Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 червня 2020, 8:45

НБУ змінює індикатор вартості грошей на міжбанківському ринку

Нацбанк припинить розрахунок Українського індексу міжбанківських ставок (UIIR) з 23 липня і замінить його Українським індексом міжбанківських ставок овернайт (UONIA). Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Що означає зміна індексу

«UONIA має декілька ключових відмінностей від UIIR, насамперед – більш досконалу методику обрахунку… Зміни дадуть змогу чітко позиціонувати UONIA як головний індикатор вартості короткострокових ресурсів на грошовому ринку України», – зазначається у повідомленні.

Як розраховуватимуть індекс

Новий індекс буде розраховуватися лише на термін овернайт за кредитами та депозитами: за операціями своп у подальшому буде розраховуватися лише довідкове значення індексу на термін овернайт.

При цьому, до розрахунку UONIA включено лише 10% угод із надання НБУ банкам кредитів на строк овернайт та 10% угод із розміщення Нацбанком серед банків депозитних сертифікатів на строк овернайт: це забезпечить розрахунок індексу навіть в ті дні, коли кількість угод між банками на грошовому ринку буде малою через профіцит ліквідності в системі.

Читайте також: Курс долара цього тижня: чи є загрози для гривні

Новий індекс також матиме запобіжник від можливого маніпулювання з боку учасників ринку.

Зокрема, під час обрахунку індексу відбуватиметься агрегування трансакцій між одними й тими ж контрагентами в одну угоду через визначення середньозваженого значення відсоткової ставки за ними.

Оприлюднення UONIA за відповідний робочий день буде здійснюватися до 10.00 ранку наступного робочого дня у розділі «Фінансові ринки» офіційного веб-сайту Нацбанку.

Читайте також: Нацбанк знизив облікову ставку до 6%. Найнижчий рівень в історії (відео)

Зараз UIIR розраховується за двома категоріями угод (кредити та депозити, а також своп), при цьому передбачена можливість розрахунку цього індикатора за п’ятьма різними термінами (у разі наявності таких угод).

Дивіться також: Як уникнути збитків, якщо «влетіли» з курсом. Практичний кейс (відео)

Нагадаємо

Національний банк до кінця тижня укладе перший валютний своп з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР). Договір з ЄБРР укладено на два роки з можливостю пролонгації. Мінімальна сума одного траншу в межах договору становить $25 млн, а мінімальний строк траншу – до 3 місяців з можливістю роловеру.

Коментарі - 1

+
0
bampi
bampi
17 червня 2020, 10:01
#
Осталось чтоб данный аналог OIS признала ISDA и изменить методологию расчета справедливой стоимости деривативов. Так как дисконтировать нужно именно через UONIA.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися