Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 травня 2020, 14:13

Рада планує дозволити Укрпошті стати банком

Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт, який може дозволити Укрпошті надавати банківські послуги. «За» документ № 2788-д проголосували 232 народних депутата.

Основні положення законопроєкту

Згідно з пояснювальною запискою, проектом запроваджується система поштових рахунків, вводиться термін «поштовий рахунок», визначається перелік фінансових послуг, які надаватиме національний оператор поштового зв'язку АТ «Укрпошта»:

  • відкриття та ведення поштових рахунків
  • проведення розрахункових банківських операцій
  • випуск та обслуговування платіжних карток
  • залучення коштів фізичних і юридичних осіб

Поштові рахунки відкриваються національним оператором поштового зв'язку для юридичних осіб, а також ФОПів, розпорядників (одержувачів) бюджетних коштів з метою здійснення розрахунків за продукцію, виконані роботи, надані послуги, для виплати заробітної плати, сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), а також інших розрахунків, пов'язаних з фінансовим забезпеченням їх діяльності для зберігання грошових коштів.

Читайте також: Глава Укрпошти відповів НБУ: Аргументи недостовірні

Порядок відкриття та обслуговування національним оператором поштового зв'язку, поштових рахунків, а також надання національним оператором поштового зв'язку окремих фінансових послуг, визначених законодавством, встановлює Національний банк України.

Поштові рахунки національного оператора поштового зв'язку можуть відкриватися виключно на території України.

Фізичні особи мають право відкривати на договірній основі поштові рахунки для зберігання коштів і здійснення розрахункових операцій за допомогою платіжних інструментів відповідно до умов договору та законодавства України.

Юридичні особи мають право відкривати поштові рахунки для здійснення всіх видів розрахункових операцій у порядку, встановленому Національним банком.

Читайте також: НБУ не хоче, щоб Укрпошта стала банком

У законопроєкті наголошується, що за письмовою заявою пенсіонера, який має право на пенсію за цим законом, або іншої особи, яка має право на пенсійне забезпечення та інші виплати згідно з цим законом, відповідні виплати можуть здійснюватися шляхом їх перерахування на поштову рахунок, відкритий національним оператором поштового зв'язку.

Нагадаємо

Нацбанк виступає проти прийняття законопроєктів №2788-д та №2788, які передбачають надання Укрпошті права надавати банківські послуги.

У Верховній Раді в січні зареєстрували законопроєкт №2788, який надасть можливість Укрпошті відкривати та обслуговувати поштові рахунки, здійснювати валютообмінні операції, випускати платіжні картки.

Коментарі - 4

+
+24
Олександр Грицкевич
Олександр Грицкевич
19 травня 2020, 16:16
#
Переживаю за этой драмой больше, чем за свои отношения
+
+32
marcher145
marcher145
19 травня 2020, 16:27
#
Как по мне это диагноз, и следствие той политике которая  проводится в государственной сфере - бездумность и отсутствие планирования...

имея самую крупную сеть в стране, и фактичеки долгие годы являлась монополистом, логистическая компания решила уйти в банковский сектор...

не удивлюсь, если другие гос.компании тоже сменят проф. ориентацию, например Укрзалізниця уйдет в общепит, а Укроборонпром начнет предлагать услуги клининга...)))
+
0
struk
struk
20 травня 2020, 9:53
#
Я вчера 40 минут стоял в очереди в отделение, чтобы забрать посылки. Логистика -– явно не их конёк. Возможно в банковской сфере им повезёт больше
+
0
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
24 травня 2020, 22:24
#
Могу себе представить банковские услуги Укрпочты, как органа, находящегося вне банковской системы с её всеми системами защиты и идентификации ... А если учесть то, что с карточек исчезают деньги даже серьёзных банков, то Укрпочта, как «банк», для мошенников будет как «поле гречихи цветущей для пчёл»!
        вывод: если Укрпочта выполнит все требования защиты вкладчиков и вступит в Фонд гарантирования вкладов, то ещё один банк украинский и только украинский нам, украинцам, не помешает!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися