Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 червня 2020, 14:28

Як захиститися від карткових шахраїв: 4 простих способи

99,9% випадків IT-шахрайства, з якими я стикався за більш ніж 15 років роботи в картковому бізнесі, вдалося б уникнути, якби клієнти керувалися простими рекомендаціями з техніки безпеки. Про це написав у телеграм-каналі співзасновник monobank Олег Гороховський.

Олег Гороховський, monobank, монобанк, шахрайство, банківська картка, втратити гроші, техніка безпеки
фото:

«Мінфін» ділиться корисною інформацією про шахрайство з банківськими картами, яку потрібно знати кожному клієнту сучасного інтернет-банку.

1. Фішинг — перехід за підробленими посиланнями, що імітує оригінальний клієнт-банк, у якому обслуговується клієнт.

Як цього уникнути? Елементарне правило. Входити в клієнт-банк можна тільки за прямим посиланням, яке ви зберегли у своєму браузері при першому вході в клієнт-банк. Банки ніколи не відправляють листів з посиланнями на вхід у свій клієнт-банк. Але навіть якщо і відправляють, ігноруйте ці посилання.

Зайдіть самі за адресою вашого банку, збережіть в браузер і ніколи не входьте у клієнт-банк інакше. До речі, це ж стосується майданчиків типу OLX. Вони не надсилають окремі посилання для оплати і платити там потрібно тільки на їх сайті.

Читайте також: 13 шахрайських схем, які дозволили вкрасти в українців 362 мільйона

2. Якщо вам надходить вхідний дзвінок/повідомлення з банку, а не ви самостійно набрали банк або написали банку в звичний месенджер — ніколи нічого не повідомляйте, крім нешкідливих відповідей на питання типу цікавить вас якась послуга чи ні.

Ніяких кодів, пін-кодів, паролів, надісланих в смс. Нічого! Навіть якщо той, хто телефонує, каже вам, що без цього коду вимре вся популяція єнотів на планеті або почнеться ядерна війна.

3. Зараження вірусом комп'ютера, на якому клієнт зберігав всі явки і паролі.

Лікується просто. Не зберігайте на десктопі паролі. Смартфони менш схильні до зломів і вірусів, хоча і це не зовсім безпечно.

Краще придумувати паролі за непростим алгоритмом і не записувати їх нікуди.

Оберіть банк, у якого хороший мобільний додаток і не користуйтеся десктопним клієнт-банком в принципі. Якщо банк правильний, то коли шахраї спробують увійти в ваш аккаунт з десктопу, це буде нетипова активність, повинні спрацювати фрод-правила і багато грошей у вас не вкрадуть.

Регулярно перевіряйте комп'ютер на наявність вірусів.

Читайте також: Подзвони мені, подзвони: які надсилають sms шахраї

4. Добровільний переказ грошей шахраєві з «поважних» причин.

Зазвичай просять хабар за звільнення родича з в'язниці, сплатити лотерейний квиток, який вже виграв автомобіль і масу всього, проти чого складно встояти.

Це дуже схоже на те, як деякі добровільно віддають на вулиці гроші під гіпнозом якимось ворожок і магів. Що тут порадити? Просто будьте трохи уважнішими і включайте мозок. Рішення про деякі дії приймає частина тіла, на якій краще сидіти, ніж нею думати.

Навіть якщо ви ігноруєте всі перераховані вище пункти, це зовсім не означає, що ви обов'язково втратите гроші. Ми, наприклад, розробили дуже багато правил і моделей нетипової поведінки клієнтів, які призводять до обмежень і необхідності додаткового підтвердження операцій.

Але у всіх цих правил завжди є зворотна сторона — нам треба вибудовувати їх так, щоб вони заважали як можна меншому відсотку хороших операцій і при їх спрацьовуванні відсоток шахрайських операцій у них був набагато вище звичайного. Тобто, щоб гра була варта свічок. Інакше буде все безпечно, тільки користуватися цим ніхто не буде. Так як через кожну операцію необхідна буде довідка з поліклініки і флюорографія.

Читайте також: Що робити, щоб вам не заблокували рахунок в банку

Але якщо ви виконуєте ці 4 пункти — вас не пограбують ніколи.

Я користуюся інтернет-банками, напевно, 5 чи 6 різних банків вже більше 10 років і за весь цей час не втратив ні копійки грошей. І я навіть не стукаю по дереву, коли це кажу. Втрата грошей — це ні везіння чи невезіння — це просто елементарна ІТ-гігієна у XXI столітті.

Коментарі - 15

+
+47
bonv
bonv
4 червня 2020, 14:43
#
Якщо ви виконуєте ці 4 пункти — вас не пограбують ніколи.
Якщо банк правильний, то коли шахраї спробують увійти в ваш аккаунт з десктопу, це буде нетипова активність, повинні спрацювати фрод-правила і багато грошей у вас не вкрадуть.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
5 червня 2020, 13:46
#
Пограбують і багато не вкрадуть то різні речі, правильно Гороховський написав.
+
+15
Андрей Кул
Андрей Кул
4 червня 2020, 17:35
#
Четвертый пункт «Добровольный перевод денег мошеннику» меня особо вводит в стопор! Если бы Вы знали, сколько жалоб на ОЛХ, Инстаграм и других площадках о том, что отправил предоплату за това и не получил товар, а продавец потерялся( Есть даже случаи, когда отправляют суммы по 15 000 грн(
+
+30
Qwerty1999
Qwerty1999
4 червня 2020, 21:32
#
"Я пользуюсь интернет-банками, наверное, 5 или 6 разных банков
уже более 10 лет и за все это время не потерял ни копейки денег.
"

Информация противоречит п.3 правил Гороховского — сам более 10 лет
пользуется интернет-банкингами разных банков, а всем советует
пользоваться исключительно мобильными приложениями…

Очень похоже на скрытую рекламу Монобанка — ведь
у него вообще нет интернет-банкинга — только мобильное приложение…
+
+36
82845392
82845392
5 червня 2020, 1:42
#
Почему «похоже» и почему «скрытую»? :))
+
+30
dvded .
dvded .
5 червня 2020, 9:49
#
Всё это не объясняет, как именно упёрли 70 тыс у барышни с айфоном. Она не нарушила не одно из правил. И кстати он не написал про банальное, не использование SIM-карт, которые можно восстановить без паспорта.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
5 червня 2020, 13:45
#
А ти хіба залочив свої фінанси на неконтрактний номер? То чому ти з баришні з айфоном дивуєшся? Ти б ще на заборі номер тої картки написав, свв код… ну все, що маєш.
+
0
dvded .
dvded .
6 червня 2020, 11:39
#
До сих пор не ясно, как они добились своего.
1. Взлом пароля для входа в телефон
2. Взлом пин-кода приложения монобанка.
+
0
Dаrk Lite
Dаrk Lite
6 червня 2020, 17:26
#
Через месенджер розблокировали все возможные доступы к деньгам...это мое мнение
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
6 червня 2020, 19:15
#
Ещё и отпечаток пальца для разблокировки айфона скопировали... :-)
+
0
Dаrk Lite
Dаrk Lite
6 червня 2020, 19:30
#
Вам правду не скажут
+
0
Dаrk Lite
Dаrk Lite
6 червня 2020, 19:47
#
Есть способ...подменить imea...я недавно пользовался такой услугой
+
+22
Narod123
Narod123
5 червня 2020, 15:59
#
Как правило, спереть мобилу с установленным приложением и сохраненными паролями (и подтверждением СМС на этот же номер) на много проще, чем десктоп и войти с него под тем же айпи.

Но изюминка в добропорядочности вора. Он украдет не все, а только себе на еду. Или как понять смысл фразы «и много денег у вас не украдут»?

Украдут не все, а только лишь все. (с)
+
0
manson
manson
8 червня 2020, 21:56
#
А кто отменял угрозу стволом или ножом?)
+
0
Игорь Оплотник
Игорь Оплотник
26 червня 2020, 16:47
#
Не надо тупить и все. Сколько покупал, и продавал на Виолити, на Сландо когда-то, на Амазоне, и рассчитывался по разному, и доставлял, и отлично все
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися