Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 червня 2020, 15:29

Засідання ОПЕК+: у чому полягає основна невизначеність

За повідомленням аналітика компанії Tickmill, ціни на нафту виросли більш ніж на 2% у вівторок на очікуваннях що червневі переговори ОПЕК+ будуть мати позитивний результат для ринку. Вихідна дата зборів – 9-10 червня, проте на цьому тижні з'явилася поки що непідтверджена офіційно інформація, що зустріч може відбутися вже в цей четвер. Основне питання, яке хвилює ринки – чи погодяться учасники пакту продовжити поточний розмір обмежень, дія яких закінчується в кінці червня.

Слід нагадати, що в рамках поточного угоди, учасники правочину домовилися знизити видобуток (починаючи з початку травня) і довести сукупний розмір скорочення до 9.7 млн. б/д, що становить приблизно 10% від світового споживання нафти (на 2018 рік).

Такий розмір обмеження буде діяти до кінця червня, з початку липня учасники зможуть збільшити видобуток, щоб розмір обмежень становив вже 7.7 млн б/д. Якщо ОПЕК+ зуміє домовитися про продовження поточних обмежень ще на деякий час це буде позитивний сюрприз для ринку.

На позитивний результат побічно вказує рівень виконання угод: Ірак і Нігерія скоротили видобуток лише на 42% і 33% від квоти, в той час як Саудівська Аравія виконала план на 97.7%. Середній рівень виконання угоди склав 77%, про що свідчить зниження видобутку ОПЕК у травні всього на 5.84 млн б/д в порівнянні з квітнем. Інший сигнал до позитивного результату – азіатські PMI у виробничому секторі. Дані в понеділок показали, що активність на фабриках в Азії продовжує погіршуватися і стагнує в Китаї, незважаючи на перезапуск економік.

На негативний результат вказує позиція Росії, а також добровільні скорочення видобутку Саудівської Аравії, ОАЕ і Кувейту на 1.18 млн б/д, починаючи з червня. Малоймовірно що РФ захоче продовжити скорочення на більше, ніж 2 місяці, тобто продовження до вересня може бути частково враховано в цінах.

Після недовгого затишшя, довгі позиції спекулянтів на Nymex виросли майже на 19К контрактів на тижні, що закінчився 26 травня.

Короткі позиції спекулянтів також збільшилися приблизно на 4К після довгого зниження. Нетто позиція склала 374810 контрактів, максимум з вересня 2018 року:

За матеріалами Tickmill

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися