Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 травня 2020, 14:22

Падіння ВВП України за місяць поглибилося до 12%

Падіння ВВП України в квітні поглибилося до 12% у квітні з 4,5% у березні. Про це повідомляє глава департаменту макроекономічних досліджень інвестиційної компанії ICU Сергій Ніколайчук у фейсбуці.

Сільське господарство залишалося стійким до кризових явищ.

Згідно з повідомленням, у квітні падіння промислового виробництва поглибилося до 16.2% р/р (з 7.7% р/р у березні), а сезонно скоригований обсяг виробництва знизився на 6.0% м / м. Спостерігалося падінням видобутку вугілля та залізної руди (на 35% р/р і 16% р/р відповідно), виробництва металургії (на 30% р/р) і товарів інвестиційного призначення та тривалого використання.

Між тим фармацевтична і хімічна галузі продовжували демонструвати високі результати, збільшивши обсяги виробництва на 17.1% р/р і 6.5% р/р відповідно.

У квітні роздрібна торгівля знизилася на 23% р/р (порівняно з 6.1% р/р у березні). Оптовий товарообіг продовжував знижуватися — на 4.0% г/г у січні-квітні (2.8% р/р у 1кв20).

Читайте також: JP Morgan погіршив прогноз для України: очікує зниження ВВП на 5,1%

Показники оптової торгівлі та вантажних перевезень не змінилися настільки різко в порівнянні з показниками 1кв20, залишаючись відносно стійкими до дії карантину.

Кращу стійкість показало сільське господарство, де скорочення виробництва продукції тваринництва у січні-квітні скоротилося до 1.4% р/р (з 1.8% р/р у 1кв20). Такий результат відзначився відновленням виробництва птиці та яєць за скасування експортних обмежень для вітчизняних виробників.

«Ділова активність відновлюється, про що, власне, свідчать такі високочастотні показники, як виробництво електроенергії, масштаби переміщень українців пішки і автомобілями, кількість вакансій тощо. Але „розморожування економіки“ все ще сильно стримується обмеженнями на громадський транспорт та іншими заходами соціального дистанціювання», — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо

Раніше міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко повідомив, що підстави для зміни прогнозу зниження реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України на 2020 рік поки відсутні.

Згідно з даними Держстату, реальний ВВП України в першому кварталі 2020 року впав на 1,5% порівняно з першим кварталом 2019 року.

У порівнянні з попереднім кварталом скорочення ВВП склало з урахуванням сезонного фактора 0,8%.

Нацбанк України очікує падіння ВВП на 5% цього року і його відновлення в наступному на 4,3%. Дефіцит поточного рахунку в цьому році прогнозують до 1,7% ВВП і в 3,1% ВВП в наступному.

Коментарі - 2

+
+40
bonv
bonv
26 травня 2020, 15:30
#
У нас падіння вже майже  рік, після приходу пандемічної зе-влади..
+
+13
bonv
bonv
26 травня 2020, 15:33
#
Промисловість зепрофани вбивали з початку своєї каденції,, рік тому назад..
Нищеброди дорвалися до влади але керувати не вміють - тільки валити все і обіцяти зробити всіх..
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися