Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 червня 2020, 11:53

Інвестиції в IPO: як вибирати перспективні

IPO — найшвидший і прибутковий варіант примноження капіталу. Орієнтовна прибутковість інструменту — 48% річних в доларах США. Але і ризик максимальний. Як вибрати компанію, яка принесе прибуток, а не втрати?

Той, хто воліє купувати акції при першому публічному розміщенні, заробляє більше за всіх. Це самий перспективний інструмент, що дозволяє отримати дохід на різниці між вартістю цінних паперів в момент покупки і після завершення локап-періоду (тримісячного терміну, протягом якого не можна продавати акції). Як визначити, в IPO компанії краще прийняти участь? І може укласти таку угоду новачок, який тільки що пройшов вебінар «Мистецтво інвестування» або закінчив курси для трейдерів?

На що звернути увагу при інвестуванні в IPO

В першу чергу інвестор оцінює привабливість сектора, в якому працює компанія. Потім аналізує її фінансові показники, бізнес-стратегію. Але і цього недостатньо, адже багато що залежить також від часу виходу на біржу. У кожному бізнесі є свій період зниження та підвищення попиту.

Наприклад, позитивну динаміку на сьогоднішній день демонструють біофармацевтичні та медичні компанії. Так, акції корпорацій ORIC Pharmaceuticals (тікер ORIC) та Revolution Medicines (тікер RVMD), які займаються пошуком нових методик лікування ракових захворювань, після локап-періоду зросли на +109% і +113% відповідно. Найбільш популярними вони стали в період коронавирусного карантину. Такі компанії працюють над інноваціями, що в майбутньому може збільшити капітал інвесторів в кілька разів.

Ще три фактори, на які звертають увагу IPO-інвестори:

  1. Хто андеррайтер. Андеррайтер — це посередник (інвестиційний банк або компанія) між емітентом і інвестором. Чим він більше відомий, тим вище шанс, що випущені акції будуть рости в ціні.

  2. Яка кількість цінних паперів планують випустити. Значний обсяг здатний негативно позначитися на вартості акції.

  3. Який діапазон цін до початку торгів. Чим ширше діапазон, тим більше попит на акції в момент їх появи на фондовій біржі.

Всі перераховані вище ознаки на кожному етапі підказують, чи буде угода успішної після періоду локапа.

IPO — інвестиції навіть для новачків

Купівля акцій на IPO користується популярністю серед інвесторів, включаючи новачків. Найкраще таку угоду укладати з персональним інвестиційним консультантом, а також базовими знаннями про фондовий ринок. Пройти навчання, яке триватиме від одного до п'яти днів, дуже просто: інвестиційні компанії часто пропонують семінари та курси для майбутніх інвесторів, розроблені українськими та міжнародними експертами.

Під час карантину Фрідом Фінанс Україна проводить навчання онлайн. Це дві навчальні програми:

  • Вебінар «Мистецтво інвестування». Тривалість — дві години. Створений для новачків, які планують стати інвесторами і мати регулярний пасивний дохід. На вебінарі учасники дізнаються про особливості торгівлі на фондовій біржі і отримують практичні поради експертів.

  • Інтенсив «Біржовий університет». Тривалість — 7 днів. Теорія і багато практики. Після проходження курсу учні зможуть вибрати свій індивідуальний тип інвестування. А рекомендації лектора допоможуть скласти персональну інвестиційну стратегію.

Програми створені спеціалістами інвестиційної компанії з урахуванням власного досвіду та практичних знань в укладанні угод на міжнародних фондових ринках.

Маючи хоча б загальне розуміння про біржову торгівлю, вже можна укладати договір з інвестиційною компанією. Саме вона є посередником між інвестором і біржею. Важливо, щоб компанія надавала кожного клієнта персонального консультанта, який проводить глибоке дослідження емітентів, які планують вийти на IPO.

Як вибрати перспективні компанії на IPO

Інвестиції в IPO можуть принести +48% вже через три місяці після операції. Але для ефективного вибору емітента потрібно добре знати специфіку фондового ринку, регулярно відстежувати компанії на стадії pre-IPO і вміти аналізувати кандидатів за великою кількістю ознак — від бізнес-моделі до фінансової звітності. Інвесторам слід звертати увагу на акції компаній з хорошим потенціалом зростання і перспективою стабільного розвитку.

І досвідченим, і особливо новачкам на фондовому ринку слід ретельно вибирати інвестиційну компанію. Ідеально, якщо у неї вже є успішні кейси покупки акцій на IPO, а фахівці можуть скласти докладну аналітику по емітентах з описом ринку, виду бізнесу, продукту і попередньої оцінкою на IPO.

Коментарі - 2

+
+15
mary27
mary27
15 червня 2020, 13:48
#
И что новички забыли на IPO?
Набрать акций неизвестной ликвидности перед началом кризиса, чтоб потом продавать за 10%.

Да и смысл в IPO для компаний сейчас - ситуация неясная.
​​​​​​
+
0
rem16022
rem16022
12 липня 2021, 15:52
#
Почему авторы не упомянули по IPO Limited. Я у них проходил курс и очень доволен, многое после ихнего курса стало понятно.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися