Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 червня 2020, 16:33

Суд підтвердив заборону банку Аркада залучати гроші фізосіб

Окружний адмінсуд Києва відмовився задовольнити позов банку Аркада до НБУ про скасування рішення правління Нацбанку, яким банку заборонили з 1 січня 2021 року залучати гроші від фізосіб. Про це повідомляє Finbalance.

Окружний адмінсуд Києва відмовився задовольнити позов банку Аркада до НБУ про скасування рішення правління Нацбанку, яким банку заборонили з 1 січня 2021 року залучати гроші від фізосіб.
Фото: rbc.ua

Чим суд мотивував рішення

Згідно з судовими матеріалами, своє рішення НБУ мотивував тим, що в банку Аркада «немає ефективної системи управління ризиками, яка надалі буде забезпечувати виявлення, ідентифікацію і належну оцінку, моніторинг та контроль за всіма видами ризиків на всіх організаційних рівнях.

За оцінками НБУ, призупинення операцій із залучення коштів від фізичних осіб (крім залучення вкладів від пов'язаних з банком осіб), „сприятиме своєчасному виконання банком зобов'язань перед вкладниками і підтримки належного фінансового стану пат АКБ “Аркада».

Читайте також: У НБУ розповіли, чому держава поки що не готова гарантувати вклади в небанківських компаніях

«Матеріалами справи підтверджується, що за результатами позапланової інспекційної перевірки АТ АКБ „Аркада“, проведеної станом на 1 жовтня 2019 року, встановлено, що обсяг операцій за договорами довірчого управління, перевищує 50% і на 1 жовтня 2018 року становить 72,36% сукупних активів банку», — зауважив суд.

Вибрати депозит з найбільш вигідною ставкою

Водночас згідно з законом «Про банки і банківську діяльність» спеціалізовані банки, за винятком ощадного, не можуть залучати вклади (депозити) від фізичних осіб в обсягах, що перевищують 5% капіталу банку.

Передісторія

29 травня у НБУ, Офісу президента, КМДА відбулися мітинги інвесторів житлових проектів банку Аркада.

За інформацією банку, він зупинив будівництво трьох житлових масивів у Києві («Патріотика», «Еврика», «Патриотика на озерах»), в будівництво квартир в яких вклали гроші понад 12 тисяч громадян (ідетьмя про майже 40 багатоповерхових житлових будинків).

Банк Аркада запевняв, що «найбільш вагомим чинником, якій негативно вплинув на фінансування будівництва, є саме обмежувальні заходи, які Нацбанк застосував до банку Аркада як керуючий фондів фінансування будівництва».

Читайте також: Банк Аркада більше не приймає депозити фізосіб. 17,5% за вкладами у гривні отримають тільки старі клієнти

За даними банку, раніше він «залучав депозити, за рахунок яких видавав населенню забезпечені іпотекою кредити, гроші з яких направлялися на будівництво».

Проте «на початку 2019 року введено заборону на залучення банком нових депозитів», а також банк зобов'язали в короткі терміни повернути вкладникам залучені банком депозити.

Коментарі - 7

+
+29
Lamo
Lamo
1 червня 2020, 16:45
#
Обычная пирамида эта Аркада - деньги на строительство собрали, а достраивать «нет денег»... Хотели достраивать текущие дома Эврики за счет денег «Патриотики на озерах» и то не факт что хватило бы с аппетитами Паливоды.
И, собственно, вопрос - кто контролирует распределение денег из фондов финансирования строительства, которые у нас являются государственно признанными и одобреными схемами инвестиции в стройку?
+
0
mary27
mary27
1 червня 2020, 19:28
#
Типичная кирпично-финансовая пирамида.
Интересно, что потом станет с их пенсионным ФБУ?

Ответ прост - никто не контролирует)
​​​​​
+
0
Legi4
Legi4
1 червня 2020, 19:30
#
Да вы прям эксперт, в ситуации разобрались досконально смотрю)) 
Почти 30 лет «пирамида» отлично работала, а тут кто то на нее глаз положил, и резко «пирамида» перестала работать
+
0
mary27
mary27
1 червня 2020, 19:32
#
Неужели Гонтарева?)
+
+13
Lamo
Lamo
2 червня 2020, 9:48
#
Смотрю вы сильно разобрались...
Какие 30 лет? Аркада клепать эконом-жилье начало с 2012 года только + резко увеличивалось кол-во одновременно продаваемых, но не строящихся домов + как вы объясните что Аркады нет денег на строительство уже проданных домов? 
Но и так понятно что вы либо проплаченный, либо лопоухий инвестор Аркады, который ведется на ее отмазки.
+
0
mary27
mary27
2 червня 2020, 16:58
#
+1000.
Точно, тоже подумала, что это лошпэн (зачеркнуто) ''инвестор'' ''Аркады'', который пишет нам с их палаточного табора.
+
0
Igorenya
Igorenya
1 червня 2020, 19:58
#
Скоро ВА?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися