

Але люди починають розуміти, що, купуючи нерухомість, отримують камінь на шию, а не поточний актив. Її треба підтримувати і оплачувати поточні витрати.

Так, НБУ знижує облікову ставку і дохідність депозитів падає. Але інфляція в країні існує, гроші з плином часу знецінюються і, лежачи під матрацом, вони нічого не заробляють.

В українських умовах єдина можливість диверсифікації портфеля полягає в тому, щоб віднести гроші в банк. Можна в межах, дозволених державою, інвестувати в акції за межами країни, тому що у нас фондового ринку немає.

Але якщо у вас є якась ідея власного бізнесу, краще інвестуйте в свою справу. Це те, що вам більше потрібно, більше потрібно країні і буде більш вигідним у довгостроковій перспективі.

«Мінфін»

Коментарі - 38

+
+91
yarg
yarg
13 липня 2020, 15:48
#
«На родину возвращаются заводы и фабрики, которые выводились ранее в другие страны с более дешевой рабочей силой.»

причина проста - зарплаты в Китае уже не 100 долларов , как 15 лет назад , а около 1000 долларов. т.е. разница с США уже не в десятки раз , а раза в 2-3. При такой разнице  - это уже совсем не так интересно...
+
0
eliaua
eliaua
14 липня 2020, 8:52
#
И это  - выросшая в цене рабсила - тоже, но в первую очередь все-таки уменьшение зависимости всего-всего от единственной «гигафабрики» под управлением не демократичной КПК.
+
0
Danconia
Danconia
14 липня 2020, 11:28
#
Да но производительность и квалификация рабочих в китае в разы выше производительности мексов которыми управляют индусы
остатки белого населения заняты там в финансовой юридической и полит сферах
+
0
yarg
yarg
14 липня 2020, 15:14
#
Это где ? «остатки белого населения» ? в индии , или мексике ?
+
+131
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
13 липня 2020, 16:29
#
Иными словами, ресурсы у нас есть, а вот стратегии, куда их направить и как ими управлять, нет.
Прям напомнило: «Средства у нас есть, у нас ума не хватает» (с).
+
+120
mary27
mary27
13 липня 2020, 17:11
#
Странно-странно, такое красивое начало.
И тут замечаю про ''яппи''-потребителей цифровых продуктов (''яппи'', в 2020 году, ага).
И кака пример - ''револют'', который как известно, создан для гастарбайтеров в Англии, чтоб с минимальным геморроем переводить деньги семье в родной Пакистан.
Легкое несоответствие)

А вот этот момент понравился:
''Мы хотим будущее, в котором доллар будет по 30 грн, мы хотим стимулировать экспорт из Украины за счет уменьшения покупательной способности населения
Но тогда так и надо объяснять народу''
Действительно, нам предлагают как ''выход из кризиса'' ограбить девальвацией население на 10-15%.
Чтоб з/п и сбережения обесценились на этот %.

Но только, ''глупое'' население будет против.
Почему не сделать наоборот - ввести прогрессивный подоходный налог?
Не заставить олигархов и коррупционеров платить чуть больше?)


+
+8
lika197
lika197
14 липня 2020, 3:06
#
В какой стране прогрессивный налог ведёт к тому, чтобы олигархи платили больше? У олигархов-леваков-международных мошенников всегда есть свои льготы и ставленники в раде, и у их рабов из третьего мира, но почему-то средний класс никак не увеличивается.

+
0
mary27
mary27
14 липня 2020, 13:12
#
''олигархов-леваков'' - снова тяжелая шизофазия.
Не комментирую болезненные симптомы)
+
0
lika197
lika197
14 липня 2020, 13:15
#
Твитр Фейсбук и т.д. только в вашей шизофазии не радикальные леваки, в которые инвестириуют Аравия
+
0
mary27
mary27
14 липня 2020, 13:32
#
''...кто на чем стоял?'' ©.
+
+25
Oleksii Alexey
Oleksii Alexey
15 липня 2020, 23:30
#
Гонтареву на пост главы НБУ поставил Порошенко, так же в банковскую ОПГ Порошенко входит Рожкова, а в ФГВФЛ давнейший подельник Порошенко — Вор ушилин, для грабежа активов 105 банков, которые ликвидировала кума Порошенко — Гонтарева! Врезультате ограбления банковской системы Украины, ОПГ Порошенко, ущерб Украине составил 450 миллиардов гривен! Ограблены: десятки тысяч вкладчиков 200 +, десятки тысяч предприятий где работали сотни тысяч работников!
Для сторонников Порошенко, считающих, что он кристально чистый бизнесмен, объясняю!
В 2009 году, когда были проблемы у некоторых банков, ЮВТ выделила миллиарды гривен рефинансировамия. Например для банка Укрпромбанк, было выделено 10 миллиардов гривен (1,25 миллиардов долларов США) Рефинансирование было направлено в несколько банков, а не в Укрпромбанк! Каждый получил свои деньги, в полном объеме, в валюте вклада. Я получил в Долларах США, всю сумму! Что сделал Порошенко? Якобы выделяют рефинансирование в проблемный банк, а акционеры, якобы выводят, якобы на свои счета! И так за 15 месяцев, 105 раз! И никто не сел в тюрьму! Почему Порошенко не сделал, как ЮВТ, с рефинансированием? Сразу после первого, якобы выведенного рефинансировамия акционерами банков! Почему Порошенко ещё не в тюрьме? Порошенко позаботился о том, чтобы не было среднего класса в Украине! Ему Наши деньги нужнее!
+
0
mary27
mary27
16 липня 2020, 3:16
#
Прочитала несколько строчек, даже не знаю, смеяться или плакать.
В 2014м в банках уже было пусто, все собственники вывели.
А получается, ими всеми владела Гонтарева?)

В 2009м было резервов ''чуть-чуть'' больше.
Их кстати бездарно сожгли.

​​​​​​
+
0
Shamshir87
Shamshir87
16 липня 2020, 9:19
#
А чо банки пустые то были? одни невиновные в банках сидели? чо, все 105 невиновных и никого не посадили? а, точно, потрох-гонта.
+
0
mary27
mary27
16 липня 2020, 13:32
#
Остроумно, но нет.
Наверно вы догадываетесь, что операции по выводу средств делались так, чтоб было трудно собрать доказательства?
+
0
Shamshir87
Shamshir87
16 липня 2020, 22:30
#
Т.е. ответ всё-таки: они все невиновны, верно?) что и требовалось доказать.
+
0
eliaua
eliaua
16 липня 2020, 10:36
#
Почему Порошенко ещё не в тюрьме?

Задай этот вопрос Зеленскому: почему ваши все потуги посадить Порошенко оказываются просто пердежом в интернете.
+
0
yarg
yarg
16 липня 2020, 10:42
#
Да потому что полтора года 2 госоргана в полном составе занимаются только поисками его преступлений. а найти ничего не получилось. все «дела» . открытые «агентом Казбеком»  разваливаются одно за другим с формулировкой «за отсутствием состава преступления»....
+
0
Shamshir87
Shamshir87
16 липня 2020, 12:27
#
Ой, я вас умоляю, была бы воля- зеля бы просто пустыми листиками а4 помахал бы на камеру и сказал что это доказательства вины и все бы схавали.
+
+15
yarg
yarg
16 липня 2020, 12:57
#
Так все и схавали. 
кроме суда и прократуры . которые понимают что зеля сбежит , а они не успеют. 
в результате у зелеботов и киваботов разрыв головного мозга - «как же так - доказательства же есть , а сажать не сажают. Заговор и рептилоиды!»
+
0
Shamshir87
Shamshir87
16 липня 2020, 18:22
#
При яныке- прокуратура хавала, а тут вдруг перестала? напомню, ребятки в прокуратуре, в большинстве своем- со времен злачинай влады тусят. Так что, все дело в желании ЗЕ
+
+15
yarg
yarg
16 липня 2020, 21:57
#
После яныка прокуратура поняла что президенты могут быстро убежать в ростов , а остальным здесь жить...
и посадить порошенка глядя в чистый листок бумаги конечно можно , но как-то страшно. «они там договорятся , а нам отвечать» - вытатуировано у правоохранителей на лбах.
+
0
Shamshir87
Shamshir87
16 липня 2020, 22:29
#
О5 чушь мелите. Напомню великолепную историю про бриллиантовых прокуроров. Напомню про Волкову, которая харкала на правосудие и отпустила стрелков с майдана. Вот они, ваши судьи и прокуроры. И только мелкий ярг, придумал себе манямирок про правоохранителей с тату :D
+
+15
yarg
yarg
17 липня 2020, 9:41
#
Ну тогда послушаем мнение Великого шамширчика о причинах столь дивного поведения правоохранительной системы.
Но версии о рептилоидах, приказу от путина - не трогать его партнера порошенко и прочее оставьте леночке  ,это ее хлеб :)
+
0
Shamshir87
Shamshir87
17 липня 2020, 13:17
#
А интереса посадки нет- интересы не пересекаются. Просто, да?
+
0
yarg
yarg
17 липня 2020, 13:40
#
Да , просто.
я вообще люблю простые обьяснения. 
словами «интереса небыло» можно обьяснить практически все что угодно.... 
почему не нашли убийцу Кеннеди ?: интереса небыло ... .
+
0
Shamshir87
Shamshir87
17 липня 2020, 22:38
#
В данном случае: бизнес-интереса нет. Как только появится, так и статья найдётся.
+
+69
Anko
Anko
13 липня 2020, 19:13
#
«Но если у вас есть какая-то идея собственного бизнеса, лучше инвестируйте в свое дело. Это то, что нужнее вам, нужнее стране и будет более выгодно в долгосрочной перспективе.» — посмешило/улыбнуло, начни свой бизнес в Украине, получи геморрой, 8-9 бизнесов из 10 закрываются в 1-2 годы работы, да это уникальный опыт, но не в Украине. Плюс в перспективе 1-2 лет я бы точно очень-очень осторожно относился к открытию бизнесу в Украине, слышу, как сильно начали резать зарплаты бюджетникам, а это скажется на всей цепочке и всех бизнесах.
+
+53
mary27
mary27
13 липня 2020, 21:42
#
Особенно, ''инвестировать в свое дело'' накануне мирового кризиса.
Я думала, после 2009 года такие советы перестали давать.
Впрочем, чужих денег не жалко)
+
0
lika197
lika197
14 липня 2020, 3:29
#
Это везде. Не только в Украине. Но согласен, что стоит быть очень осторожно. Карантин — не хорошее время чтобы начать новый бизнес.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
21 липня 2020, 8:30
#
Если Вы не бизнес по производству вакцины против коронавируса.
+
0
Shamshir87
Shamshir87
13 липня 2020, 22:48
#
Гайд быстрых успехов: убиваем экологию как в КНР, создаем трудовые лагеря, работаем за пачку риса, за недовольное тявканье- в труд лагеря, за попытки выехать за бугор- лагеря. 30 лет такого, и будет у нас классная, богатая и обеспеченная страна. Вот только на такой путь, осмелится не каждый.
+
+15
lika197
lika197
14 липня 2020, 3:19
#
Какие лагери? Угнетать народ достаточно долго, и появляется внутренняя мотивация, без никаких лагерей. Кстати, у нас тоже экологические проблемы, особенно смог в отопительном сезоне, если не говоря о пожарах в лесу.

Может, лучше по пути США? Науки и искусства не будет, нормальных человеческих отношений тоже, но будем разжигать конфликт, войну, и революции по всему миру, экспортировать соцсети, наркотики, оружия, финансовые кризисы, фейковые новости, уговаривать нефтеэкспортеров продавать только в нашей бумажной валюте, угрожая оружиями… это точно гайд быстрых успехов.
+
+78
eliaua
eliaua
14 липня 2020, 8:51
#
Может, лучше по пути США? Науки и искусства не будет, нормальных человеческих отношений тоже, но будем разжигать конфликт, войну, и революции по всему миру, экспортировать соцсети, наркотики, оружия, финансовые кризисы, фейковые новости, уговаривать нефтеэкспортеров продавать только в нашей бумажной валюте, угрожая оружиями…

Это про россию, детка ;)
+
+52
Цой Жив
Цой Жив
14 липня 2020, 9:30
#
«Может, лучше по пути США? ... будем разжигать конфликт, войну, и революции по всему миру,.. наркотики, оружия, финансовые кризисы, фейковые новости, уговаривать нефтеэкспортеров продавать только в нашей бумажной валюте, угрожая оружиями…»

Це ви сплутали США з якоюсь недо-країною бензоколонкою.
+
0
Shamshir87
Shamshir87
14 липня 2020, 11:29
#
Нет не спутали. Просто одни- рукопожатны, другие- нет. Убить пару миллионов Иранцев и утроить революцию- та легко, хртьфу. Убить пару миллионов иракцев-ливийцев-сирийцев, хртьфу, распишитесь. Список можно продолжать. Просто выгодополучатели, якобы «хорошие»
+
0
lika197
lika197
14 липня 2020, 13:17
#
Очень полезно слушать человека, который не живёт в США 25 лет и не является американским гражданином.
+
0
Shamshir87
Shamshir87
14 липня 2020, 11:28
#
Это вообще-то сарказм, а именно: минималки, проблемы с экологией, нищета- и это 30 лет такого, а результата нет.
+
0
Georgievsky
Georgievsky
14 липня 2020, 15:22
#
Все рассказывают, что мы стоим на пороге масштабного мирового кризиса, но когда он конкретно начнётся и где и каким образом он отразится на гражданах нашей страны в частности и на нашей экономике толком никто сказать не может, потому что никто не знает. По поводу недвижимости: в больших городах её покупают и сдают в аренду или перепродают.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися