Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 червня 2020, 14:38

Кабмін пропонує призначати пенсії автоматично. Як це буде працювати

Кабмін пропонує парламенту законопроєкт, який замінить паперові трудові книжки на електронні. Це дозволить призначати пенсії автоматично, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду, передає ЕП.

Кабмін пропонує парламенту законопроєкт, який замінить паперові трудові книжки на електронні.
Фото: vchasnoua.com

Як це буде працювати

Призначати пенсію будуть через особистий електронний кабінет на вебпорталі е-послуг Пенсійного фонду без заяви особи. Це спростить доступ до отримання інформації про трудовий стаж для призначення виплат.

«Ми хочемо запропонувати зміни, які дозволять запускати повноцінну роботу електронних трудових книжок.

Читайте також: Пенсійний фонд закликав користуватися онлайн-сервісами

Це означає менше паперу, менше бюрократії, менше непотрібного документообігу. Також буде спрощено доступ до інформації про трудовий стаж працівників. А це означає, що пенсії будуть нараховуватися автоматично. Це фактично прорив», — повідомив Шмигаль.

Передісторія

Ексміністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет пропонував відмовитися від паперових трудових книжок.

Він аргументував це тим, що в електронних реєстрах держави дані про трудовий стаж всіх українців з 2000 року є і так. Для розрахунку пенсій чи інших соціальних виплат вже використовуються саме ці дані.

За словами Дубілета, громадяни зможуть легко отримати електронний документ з інформацією про свій стаж в інтернеті. Цей документ вони можуть надати роботодавцю, якщо тому важливо перевірити стаж претендента з офіційних реєстрів.

Читайте також: Кабмін обговорив з МВФ пенсійну реформу

Якщо є трудовий стаж до 2000 року, буде можливість занести цю інформацію в електронний реєстр — самостійно або через роботодавця. Тоді зберігати трудову книжку як носій інформації зовсім не буде потреби.

Раніше повідомлялося

  • Мінсоцполітики готує рішення про переведення пенсіонерів на банківські картки, щоб вони могли отримувати пенсію на банківську картку, сплатити онлайн-послуги, замовити продукти, ліки.

Коментарі - 3

+
+40
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
3 червня 2020, 14:58
#
Не знаю, як це буде працювати, але виглядає десь так.
Діма Д. — А давайте викинемо трудові книжки і будемо призначати пенсію автоматично… пів року тиша.
Денис Ш. — А давайте викинемо трудові книжки і будемо призначати пенсію автоматично…
Хто вгадає, що буде далі?
+
+12
genassigmailcom
genassigmailcom
3 червня 2020, 16:06
#
Далі буде, — «А, чи не могли б принести довідку з місця роботи за 1983 рік… ААА, ще й військовій білет, приписне, довідку з ПТУ за 1979 рік»? А эти документы и учереждения не сохранились, ну тогда в архив. И архива нет, ну тогда в суд. И ещё кучю другой хрени и 500 грн. не забудьте, у меня сегодня стадия бюрократии и корупции зашкаливает.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
3 червня 2020, 18:05
#
Не все будущие пенсионеры начинали свой трудовой стаж до 2000 года... С 2000 года у ПФ есть вся актуальная информация по платежам ЕСВ по каждому физлицу. А трудовая всё равно нужна - в ПФ нет инфы о должности плательщика ЕСВ...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися