Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 липня 2020, 15:11

Як навчальний заклад перейшов в онлайн за три дні: досвід харківської школи бізнесу

1 червня «Мінфін» запустив проєкт «Медіапідтримка малого та середнього бізнесу».

Ми запросили до участі підприємців, що бажають поділитися своїм досвідом подолання кризи, що виникла внаслідок поширення епідемії коронавірусу.

Українським освітнім установам під час карантину довелося нелегко. З одного боку, звичайний навчальний процес фактично обірвався, у зв'язку із закриттям аудиторій і зупинкою громадського транспорту. З іншого – як студенти, так і викладачі зіткнулися з психологічним бар'єром у сприйнятті віддаленого формату роботи.

Для школи бізнесу така різка зміна формату навчання і зовсім могла створити репутаційні ризики: у них навчання проходять не тільки студенти, а й підприємці-практики, які очікують від навчального процесу швидкого та конкретного результату.

Про те, як залишатися гнучкими навіть у такій статичній системі, як освіта, чи всім підходить дистанційний формат роботи та чи можна швидко перевести навчання в онлайн, розповів Антон Квітка, заступник директора Karazin Business School.

Читайте також: Більше, ніж коворкінг: як офісний сервіс пережив карантин

Про компанію

Karazin Business School – навчально-науковий інститут при Харківському національному університеті імені В. Н. Каразіна, який допомагає керівникам реалізувати свій потенціал у бізнесі, фінансово-банківській сфері, міжнародних компаніях і державних структурах.

Навчання у Каразінській школі бізнесу об'єднує практично-орієнтовану бізнес-освіту та переваги класичного університету, який в 2020 році увійшов до топ-500 вищих навчальних закладів світу за рейтингом університетів QS.

Штат до/після карантину: 35 співробітників, не змінився.

Головна проблема

Адаптація навчальних матеріалів під віддалену роботу

На перший погляд, головна проблема при переході ВНЗ на дистанційне навчання – відсутність відповідного програмного забезпечення. Насправді ж проблема полягає в самих навчальних матеріалах. Не кожна лекція підходить для віддаленого формату. Через фізичну відсутність викладача деякі теми особливо важко засвоюються. «Немає нічого складного в технологіях. Встановити Zoom і розібратися в тому, як він працює – це 15 хвилин. А от підготувати те, про що ти будеш говорити, вже по-справжньому складно», – підтверджує Антон Квітка.

Karazin Business School, лекції до карантину

Яких заходів вживали

Змінили подачу матеріалу

У Karazin Business School з самого початку багато уваги приділяли супровідним матеріалам. Школа використовує дистанційну систему управління курсами Moodle, на якій розміщує весь презентаційний матеріал – кейси, онлайн-тести, програмне забезпечення для підвищення залученості тощо.

Також у школі працює цілий відділ візуального супроводу. Його завдання – підготовка презентацій і онлайн-симуляторів, які будуть правильно закріплювати засвоєний матеріал.

Під час екстреного переходу на дистанційний формат роботи все це значно полегшило життя і викладачам, і студентам.

Використовували досвід іноземних навчальних закладів

Використовуючи досвід іноземних колег, школа змогла створити гнучку систему навчання. Що й позначилося на ефективності роботи під час карантину.

У Karazin Business School з лекціями виступають іноземні викладачі, а лектори самої школи завдяки вільній розмовній англійській часто виступають у ВНЗ Польщі, Італії, Німеччини. Також у школі налагоджена програма подвійних дипломів з бізнес-школою університету Лілль (Франція). Крім нього, Karazin Business School співпрацює з університетами в Південній Кореї, США (у штаті Вірджинія) і Шанхайським Університетом.

Тому завжди бути на зв'язку команді Karazin Business School було не в новинку.

Підтримували інтерес до навчального процесу

Karazin Business School впевнені, що головне не формат навчання — онлайн або офлайн — а залучення студентів у процес навчання. «Не треба вчити, як зробити бухгалтерське проведення, треба брати і створювати його. По суті, це те, що ми і робимо: у нас студенти з другого курсу вже беруть участь в реальних бізнес-проектах і дуже цим пишаються», – говорить заступник керівника.

Як компанія увійшла в карантин

Переведення навчання в онлайн-формат за три дні

Завдяки наявності якісних цифрових матеріалів, до карантину школа була готова заздалегідь. Це допомогло їй повністю перевести навчальний процес в онлайн за три дні. У підсумку всі заняття йшли за розкладом, без затримок.

«Наскільки я знаю, більшість колег не підлаштувались, деякі не відновили освітній процес і досі. Деякі перейшли на онлайн частково – наприклад, надсилають домашнє завдання на пошту», – ділиться Антон Квітка.

Для переходу в онлайн-формат школа використовувала системи конференц-зв'язку Zoom та WebEx. Системи інтегровані з календарем, де вказано розклад усіх лекцій.

Важливо те, що налаштуванням всього процесу займалася одна людина – адміністратор, який і складав розклад занять. Це допомогло школі уникнути накладок і задвоєння даних: менеджмент був зосереджений в руках однієї людини, тому адміністратор був занурений у всі процеси і міг швидко керувати змінами.

«У нас одна група магістрів захистилася у Zoom. Це був цікавий досвід, але не скажу, що ми будемо ним користуватися – все ж таки ця подія має залишатися урочистою», – зазначає Антон.

Результати

Зустрічі і переговори – тільки віддалено

Навіть в умовах ослаблення карантину Karazin Business School перевела всі наради з колегами в онлайн: для засідань кафедр та вченої ради особиста присутність учасників більше не буде обов'язковою.

«Кафедра – це підрозділ, на нараді якого має зібратися 40 осіб. У моїх колег викладання – хобі, крім якого в них є основна робота. Вони директори компаній, менеджери, фінансові директори великих мереж, яких відірвати від роботи в один момент на три години дуже складно. Онлайн-формат відмінно розв'язує цю проблему», – стверджує Антон.

Для нарад команда Karazin Business School використовує WebEx

Проведення лекцій в онлайні рятує і від перенесення лекцій.

«Я часто їжджу по роботі в Європу, а Zoom дозволяє мені проводити деякі пари прямо з відрядження. Для цього не потрібно мінятися з викладачами або зрушувати розклад: просто потрібно виділити час і поспілкуватися з улюбленими слухачами», – говорить Антон Квітка.

Однак переводити навчання в онлайн остаточно школа поки що не планує.

«Повний онлайн – однозначно не наш формат. Ти не можеш передати через камеру той драйв, яким хочеш зарядити студентів. Я думаю, що в освіті 100% онлайну ніколи і не буде. Людина, що готова платити досить велику суму за освіту, не буде задовольнятися одними презентаціями. В онлайні легше контролювати процес, однак ти не отримуєш того натхнення, яке можна отримати від особистого спілкування», – стверджує заступник директора Karazin Business School.

Вихід на нові ринки

Фокус на діджитал-формати дозволив школі вивести свої курси на нові ринки: наприклад, зараз вони проводять невеликі онлайн-тренінги для підприємців в Нігерії.

У школі також почали більше піклуватися про медіаресурси: покращили сайт, стали активно вести сторінки у соцмережах.

Загалом, інтерес до навчання не пропав і під час карантину: кількість запитів про переведення та вступу до Каразінської школи бізнесу зросла в 10 разів.

«Хотілося б побажати підприємцям, щоб вони завжди залишалися енергійними, ніколи не боялися своїх помилок і були завжди на крок попереду. Коли щось робиш добре, про це дізнаються швидко. Хороший контент завжди знайде свого покупця», – підсумував Антон Квітка.

Читайте також: Як імпортер дронів зустрів епідемію в Китаї і врятував бізнес в карантин

Для всіх читачів «Мінфіну»

Читачі порталу отримають 10% знижки на осінній інтенсив mini MBA Thinking Manager від Karazin Business School.

Щоб скористатися пропозицією, введіть промокод ThinkingMINFIN під час реєстрації на курс.

Mini MBA – це інтенсивна програма для підприємців. Вона адаптована під слухачів, у яких вже є готовий бізнес. Буде корисною, якщо вам необхідно систематизувати знання і вибудувати ефективну стратегію ведення бізнесу.

Програма буде реалізовуватися з двома навчальними днями раз на два тижні. Курс стартує 16 жовтня 2020 року.

Детальніше про програму та особливості курсу – за посиланням.

Для підприємців

Якщо вашому бізнесу теж є, що розповісти про власний досвід виживання в умовах локдауну – приєднуйтесь до проєкту «Медіапідтримки».

Редакція буде розміщувати публікації про підприємців на головній сторінці сайту. Щоб взяти участь, залиште заявку на сторінці проєкту.

Коментарі - 1

+
0
MaxMyr
MaxMyr
3 серпня 2020, 19:38
#
Шукай "Обладнання для освіти
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися