Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 червня 2020, 18:51

Ринок лізингу зріс на 18%. Які зміни на нього очікують

Ринок небанківського фінансового лізингу зростає четвертий рік поспіль. За результатами 2019 року, зростання бізнесу становило 18% — у грошовому виразі його обсяг сягнув 26 млрд грн. Про це повідомляє асоціація «Українське об'єднання лізингодавців».

Ринок небанківського фінансового лізингу зростає четвертий рік поспіль.
Фото: norma.uz

Основні показники

Лізинговий портфель компаній (без банків) за результатами 2019 року збільшився на 15% і досягнув 29 млрд. грн.

За результатами 2019 року небанківські установи забезпечили 77% всіх послуг фінансового лізингу на ринку, і репрезентують 74% від національного лізингового портфелю.

Читайте також: На ринок небанківського лізингу очікує зміни: Капітал 3 мільйони та ліцензія фінкомпанії

Завдяки чому зростає ринок

Серед причин, що стоять за сталим зростанням ринку в 2019 році:

  • макроекономічна стабілізація в країні і стале зростання ВВП України, що дозволило відновитись попиту на лізингові послуги;
  • збільшення фінансування лізингових послуг за рахунок банківського кредиту, що стимулювало розвиток пропозиції;
  • фінансування лізингових компаній за рахунок коштів МФО, що розширило ресурси компаній і підвищило довіру до їх діяльності;
  • фінансування лізингових операцій шляхом випуску цінних паперів, що дозволило розширити ресурсну базу компаній;
  • дерегуляція ринку з боку Нацккомфінопслуг, яка зменшила бар’єри входу в ринок і сприяла притоку інвестицій і підвищенню ділової активності.

Подальший прогноз 

Поточна криза, викликана пандемією COVID-19, не дозволяє очікувати зростання ринку в поточному 2020 році, зазначають в асоціації.

За оптимістичним сценарієм розвитку подій (падіння ВВП України на 4% в 2020 році), можна очікувати й деякого падіння ринку небанківського лізингу в 2020 році порівняно з попереднім роком.

Уже в 2021 році слід очікувати поступового зростання, а вже в 2022 році ринок випередить рівень 2019 року і зросте на 49%.

Ступінь спаду на ринку в 2020 році і його подальший розвиток залежить від:

  • антикризових заходів уряду та їх спроможності збільшити доступність до фінансових ресурсів лізингових компаній;
  • регуляторної політики щодо ринку — в 2020 році регулювання ринку фінансового лізингу переходить від Нацкомфінпослуг до НБУ. Ступінь регулювання і звітування, яке встановить НБУ щодо цього ринку, може значно пришвидшити або стримати його розвиток і зростання;
  • включення лізингу в державні програми підтримки бізнесу в різних секторах економіки на рівних з банківським кредитом. 

Що планує змінити регулятор

  • З 1 липня Національний банк встановить єдині вимоги та для надання послуги фінансового лізингу вимагатиме від лізингодавця отримання ліцензії на здійснення діяльності фінансової компанії.
  • Лізингодавці, що вже зараз існують на ринку, будуть переоформлені в статус фінкомпаній з відповідним видом ліцензії автоматично.
  • Як і раніше, окрім надання фінпослуг лізингодавці зможуть займатися також іншою господарською діяльністю, в тому числі оперативним лізингом.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися