Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 травня 2020, 18:08

В НБУ розповіли, чому держава поки не готова гарантувати вклади в небанківських компаніях

Національний банк підтримує створення системи гарантування вкладів для клієнтів компаній зі страхування життя і кредитних спілок. Про це заявила заступниця голови НБУ Катерина Рожкова в інтерв'ю FinClub.

Національний банк підтримує створення системи гарантування вкладів для клієнтів компаній зі страхування життя і кредитних спілок.
Фото: prm.ua

Що кажуть у Нацбанку

За словами Рожкової, Нацбанк розуміє необхідність гарантій у кредитних спілках та компаніях зі страхуванню життя. Але впровадити це — перспектива не поточного і навіть не наступного року.

«Насамперед, потрібно вирішити чимало питань», — говорить Рожкова.

Читайте також: Нацбанк на 90% готовий до регулювання ринку небанківських послуг — Рожкова

Які питання потрібно вирішити

Для початку потрібно вирішити, якою саме буде модель Фонду. Це може бути як окремий фонд, так і в межах Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО). Але для цього доведеться вирішити питання боргів ФГВФО перед Міністерством фінансів та збільшити суму гарантування банківських вкладів.

У НБУ вважають, що ФГВФО може займатися небанківським сектором, і створювати новий фонд гарантування необов'язково.

Читайте також: Перший крок — 600-800 тисяч гривень. Коли зросте сума гарантування вкладів фізосіб

Друга умова — самі учасники страхового ринку і кредитні спілки повинні бути готові до регулярних відрахувань у Фонд та вступних внесків. Нацбанк розглядає можливість добровільної участі компаній у Фонді.

Читайте також: НБУ поки не дозволить небанківським фінустановам залучати кошти вкладників

Рожкова наголосила, що регулятор повинен бути впевнений у платоспроможності компаній, щоб не повторився сценарій банківської кризи 2014-2015 років, коли більш стійкі і надійні банки заплатили за банки з низькими стандартами.

Нагадаємо

  • 12 вересня 2019 року Рада ухвалила закон про «спліт». За нього проголосувало 296 депутатів. 16 жовтня цей закон підписав президент.

  • Модель нового регулювання ринку факторингу Нацбанк презентував 4 травня під час обговорення з фінкомітетом «Білої книги» і опублікував у документі «Майбутнє регулювання небанківського мікрокредитування». 

  • НБУ, зокрема, планує дозволити фінкомпаніям додатково залучати кошти афілійованих осіб і кошти на умовах субборгу. Також компанії можуть випускати акції й корпоративні облігації з їх публічним розміщенням.

Коментарі - 1

+
0
braintest
braintest
27 травня 2020, 10:18
#
Если это лицензионная деятельность, то ответственность должна нести организация выдавшая лицензию.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися