Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 червня 2020, 14:29

Судимість та великі штрафи. Що обіцяє новий закон автомобілістам з 1 липня

З 1 липня в Україні серйозно посилять покарання за водіння в нетверезому вигляді — тепер за це передбачена кримінальна відповідальність, а штрафи збільшено в рази. Про це пише НВ.

Про яку норму закону йдеться

Ще в листопаді 2018 року Верховна Рада прийняла закон (№ 2617-VIII), який посилює відповідальність за водіння в нетверезому вигляді і перетворює подібні правопорушення в кримінальний злочин.

Норма повинна була вступити в силу з 1 січня 2020 року, однак потім парламент відклав цю дату на півроку — таким чином, нові правила почнуть діяти з 1 липня.

Кримінальна відповідальність для нетверезих водіїв

Головне нововведення — тепер водіння у нетверезому вигляді буде кваліфіковано як кримінальний злочин, а не як адміністративне порушення.

Таким чином, водій отримає судимість за новою статтею Кримінального кодексу 286-1 КК — навіть у тому випадку, якщо за правопорушення його затримають вперше.

Інформація про судимість залишається в електронній базі даних Національної поліції, навіть якщо буде погашена пізніше — що очевидним чином може впливати на життєвий і кар'єрний шлях людини. А в довідці про відсутність/наявність судимості запис про притягнення до кримінальної відповідальності буде відображатися завжди.

Читайте також:Авторинок в Україні: Що обирають українці під час коронакризи

Крім того, розширено перелік обставин, коли водія можуть визнати винним у нетверезому водінні.

Тепер кримінальна відповідальність настає в таких випадках:

  • водіння в нетверезому стані (керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції»);
  • допуск за кермо іншої нетверезої особи («передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів»);
  • відмова водія пройти медичний огляд на стан сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів;
  • вживання алкоголю після зупинки поліцією або після ДТП, але до медичного огляду — щоб виключити випадки, коли водії таким чином намагалися уникнути відповідальності («вживання водієм транспортного засобу після ДТП за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, що входять до офіційно затвердженого складу аптечки або призначені медичним працівником), або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного огляду або до прийняття рішення про звільнення від такого огляду»).

Читайте також: «Листи щастя» водіям почнуть приходити в червні. Як буде працювати система

Як збільшать штрафи

Якщо раніше штрафи для нетверезих водіїв стартували від 10,2 тис. грн, то тепер ця планка зросте. Крім того, права будуть забирати навіть при першому випадку правопорушення.

Нова стаття Кримінального кодексу передбачає такі покарання:

  • при першому порушенні (зі списку вище) — від 17 тис. до 34 тис. грн (від 1 тис. до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) плюс позбавлення права керувати транспортним засобом на строк до 3 років;
  • при повторному правопорушенні — штраф до 51 тис. грн. з позбавленням права керувати транспортним засобом від 2 до 3 років.

Нагадаємо

1 червня в Україні розпочала роботу система автоматичної фото — і відеофіксації порушень правил дорожнього руху (ПДР).

Штрафи

За перевищення швидкості більш ніж на 20 км/год (2 км/год — додатковий бонус на похибку вимірювального приладу «Каскад», ДСТУ дозволена до ± 3 км/год) передбачений штраф 255 грн 510 грн — за перевищення більш ніж на 50 км/ч.

При цьому штраф зменшується на 50%, якщо він сплачений протягом 10 банківських днів з моменту отримання ухвали.

Оформити електронний поліс «автоцивілки»

Коментарі - 24

+
+130
krendel
krendel
30 червня 2020, 14:42
#
Жёстко, но в нашей стране по-другому нельзя!
+
+20
Bratyshechka
Bratyshechka
30 червня 2020, 15:03
#
Для пьяных ещё и мало
+
+52
bonv
bonv
30 червня 2020, 15:12
#
- В Финляндии штраф за превышение скорости равен 10 процентам дохода нарушителя. Даже олигархи не превышают.
- А я видел там лихачей.
- Это безработные:))
+
+35
bonv
bonv
30 червня 2020, 15:27
#
Здирати тільки гроші вміють з народу чи і допомагати при потребі?
Паводок в Карпатах: на виділені урядом кошти можна відремонтувати лише 17 км доріг, - Княжицький.
Політик закликав запросити прем'єр-міністра до Ради та запитати його, як за 480 млн грн, які виділені на Франківщину, де зруйновано 110 км доріг, 90 мостів, пошкоджено берегоукріпленя, можна відбудувати край. Він зауважив, що президент Зеленський говорив далекобійникам, що 1 млн коштує кілометр дороги. За словами Княжицького, 17 км доріг можна відремонтувати за всі кошти, виділені на Івано-Франківщину, а на Львівщину, Чернівеччину пішло набагато менше коштів, а на Тернопільщину – нуль.
«Де уряд? Ми забрали кошти з фонду і відправили їх на Covid. Міжнародний валютний фонд, суспільство взялося за голову, тому що як ці гроші використовуються? На Covid вони використовуються? У нас далі росте захворюваність, Львівщина перша. Ніхто не купує в лабораторії тестів, щоб тестувати хворих, люди ізолювалися і працювала промисловість. Усім плювати, бо треба цим маніпулювати і красти гроші. Красти і брехати, красти і брехати. Потім частину цих грошей кинули нібито на дороги. Давайте ці гроші віддамо на Прикарпаття, на Карпати», - підкреслив Княжицький.
+
+30
locustsucol
locustsucol
30 червня 2020, 20:37
#
Жесткость при текущем, и еще и падающем качестве, неподкупности судов, при росте нападений на журналистов и активистов — это коллапс системы справдливости и узурпация власти. Привет автократия и диктатура.
+
0
Anrey12
Anrey12
30 червня 2020, 14:48
#
Не пей за рулем — на капоте удобнее.©
+
+15
bonv
bonv
30 червня 2020, 14:57
#
Крутые развороты чреваты переворотами...
+
+44
Pens
Pens
30 червня 2020, 14:51
#
Ну что, менты станут ещё богаче, а разные «ефремовы», в гробу видали все эти нововведения.
+
+159
Nippy
Nippy
30 червня 2020, 14:56
#
А где уголовная ответственность для копов за фальсификацию тестов?
+
+30
bonv
bonv
30 червня 2020, 16:34
#
А вам слабо!? Надпись на лобовом стекле автомобиля: - «Человек меня изобрел вовсе не для того, чтобы останавливали всякие придурки со свистком!»
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
30 червня 2020, 16:35
#
:-)
+
+15
locustsucol
locustsucol
30 червня 2020, 20:39
#
Если решает суд — кого наказать, а у судов доверия меньше чем у копов — то какой смысл в твоем вопросе, если фальсифицируется не тест, а вердикт суда — кого посадить или оправдать?
+
0
bonv
bonv
30 червня 2020, 21:20
#
На кого влада покаже того і покарають..
+
+15
bonv
bonv
30 червня 2020, 14:56
#
Никак не могу понять, почему пешеходы уверены в исправности тормозов у моей машины больше, чем я?!..
+
0
bonv
bonv
30 червня 2020, 14:57
#
Бросить можно всё, что угодно: жену/мужа, парня/девушку, пить, курить, играть в карты... Но! Сцепление бросать нельзя!!!:))
+
0
bonv
bonv
30 червня 2020, 14:58
#
Возле пешеходного перехода с двух сторон улицы (частного сектора) стояло по простому ящику, а на них кирпичи. И плакатик: «При переходе улицы возьми кирпич, наглядно покажи его водителям, перейди дорогу, оставь другому в помощь на той стороне!» Попробовал! Работает!!!:)))
+
+30
mizerakl
mizerakl
30 червня 2020, 15:28
#
Вроде уже несколько лет за вождение по пьяне у нас лишение прав на год минимум, но если зайти на реестр судебных решений - то там полно решений суда с штрафом но без лишения прав. Каким образом усиление наказания кардинально поможет?
+
+15
kilibomb
kilibomb
30 червня 2020, 16:17
#
Если добавят норму для чинушей - пожизненный запрет на найм государством на любую должность - то я за.
+
+15
Pavel Boldin
Pavel Boldin
30 червня 2020, 17:50
#
Отличный способ борьбы с политическими оппонентами.
+
0
kilibomb
kilibomb
30 червня 2020, 19:27
#
У чинушей только один политический оппонент - носитель суверенитета и источник власти
+
0
mary27
mary27
30 червня 2020, 17:16
#
Давно пора сделать так, чтоб выражение ''пьяный за рулем - преступник'' было не только девизом.
+
0
bonv
bonv
30 червня 2020, 17:19
#
Особливо серед можновладних...
+
+42
locustsucol
locustsucol
30 червня 2020, 20:30
#
Предыдущий состав Рады после обсуждения закона отказался вводить криминальную отвественность и уровень штрафов, которые были в первом варианте текта закона. По причине того, что Рада не берет на себя отвественность за такого уровня наказания при еще той коррумпированности судов.
Сейчас суды уже утратили еще те капли, те 2-5% доверия, сейчас суды занимаются откровенным произволом по нарастающей на потоке по заказу даже в мелких судах, как было при януковиче. Спасибо зекоманде, теперь у нас появится заказная «пьяность» за рулём, с криминалкой, которую не отмоешь. Простейший способ уничтожить любого активиста, политика, кого угодно, кто стал неугоден бубочке, зекоманде, авакову или касте судей.
Каментаторы выше, вы понимаете о чем идёт речь в статье? Вы с какого неба взялись?
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
1 липня 2020, 14:05
#
Обидно то, что Вы можете оказаться правы.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися