Три чверті підприємств продовжують працювати в умовах пандемії, 89% респондентів з початку пандемії не звільняли працівників. Утім у багатьох виникли проблеми. Про це свідчать результати опитування, проведеного Аналітичним центром економіко-правових досліджень і прогнозування Федерації роботодавців України, передає Уніан.
Представники бізнесу розповіли, чому довелося звільняти працівників у карантин (опитування)
З якими проблемами стикалися
Більшість опитаних розповіли, що в період карантину стикалися з такими проблемами:
- ділові партнери відчули негативний вплив обмежень і не вели звичайну господарську діяльність (74% респондентів);
- постачальники були не в змозі забезпечити своєчасність поставок (49%);
- не вистачало обігових коштів для оплати праці персоналу та операцій (34%).
Читайте також: Як бізнес і населення виходять з карантину — Опендатабот
Також 59% респондентів зазначили, що рішення, прийняті урядом для підтримки бізнесу, не задовольняють їхні потреби. Майже 40% відповіли, що задовольняють лише частково.
Читайте також: 40% кафе і ресторанів можуть не відкритися після карантину — депутат
90% респондентів констатують, що доходи від продажів знизилися. З них у 53% доходи/продажі зменшилися більш ніж на 50%, а у 38% — на 20-50%.
Для 42% респондентів необхідно буде від 31 до 90 днів для повного відновлення діяльності бізнесу, а для 28% — більше 91 дня. При цьому у 50% респондентів відсутній доступ до будь-якого з джерел фінансування (власного або зовнішнього) для відновлення бізнесу.
Скільки людей звільнили
За результатами опитування, серед тих роботодавців, хто звільняв працівників, третина змушена була звільнити 1-5% працівників. Ще третина — більше 31% працівників з тих, що працювали на підприємствах до початку пандемії.
Карантин не вплинув на роботу підприємств лише 6% респондентів.
81% респондентів змушені були змінити підходи до ведення операційної діяльності, щоб захистити компанії від пандемії.
Коментарі