Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 червня 2020, 9:28

Деякі глобальні компанії планують вивести свої фінансові операції з Гонконгу

Деякі глобальні компанії розглядають можливість перенесення частини фінансових операцій з Гонконгу через плани США відкликати особливий режим для міста. Про це повідомили високопоставлені банкіри, пише Reuters.

Це може стати ще одним ударом по статусу території як великого фінансового центру.

Передісторія

Президент США Дональд Трамп повідомив 29 травня, що наказав своїй адміністрації почати процес позбавлення Гонконгу особливого статусу, у відповідь на плани КНР ввести в місті новий закон про безпеку.

Плани компаній

На цьому тлі деякі глобальні компанії розглядають можливість перенесення частини своїх корпоративних казначейських операцій в такі країни, як Сінгапур, Малайзія, Таїланд і В'єтнам, анонімно повідомили чотири високопоставлених банкіри, знайомих із ситуацією.

«Казначейські операції компаній слідують за торговим потоком, а тепер є багато питань навколо статусу Гонконгу як центру торгівлі», – сказав співробітник одного з провідних світових банків, який спеціалізується на торговому фінансуванні і базується в Гонконгу.

Читайте також: У Гонконгу закінчилися готівкові долари. Жителі міста кинулися скуповувати валюту

Торгові потоки можуть постраждати, якщо в результаті припинення особливих відносин Гонконгу з США товари міста будуть обкладатися такими ж – більш високими – ставками, які платять компанії в материковому Китаї. Нульові тарифні ставки Гонконгу на американський імпорт також під загрозою.

«Деякі (транснаціональні корпорації) розглядають можливість перенесення спочатку частини своїх казначейських операцій з Гонконгу, і поступово будуть це розширювати», – сказав банкір.

Одна з провідних роздрібних мереж США, яка управляє сотнями магазинів по всій Азії, вже веде переговори з банками про перенесення деяких операцій, пов'язаних з управлінням коштами, з Гонконгу в Сінгапур, сказав банкір.

Читайте також: По $1200 готівкою. Як влада Гонконгу підтримують фінансове становище жителів

Нагадаємо

Президент Трамп заявив, що його адміністрація почне відкликати ряд особливих привілеїв, наданих Гонконгу, після того, як Китай прийняв рішення ввести для цієї території нове законодавство про безпеку.

За словами Трампа, Гонконг більше не володіє автономією, достатньою для привілейованого ставлення. Він звинуватив Пекін у заміні принципу «одна країна, дві системи» на режим «одна країна, одна система».

Коментарі - 3

+
0
bonv
bonv
4 червня 2020, 10:38
#
Торговельна війна продовжується.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
4 червня 2020, 12:10
#
Как и наземные. Ливия, Сирия.... Украина
+
0
mary27
mary27
4 червня 2020, 15:33
#
Что, глобализованность Гонконга, о которой недавно писали, не помогает ему?
И это только начало.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися