Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 травня 2020, 12:54

Які банки найбільше зрізали дохідність гривневих депозитів

Невеликі банки почали обережно різати депозитні ставки. За останні два тижні дохідність вкладів у гривні просіла на 0,5-1,62% річних. Подешевшали депозити майже у кожному третьому банку. Про це свідчать дані депозитного огляду, який щотижня готує «Мінфін».

Открыть депозит, проценты по депозиту, доход, деньги, разместить депозит, депозитный обзор, ставки по депозиту, вклад, вкладчики
фото: finance.liga.net

Що пропонують вкладникам банки з депозитним портфелем фізичних осіб до 1 млрд грн, порівнював «Мінфін».

Депозити в гривні подешевшали в 5 дрібних банках

Стійкий тренд зниження ставок за вкладами спостерігався з початку року. Ключовий тиск на ставки за вкладами надали рішення НБУ про зниження облікової ставки. Вже цього року НБУ тричі знижував цей показник — з 13,5% до 8%. Карантин і відтік вкладів, що почався разом з ним, змусив банкірів призупинити подальше зниження ставок.

Але, як тільки ситуація стабілізувалася, дохідність депозитів знову поповзла донизу.

Найбільше знизили ставки банки:

  • РВС Банк. Гривневі вклади на півроку подешевшали на 1,62% річних — до 12,38%, ставки за депозитами на рік впали на 1,25% — до 13,25%.
  • Метабанк. Дохідність депозитів у гривні на 3 і 12 місяців просіла на 1% — до 11% річних. Вклад на 6 місяців тепер принесе річний дохід 10,5%.
  • Укрбудінвестбанк. Банк знизив на 1% ставки за депозитами на півроку і рік — до 12,5% і 12,75% відповідно.

Читайте також: Чому банки «саботують» програму доступних кредитів «5-7-9»

Що буде з депозитними ставками далі

«У травні помітно зниження відсоткових ставок за довгостроковими вкладами. Ставки за короткостроковими вкладами банки кардинально не змінюють», — розповіли в Комерційному Індустріальному Банку.

Там зазначили, що заходи, спрямовані на уповільнення поширення епідемії COVID-19, негативно впливають на платоспроможність населення і можливість робити заощадження.

«Тому ми вважаємо, що депозитні ставки сповільнять своє падіння і залишаться на нинішньому рівні. Можливе невелике коливання ставок у гривні до 1%, в іноземній валюті — до 0,5-1% річних», — розповіли в Комерційному Індустріальному Банку.

У банку Конкорд вважають, що до кінця 2020 року вкладникам варто орієнтуватися на дохідність за вкладами у національній валюті у межах 10-15% річних, а у валюті до 4%, в залежності від терміну. Оскільки ставки навіть трохи зростуть.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися