Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 травня 2020, 16:31

Фінсектор очікує погіршення у наступні пів року (опитування)

Частка опитаних фінустанов, які очікують погіршення стану фінансового сектору у наступні пів року зросла. Про це свідчить травневе опитування про системні ризики фінансового сектору.

Оцінка фінсектора

Попри позитивні оцінки поточного стану, більшість респондентів (60%) зауважили, що протягом останніх шести місяців стан фінансового сектору погіршився.

Частка опитаних, які зазначили покращення стану справ, зменшилась вдвічі в порівняно з опитуванням у листопаді 2019 року.

Помітно знизились оцінки перспектив фінсектору на наступні пів року. Якщо в листопаді 2019 року тільки 4% респондентів очікували погіршення, то зараз – 71%.

Оцінки загального рівня ризику у фінансовому секторі залишаються негативними п’ять раундів опитування поспіль.

Читайте також: Фінсектор стурбований ситуацією з МВФ

Частка респондентів, які вважають загальний рівень ризику високим чи дуже високим, зросла з 23% до 37% у травні 2020 року.

Незважаючи на входження економіки в кризу, оцінка стійкості фінансового сектору до значних негативних подій майже не змінилася порівняно з попереднім опитуванням. 67% респондентів оцінювали її як середню, низькою та дуже низькою її вважали 22% опитаних проти 20% у листопаді 2019 року.

5 найбільших факторів ризику на думку опитаних фінустанов

  • корупція, діяльність правоохоронних органів та судової системи;
  • рівень економічної активності;
  • динаміка світових цін на сировинні товари;
  • шахрайство та кібернетичні загрози;
  • політична ситуація в Україні.

Найсуттєвіше зменшився ризик конкуренції на ринку фінансових послуг. Крім того, порівняно з минулим опитуванням втратили по чотири позиції фактори якості законодавства та податкової системи, стану захисту прав кредиторів та інвесторів.

Коментарі - 1

+
+46
bonv
bonv
29 травня 2020, 17:14
#
І без карантину економіка ледве дихала а при пандемічній владі і подавно..
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися