Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 червня 2020, 10:00

НБУ видав 10 банкам 2,2 мільярда рефінансу на довгий термін

Національний банк надав 10 банкам 2,2 млрд грн рефінансування під 6% на термін від року до п'яти років на другому тендері 12 червня. Про це повідомляє сайт НБУ.

Національний банк надав 10 банкам 2,2 млрд грн рефінансування під 6% на термін від року до п'яти років на другому тендері 12 червня.
Фото: bigmir.net

Що відомо

Крім кредитів на термін від 1 до 5 років, регулятор в п'ятницю в ході аукціону з рефінансування банків строком до 90 днів задовольнив заявки трьох банків на 445 млн грн під 6% річних.

Нагадаємо, 8 травня регулятор провів дебютний тендер з рефінансування банків на термін від року до п'яти років, на якому надав 11 банкам 2,4 млрд грн.

Читайте також: Куди піде рефінансування НБУ і чи є загроза для курсу

Крім того, в період з 30 квітня по 29 травня НБУ провів п'ять тендерів з рефінансування банків на 90 днів на загальну суму близько 9,6 млрд грн, а шостий аукціон, запланований на 5 червня, не відбувся.

Що це дасть банкам

Тендери довгострокового рефінансування спрямовані на виконання одразу кількох цілей, пов'язаних як із збереженням фінансової стабільності в країні, так і зі стимулюванням економічного зростання.

«На сьогодні гривнева ліквідність банківської системи перевищує 200 млрд грн, а валютна $8 млрд. Тому запровадження нового інструменту носить скоріше превентивний характер на випадок розгортання більш серйозних кризових явищ у світовій економіці», — зазначали раніше в НБУ.

Читайте також: НБУ допоможе економіці «встати на ноги». Банкам розширять програму рефінансування кредитів

Нагадаємо

  • Регулятор повідомляв, що буде проводити аукціони з 90-денного рефінансування кожну п'ятницю в період з 30 квітня по 30 червня, тобто наступний тендер відбудеться 19 червня.
  • Тендери з рефінансування на термін від року до п'яти років проводяться кожну другу п'ятницю місяця також з 30 квітня по 30 червня. Відповідно, другий аукціон 12 червня був останнім.

Коментарі - 2

+
+12
delucrum
delucrum
14 червня 2020, 14:07
#
А можно список кому?
+
0
Paul Yer
Paul Yer
15 червня 2020, 12:09
#
И теперь банки смогут купить ОВГЗ под 11%? Или они внесли как залог под рефинанс те же ОВГЗ? И вот зачем банкам выдавать кредиты в реальный сектор? У НБУ взял под 6%, а Минфину выдал под 11%, просто купив ОВГЗ. Маржа 5% без риска.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися